lindapelkonen

Jännä tilanne SDP:ssä: Urpilainen vai Rinne?

 

Valitseeko SDP huomenna puheenjohtajakseen harmaan ay-äijän vai sopeutustoimien päättämisessä ryvettyneen opettajan? 

Antti Rinne olisi ilmeinen valinta, jos halutaan houkutella perussuomalaisille valuneita ääniä takaisin demareille. Työväen arvostamaa äijäkarismaa voisi käyttää hyödyksi seuraavissa eduskuntavaaleissa. Rinteestä voitaisiin yrittää leipoa timosoinimaista puoluejohtajaa, joka vetoaisi kansan syviin riveihin.

Jutta Urpilaisen etu on pitkä kokemus valtiovarainministerinä ja sitä ennen kansanedustajana. Rinteen poliittinen kokemus puolestaan on olematonta, eikä hänellä edes ole suurta paloa ministeriksi. Rinne kertoi maaliskuussa, ettei välttämättä ottaisi Urpilaisen paikkaa valtiovarainministerinä, jos tulisi valituksi puolueen puheenjohtajaksi. Tuntuu vastuun pakoilulta. Ehkä tarkoituksena olisi käyttää kaikki aika eduskuntavaalityöhön?

Urpilainen on kerännyt kokemusta hallituksessa ja eduskuntatyössä. Hän on perehtynyt Suomen asioihin tarkasti eikä jäädy valtiovieraiden tai toimittajien kanssa tai opposition tiukkoihin välikysymyksiin vastatessa. Arvostelua Urpilaiselle on kuitenkin tullut kokoomuksen liiasta myötäilystä.

Rinne on puheenjohtajakamppanjassaan toiminut kuin SDP:n oma oppositio: arvostellen hallituksen kehysriihen päätöksiä uhaten repiä päätökset auki. Hän haluaisi käyttää valtion omaisuuden myyntituloja työllistämiseen. Urpilaisen mukaan työpaikkoja ei pidä rakentaa valtion rahojen varaan. Hän korosti tänään Seinäjoella pitämässään puheessa, että paras turva on vahva julkinen talous.

Urpilainen on avoimesti kertonut haaveilevansa omasta lapsesta, mutta jättäneensä asian sivuun toistaiseksi työn takia. Joku voisi ajatella, että annetaan nyt hänelle aikaa perustaa perhe valitsemalla Rinne puolueen johtoon. Toisaalta Urpilaisen lapsihaaveiden siirron voi nähdä myös vahvana omistautumisena ja sitoutumisena työlle sekä Suomen asioiden hoidolle.

Rinne on korostanut, että ay-liikkeen pitäisi näkyä paremmin SDP:n politiikassa. Tällä luulisi irtoavan joitain ääniä puolueessa.

Kisaa Urpilaisen ja Rinteen välillä pidetäänkin tiukkana.

Huomenna perjantaina on luvassa jänniä hetkiä SDP:n puoluekokouksessa kun asia ratkeaa. Olen itse parhaillaan matkalla seuraamaan tilannetta paikanpäälle. Huomenna luvassa raporttia tunnelmista.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Aika vaisua on kampanjat olleet kummankin osalta, näin ulkopuolisen osalta katsottuna. Onko demaripuolue tosiaan noin sisäänpäin kääntynyt?

Jos suuri yleisö ei edes tiedä mitä demarileirissä tapahtuu, voi vain ennustaa alamäen jatkuvan riippumatta siitä kumpi tulee valituksi.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Kieltämättä vaisulta on vaikuttanut. Vähän voimakkaampia kannanottoja olisi kaivattu. Se osoittaisi, että ehdokkaita todella kiinnostaa ja innostaa.

Seppo Hildén

"Valitseeko SDP huomenna puheenjohtajakseen harmaan ay-äijän vai sopeutustoimien päättämisessä ryvettyneen opettajan?"

Linda, kyllä toimittaja saa sanoa asiat pintaa syvemmältäkin.

Minä olisin laittanut, että valitseeko SDP huomenna tulevaksi Suomen valtiovarainministeriksi veronmaksajien rahaa edelleen suruttomassti maailmalle jakavan alakoulun opettajan vai lakimiehen, joka on tottunut aikaisemmissa toimissaan sekoittamaan omansa ja muiden rahat keskenään.

Molemmissa tapauksissa lopputulos on huono suomalaisille veronmaksajille.

Valitettavasti.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Mikä mahtaa olla ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinteen siirto, jos hänestä ei tule sdp:n puheenjohtajaa nyt aamupäivällä. Hän tuskin unohtaa kokoomuksen 'lahjan' Urpilaiselle. Saattaapi käydä niin, ettei seuraavia palkkaneuvotteluja käydä ilman pitkää lakkosessiota.

Käyttäjän SamiRinne kuva
Sami Rinne

Minä en näe tilanteessa mitään jännittävää. Molemmat vaihtoehdot lähinnä tuntuvat vastenmielisiltä.

Demareilla on kyky valita huonoja vaihtoehtoja. Rinne elää menneisyydessä ja Jutta taas on asialleen omistautunut tyhjänpuhuja.

Tilanne muistuttaa Paavo Lipposen presidenttiehdokkuutta. Edes omat eivät lähteneet Paavo Suurta äänestämään.

Miksi pidät tätä valintaa surkean ja umpisurkean välillä jotenkin jännittävänä? Vähän kun seuraisi hidastettua auto-onnettomuutta...mutta sieltä se vielä tulee. Nimittäin demareiden vaipuminen unholaan ja yksinumeroinen kannatusluku.

Toimituksen poiminnat