lindapelkonen

Tutkija: Venäjä on tekemässä huonon vaihtokaupan

(Julkaisen tämän haastattelun nyt poikkeuksellisesti Puheenvuorossa, koska Uuden Suomen uutissivuun kohdistuu palvelunestohyökkäys, ja sivusto on väliaikaisesti pois käytöstä. Juttu julkaistaan myös uutissivulla kun se on mahdollista.)

 

Krimin ottamisesta haltuun on Venäjällä pitkällä aikavälillä enemmän haittaa kuin hyötyä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola. Krimin vaaleja hän kuvaa ”vallan kulissiksi ”.

 

Venäjä ehkä voittaa itselleen ”sulan hattuun” saamalla Krimin itselleen, mutta samalla se häviää rajusti kansainvälistä maaperää, Aaltola kertoo.

 

–Venäjä häviää myös paljon maaperää globaalissa taloudessa. Sanktiot, jotka huomenna laaditaan osoittaa, että vähän laiha lohtu se Krimi on, Aaltola sanoo Uudelle Suomelle.

 

Hän korostaa, että Krimi on köyhä niemi, jossa on poliittista kuohuntaa.

 

–Se on huono vaihtokauppa. Se saattaa pitkän päälle osoittautua (presidentti Vladimir) Putinille surkeaksi kaupaksi, vaikka hän Krimin saisi ja kansainvälinen yhteisö siihen alistuisi, Aaltola sanoo.

 

–Ei tällainen tilanne Venäjälle kauhean hyvä pidemmän päälle ole, että he liittävät alueeseensa uuden kuohuvan paikan, hän toteaa.

 

Vaalit ovat Aaltolan mukaan tietynlainen näyttämö, jolla Venäjä yrittää saada legitiimiyttä ”hyvin epäilyttäville toimilleen”.

 

–Tämä on osa informaatiokamppanjaa, jossa hämätään ihmisiä tekemällä nopeita liikkeitä ja pyritään levittämään tietynlaista pelkoa itäisen Ukrainan alueella,  Aaltola sanoo.

 

Hän arvioi, että Venäjä pyrkii tekemään muitakin alueellisia valloituksia, mutta käyttää valloituksessa muitakin keinoja kuin sotatankkeja.

 

–Venäjä käyttää nykyaikaista taktiikkaa, jossa käytetään erilaisia kuumia ja kylmiä keinoja eli sotilaallisia ja informaatiosodankäynnin välineitä, levottomuuksien agitoimista, kauppasanktiokeinoja, Aaltola kertoo.

 

–Välttämättä ei suoranaisesti tarvitse anastaa omia alueita, mutta epäsuorasti voidaan vaikuttaa ja levittää omaa valtaa Ukrainassa kohti Kiovaa. Se prosessi on jo alkanut, hän lisää.

 

Mihin Venäjä pyrkii toiminnallaan?

 

–Pointti on se, että Venäjä kokee jäävänsä alakynteen ja toisaalta kokee, että länsi ei ole niin vahva kuin se vaikuttaa. Se kokee, että sillä viimeinen hetki pyrkiä omaa poliittista ja taloudellista tulevaisuuttaan, Aaltola vastaa.

 

–Tämä koskee erityisesti Putinin regiimiä,  joka kokee sisäistä uhkaa Venäjällä Tällainen sotilaallinen operaatio usein nostaa kansansuosiota. Sen avulla pystytään ehkä Ukrainaa tai sen alueita liitettyä Venäjän talousalueeseen ja saada lisää markkinoita, hän lisää.

 

Taustalla vaikuttaa se, että Venäjän teollisuuden modernisointi on jäänyt pahasti tekemättä. Aaltolan mukaan ei ole sellaista indikaattoria, jossa Venäjä olisi menestyksekäs valtio.

 

Hän arvioi, että Putin päätösten taustalla on ideologista kansallismielistä tunteenomaista ajattelua. YK:n turvaneuvoston mukaan Venäjä tarvitsisi nyt yhteyksiä globaaliin talouteen.

 

–Mennään väärään suuntaan eikä ehkä ymmärretä mitkä vaikutukset tällä on pörssikurssien kehittymiseen ja lompakoiden painoon. Pitkällä tähtäimellä tämä on huono Venäjän kannalta, Aaltola sanoo.

 

Suomeen Ukrainan tilanne vaikuttaa Aaltolan mukaan lähinnä taloudellisesti ja psykologisesti.

 

–Venäjän kauppa ja suhde Venäjään nihkeytyy, hän toteaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiitos, että vahvistit arvelun palvelunestohyökkäyksestä. Ehdin jo huolestua, että toimitus ei löydä kanavaa asian kertomiseen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tässä asiassa kannattaisi voimakkaammin erottaa lyhytaikaiset vaikutukset ja pidempiaikaiset sellaiset.

Tämä kriisi on tavalla tai toisella ohitse vuosikymmenessä ellei jopa nopeammin. Sen jälkeen Venäjän kansainväliseen asemaan se ei enää vaikuta. Mutta heillä on luultavasti yhä Krimi. Joten jos maan kehitystä ei muuten sotketa, jäävät he pidemmän päälle voitolle. Olettaen toki ettei tilanne nyt kärjisty yli Venäjän kestokyvyn.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Ei Tsetsenian kansanmurhaa ole unohdettu.

Olli Kankaanpää

Myös Puheenvuoroon kohdistui yöllä vastaava hyökkäys. Kaksi hyvä syytä ovat tällä hetkellä suosituimpien listalla (ei tekijöinä).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pitkällä aikavälillä, pitkällä tähtäimellä, pitkän päälle, pidemmän päälle, pidemmällä aikavälillä.

Ainakin minä olen aivan liian kärsimätön odottamaan epämääräistä tulevaisuutta, jolloin Venäjä ehkä saa näpeilleen. Niin että sanokaapas ekspertit, onko lyhyen tähtäimen merkittävin seuraus Suomen talouselämän nopea kurjistuminen EU:n nimissä asetettavien pakotteiden kautta?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämä oli hyvä tietää, netti on mulla pätkinyt tänään muutenkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mistä sitten johtuneekin, niin Putkisen vuodatuksia ei nyt pääse lukemaan Puheenvuorostakaan.

Pentti Järvi

Muutama viikko sitten kommentoin lyhyesti: missä EU, siellä ongelma. Snellman ystävällisesti kommentoi siihen jotain epämääräistä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Myös toisenlaisia näkemyksiä on, kuten ennen talvisotaakin, jolloin Paasikiven diplomaattiset kyvyt jäivät ylimielisten höyrypäiden varjoon. Toivottavasti historia ei toista itseään, koska ikuisesti Suomi ei voi säilyä muiden hyvän tahdon varassa hölmöilemässä itseään pulaan tai valita itselleen epäedullisia kumppaneita.

Onneksi kriisin taustoista löytyy kunnollistakin analyysia:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/03/16/k...

Jukka Laine

Aaltolan mielestä Venäjä on aina tehnyt huonot kaupat oli kyse sitten Tsetseniasta, Georgiasta, oranssista vallankumouksesta tai Syyriasta.
Putinin uskottavuus on mennyt, Aaltolan maine tutkijana vain kasvaa.

Jukka Laine

Halu liittyä Venäjään tai irtaantua Ukrainasta on kansainvälisen oikeuden vastaista. Se kertoo vain kenen oikeudesta on kyse, ei kansojen tai ihmisten tahdosta.
Ukrainassa tapahtui vallankumous. Äärioikeisto ja nationalistit kaappasivat vallan lännen tukemina ja venäläisväestön kansalaisoikeudet halutaan kieltää, kuten oranssin vallankumouksen aikana.
Mutta kansainvälisessä oikeudessa on kyse vain poliittisesta pelistä, ei kansojen tai ihmisten tahdosta.

Jouko Silvennoinen

Sehän olisikin oikein jos krimillä äänestettäisiin eu:n mieleinen valta, mutta kun ei samoinhan oli Sveitsin maahanmuutto lakiäänestys ,sanktioita sanktioita, ja vielä kerran sanktioita.Mites sitten suu pannaan kun venäläiset lyö sanktiot suomalaiselle vientiteollisuudelle, suomen talous on jo valmiiksi täysin ravalla ja aika riippuvainen itänaapurin kaupasta kestääkö tämä maa sen loppettamista.Joko meidän ulkopolitiikkammekin on täysin EU:N määräysvallassa ?

Jukka Laine

EKP rahoittaa kriisimaat. Suomi on enemmän riippuvainen länsirahasta. Sitten kun ei pystytä enää maksamaan lainojen korkoja ollaan täysin länsiintegroiduttu.
Joskus suomalaiset lähtivät Hitlerin matkaan, eikä mietitty mitä seuraa jos Hitler voittaa. 1941 syntyikin rauhanoppositio, kun pääomapiirit tajusivat että natsit vievät tehtaat ja muun omaisuuden ja heidän paikkansa on keskitysleirillä sodan jälkeisessä Suur-Saksassa.
Miten käy suomalaisten ja hyvinvointiyhteiskunnan kun IMF ja EU ottavat talousasiat haltuun ?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Arveletko, että IMF hoitaisi asioita jotenkin huonommin kuin Kokoomus? Hitlerin matkaan lähtemisellekin löytyisi nykyajasta analogia, mutta ei ihan se, jota ajattelet. Entistä tiiviimpi Euroopan liittovaltio on ainoa järkevä suunta niin taloudellisesti kuin puolustuksellisestikin.

Jukka Laine

Minusta Suomen pitäisi itse hoitaa talousasiansa kuntoon ja maksaa velkoja pois. Tai olisi pitänyt, enää ei taida rahkeet riittää. Eräs Aalto yliopiston professori kirjoitti muutama vuosi sitten että paras keino saavuttaa itsemääräämisoikeutta on maksaa velkoja pois. Ruotsi ei joutunut osallistumaan tukipaketteihin ja velkojen takauksiin rahoittajien käskystä.
Itsekin kannatin aiemmin liittovaltiomallia. Nyt en usko että siihen päästään enkä tiedä onko Suomen syytä pyrkiä. Olemme jo velkaytimessä ja rahoittajien tarkkailun alaisena. Se on vastenmielinen ajatuskin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Venäjän hallinnon etu ja ajatus saattaa olla pyrkiä aiheuttamaan Krimillä verinen sisällissota ja terrorihallinto, jota sitä voidaan pyrkiä oikeuttamaan terrorismin vastaisella sodalla.

Ei olisi suuri yllätys, jos tähän kansanäänestykseen ja Krimin aluehallintoon kohdistuisi jokin ihmeellinen sabotaasi, joka sitten sopivasti "pakottaisi" Venäjän ryhtymään vahvoihin sotilaallisiin toimiin "rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi".

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Venäjä ei tule tyytymään Krimiin. Jo tänään Putin on ilmoittanut Merkelille olevansa huolissaan levottomuuksista etelä- ja kaakkoisosissa Ukrainaa. Manneryhteyden luomiseksi miehitettyyn Krimin alueeseen näitä alueita tarvitaan.

Hyökkäys ulotetaan melko varmasti myös pohjoisemmaksi, koko Itä-Ukrainan alueelle. Krim ei ole Venäjän mielestä tärkein osa, mutta se oli erillissaareke, jossa valloitus voitiin tehdä ilman sotatoimia.

Sotatoimet alkavat kuitenkin, kun Itä-Ukrainan venäläisiä aletaan "suojelemaan". Nämäkään alueet eivät äänestäisi liittymisestä kuin miehityksen alaisena, pakotettuina.

Karttaa katsomalla selviää turvallisuuspoliittinen tilanne: Venäjän on työnnettävä mahdollinen Nato-raja on saatava kauemmas Moskovasta. Ukrainan itäraja on liian lähellä Venäjän pääkaupunkia. Jos Nato perustaa ohjustukikohdan Ukrainan itäosaan, Moskovaa ei ehdittäisi suojaamaan Naton hyökkäyksen alettua.

Jukka Laine

Nato ja Venäjä eivät ole vihollisia. Sisäpoliittisesti Venäjällä Nato on vihollinen kansan mielissä. Kahdenkeskiset suhteet ovat hyvät ja Venäjä onkin ollut yhteistyökumppani.
Ukrainassa on kyse maan poliittisesta suuntautumisesta. Euroopan painoarvo on vähentynyt oranssin vallankumouksen jälkeen ja Venäjän talous integroitunut maailmantalouteen tiiviimmin. Painopiste suuntautunut yhä selvemmin Aasiaan. Venäjän ei tarvitse enää pelkästään tehdä myönnytyksiä.
Eikä Venäjän tarvitse ampua laukauksia Ukrainassa. Maan venäjänkielinen väestö ei pelkää tovereita, joten armeijan mahdollinen läsnäolo vakauttaa vain tilannetta, jos levottomuudet pahenevat manneralueella.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Todellinen tilanne everstin mukaan:

Eversti Borodatshin mukaan Putinin hallinnon sotaintoilu on vain yritys salata Venäjän nykyhallinnon epäonnistumista.

- Venäjän johto on jo pitkään asunut ulkomailla, ja kotimaassaan se käy vain varastamassa. Krim antaa mahdollisuuden peitellä Venäjän konkurssikypsyyttä ja strategista epäonnistumista. Mutta se on jo turhaa, aivan kuin lämpöhaude kuolleelle, Borodatsh kirjoittaa.

Borodatsh kertoo kirjoituksessaan myös siitä, kuinka hänen mielestään Putinin pitäisi keskittää huomionsa Venäjän kuolleiden kylien ja Venäjällä sisällä kärsivän kansan pelastamiseen, eikä suinkaan uusien alueiden valloittamiseen venäläisten pelastamisen varjolla.

- Venäläisiä sorretaan Venäjän sisällä, vain sokea ei sitä huomaa, hän muistuttaa.

Let people be free and they will build things, create new jobs, innovate and make our world a better place.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Venäjä ehkä voittaa itselleen ”sulan hattuun” saamalla Krimin itselleen, mutta samalla se häviää rajusti kansainvälistä maaperää, Aaltola kertoo.""

Putin häviää itse eniten, kun Venäjää ei moniin vuosikymmeniin tulla pitämään enää reiluna, eikä lähellekään uskottavana neuvottelukumppanina. Investoinnit Venäjälle koetaan myös niin riskialttiiksi, että nekin loppuvat lähes kokonaan, siitä tavalliset venäläiset kärsivät eniten ja Putinin valta kokee kovan kolauksen kunhan kaikki kansainväliset vaikutukset tulevat täydellä voimalla näkyviin.

Seuraavaksi pitääkin Putinin taistella jo muhkeaa jääkarhua vastaan, mutta tuskin sekään häntä enää yhtään auttaa:) Kansa kääntää hänelle vuoden sisällä selkänsä, näin uskon.

Jukka Laine

Pitäisikö Suomen alkaa tarjota turvapaikkaa venäläisille turisteille ?
Kukapa ei rikkaaseen länteen haluisi köyhästä maasta...Pitäisi painaa sellaisia venäjän kielisiä julisteita rajaasemille, kuten on lottovoitto syntyä Suomeen.

Toimituksen poiminnat