lindapelkonen

Suomalaiset rynnivät Viroon

  • Suomalaiset rynnivät Viroon

Tallinnanlaivalla oli aikamoinen tungos perjantaiaamuna. Suuri osa Helsingin Länsisatamassa näytti olevan nuoria urheilijoita ja heidän valmentajiaan. Joukossa näkyi myös liikematkailijoita, eläkeläisiä ja muutama lapsiperhe.

Aamiaispuffetissa sai jonottaa. Ilman etukäteisvarausta oli turha edes yrittää. Tarjoilija neuvoi minua istumaan pöytään, jossa on kyltti "drivers". Pöydässä istuu muutama mies, jotka ihmettelevät miten niin monella suomalaisella on asiaa Tallinnaan. Heidän mukaansa laiva on joka päivä yhtä täynnä.

Syitä voi löytää ainakin halvemmista hinnoista, viinarallista ja upeasta vanhasta kaupungista.

Haastattelin tammikuussa Suomesta Viroon yrityksensä vienyttä Simo Hämäläistä. Hän kertoi, että Viron on paljon yrittäjäystävällisempi kuin Suomi. Verohallinnon selvityksen mukaan yritystoiminnan siirtyminen Suomesta Viroon on voimakkaassa kasvussa.

Kysyin Tallinnassa it-yritys Nortalin pääjohtajalta Priit Alamäeltä, onko Viro todella yrittäjäystävällisempi kuin Suomi. Hänen mukaansa Suomella ja Virolla on tarjota yrityksille erilaisia asioita.

–Verotus on Virossa yrittäjän kannalta parempi, mutta kansainväliset yhteydet ovat Suomessa paljon paljon paremmat. Myös insinöörien saatavuus voi olla Suomessa parempi, Alamäe kertoi.

Pohdin hänen kanssaan myös Viron ja Suomen palkkaeroja.  Alamäe vakuutti, ettei Nortalilla ole tarkoitus viedä töitä halvemman työvoiman maihin.

–Hinta on vähemmän tärkeää kuin aivot. Voimme löytää käsiä mistä tahansa, mutta aivoja emme, Alamäe kommentoi.

Oma veikkaukseni on, että Viron palkkataso ottaa pian kiinni Suomen palkkatason.

Keskustelimme Alamäen ja Nortalin liiketoiminta-alueen johtajan Timo Rantasen kanssa it-alan muutoksesta. Heidän mukaansa parissa vuodessa on tapahtunut ihan selvä käänne. Lue juttu täältä.

Tapasin Tallinnassa myös Viron pääministerin Taavi Roivasin, joka kertoi muun muassa Viron Nato-jäsenyydestä. Löydät jutun täältä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Jukka Laine

Viro saa enemmän EU tukia kuin pystyy keräämään verotuloja alueeltaan. Voisi sanoa että virolaiset tienaavat olemalla länsimielisiä.

Pekka Iiskonmaki

#8
Aina kun luen Jukka Laineen kommentteja niin tulee epätoivoinen tunne. Onko heitä paljonkin Suomessa?

Jouni Nordman

Taitaa tulla uusi ryntäys ensi vuonna, sillä kun takseilta poistetaan verohelpotus, niin auto kannattaa ehdottomasti liisata itse omistamasta yrityksestä, joka on rekisteröity Viron. Eli valtio tulee taas kerran menettämää rahaa ja kunnolla, sillä taksi ala ei ole ikinään ollut kilteintä porukkaa yrittäjistä, sillä vain tiukalla rapontoinnilla on verottaja saanut sen aisoihin, mutta nytten vapauttavat sellaisen puolen josta ei tule olemaan verottajalle kuin harmaita hiuksia.

Jukka Laine

Ei naiset yleisesti vihaa miehiä ellei mies sitten tee itsestään vastenmielistä.

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen

Tallinnan lautoilla on juuri tänä viikonloppuna tavallista ahtaampaa sen vuoksi, että Türilla on jokakeväiset puutarhamarkkinat. Sinne on menossa kymmeniä bussilasteja alan harrastajia ostoksia tekemään, mutta ei enää "säästämään", sille ne ajat ovat jo takanapäin. Myyjät kyllä ymmärtävät markkinatalouden lainalaisuudet ja ovat hilanneet hinnat aivan toiselle tasolle kymmenen vuoden takaisiin verrattuna.

Ja Ruotsista on Türille menossa ihan samanlainen bussikaravaani.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Voi touttaa tuskaa monille väittäessäni, että Virossa saa paremmat terveyspalvelut omatessaan Viron ID:n.

Pekka Iiskonmaki

#19

Viron terveyspalvelut ovat tosiaan hyvät ja pääsee hoitoon ennen kuin paranee itsestään tai kuolee tautiinsa.

Olin aikoinaan kovassa kuumeessa ja varasin ajan Nastolan Terveyskeskuksesta. Aika tuli viikon päähän. Ehdin onnekseni parantua ennen lääkärin aikaani.

Olin unohtanut perua ajan ja sain sieltä sitten laskun. Tavallaan palvelu toimi hyvin.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Hirvittää mistä terveyspalveluista aikoinaan toimin veronmaksajana ja passiivisena terveyskäyttäjänä. Liukastuin pahasti muutama vuosi sitten kotikuntani tiellä Virossa.

Tilasin kännykällä ambulanssin koska en voinut liikkua. Ambulanssi tuli noin 30 min päästä ja leikkaukseen pääsin seuraavana päivänä. Ystäväni Suomessa kulutti samassa asiassa taksin odottamiseen numerosta 112 kolme tuntia ja operaatio alkoi muutaman päivän odottelun jälkeen "tsirralla".

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Linda, tervetuloa käymään Tartossa ;-)

ulf fallenius

Silti Viro ei ole ratkaisu kaikkeen koska on lian pieni maa jo asukas luvultaan,eivät ehdi joka paikkaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Itsenäistyessään virolaiset toimivat viisaasti. Alussa pohjoismainen turismi toi rahaa rekkakuormittain maahan. Näitä palvelualojen tuloja katsottiin verotuksellisesti läpi sormien. Katsotaan muuten edelleenkin. Harmaa talous lienee pysyvä ilmiö ja elinehto, että pienet yritykset palvelualoilla pysyvät hengissä.

Maahan rakennettiin yritys ystävällinen kulttuuri joka houkutteli investointeihin. Tätä ei suomessa tajuttu. Tässäkin virolaiset hoitivat asiat sukkelammin ja paremmin. Turha parkua maastamme kadonneiden rehellisten investointien perään ja vielä syyttää siitä veljeskansaa. Paljonko se on vaikuttanut maamme talouteen miinusmerkkisesti, no se olisi kiva tietää. Maamme päättäjien olisi pitänyt reagoida asiaan. Vaan ei sitäkään tajuttu.

Virolaiset raksamiehet? Mitäpä tuohon. Olkoonkin, että esim. Tallinnan kaupunkikuva on muuttunut, infraan on tosissaan alettu satsaamaan vasta viimeaikoina. Esim. rautatieasema ei juurikaan ole muuttunut sitten -80 luvun alun ja tiestökin on vielä riipinraapin. Virossa on odottamassa paljon töitä alan ammattilaisille. Millä palkkatasolla porukka sitten hommat suostuu hoitamaan onkin toinen juttu.

Aluksi epäilin että, maatalous Virossa joutuu kaaokseen ja ruokahuolto tuottaa ongelmia. Mitä vielä. Pikkukauppoja syntyi kuin sieniä sateella kivijalkoihin, kunnes hävisivät lähinnä puolalaisten ja latvialaisten ketjujen tieltä. Pellot lykkäävät tavaraa enemmän kuin maa tarvitsee ja pihvikarjaa on jumakauta enemmän kuin Teksasissa. Sitä satarosenttista naudanlihaa hampurilaisten väliin. Eräällä suomalaisella "brändillä" on eduskuntatalon kokoinen pakastamo ja logistiikkakeskus Sauessa.

Viron suurin ongelma lienee Tallinna keskeisyys (oikeastaan sama kuin meilläkin). Se tulee vääristämään palkka- ja elinkustannus rakenteita ja pääomakertymiä maan sisällä. Sinänsä paradoksi kun maassa ajelee laidasta laitaan parissa kolmessa tunnissa.

Viro ei ole vielä valmis hyvivointi yhteiskunta, vaan tosi kovaa siihen suuntaan menossa. Kuinka hyvin siinä sitten onnistutaan, no ainakin ylettömästä byrokraattisista julkisista rakenteista heillä on huonot muistot. Lomake- ja leimasin porukalla ei välttämättä ole tulevaisuutta maan julkisessa taloudessa.

Ai niin maan matalampi palkkataso. Etelävirossa asuva yrittäjä, hyvä ystävämme jo vuosikymmenien takaa, ottaa vaimonsa kanssa vähemmän palkkana ulos kuin me saamme eläkettä. Ilman kateutta voin sanoa, että heidän elintasonsa on huomattavasti korkeampi. Ei se rahan määrä vaan se mitä rahalla saa.

Pekka Iiskonmaki

#27
'' Harmaa talous lienee pysyvä ilmiö ja elinehto, että pienet yritykset palvelualoilla pysyvät hengissä.''

Ei niitä veroteta Virossa edes virallisesti. Eivät ne ole siten harmaata taloutta.

Silloin pitää maksaa itse sairasvakuutusmaksunsa. Se on tällä hetkellä noin 300 euroa/kk.

''Ravikindlustuse seaduse § 5 lõike 2 punkti 4 kohaselt on õigus ravikindlustusele juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmel, kelle eest on kohustatud maksma iga kuu sotsiaalmaksu juriidiline isik sotsiaalmaksuseaduse § 9 lõike 1 punkti 2 alusel vähemalt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt arvutatuna. Sotsiaalmaksuseaduse § 9 lõike 1 punkti 2 kohaselt makstakse sotsiaalmaksu võlaõigusliku lepingu alusel töö- või teenustasusid saavale isikule makstud tasudelt. 2011.aasta riigieelarve seadusega kehtestatud kuumäär on 278,02 eurot. Seega juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmel on õigus ravikindlustusele, kui juriidiline isik maksab talle iga kuu tasu vähemalt 278,02 eurot.''

Parimate soovidega,
Katrin Saadre

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Jeps harmaa talous on periaatteessa laillinen juitska. Toki se sekoittuu osittain palvelualoilla kuitilliseen ja kuitittomaan kauppaan. Saarilla esim. hotellissa otetaan toki luottokortti vastaan. Vaan käteinen on joskus edullisempi vaihtoehto pienissä perheyrityksissä.

Omistaja maksaa omat henkohtaiset kulunsa "harmaalla rahalla". Loppu sijoitetaan firmaan, josta otetaan tarvittaessa ulos kun tartee jotain isompaa...tosi kätevää ja ennenkaikkea reilua.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Linda Pelkonen, Uuden Suomen toimittaja sensuroi kommenttini joka sai vajaat pari päivää kuitenkin olla.

Sensurointi on aiheeton, koska se oli vain kriittinen hänen avauksen luonteeseen nähden. Ei hyvän tavan vastainen. Missä hitossa näitä asenteellisia ja herkkiä toimittajia koulutetaan?

Jotenkin tulee pettymyksen tunne aina tuollaisesta. Meidän on vaan yritettävä vapaassakin mediassa elämään näiden Lindojen kanssa. Mitä me muuta voisimmekaan.

Tuollainen aiheuttaa aina jonkunlaisen häpeän itseäkin kohtaan. Kuinka saatoin aiheuttaa Lindoissa tunteen, että ohimosuonet punettuivat ja pingoittuvat.

Pakko nämä on tuoda esille. Pakon tunne kun kokee joutuneensa epäoikeudenmukaisuuden kohteeksi.

Käyttäjän PetSu kuva
Petri Suomi

Viikko sitten tiistaina tuli käytyä Tallinnassa, eikä laiva ollut täynnä. Autokannellakin oli tilaa vaikka kuinka.
Mitä tulee laivan valikoimiin, niin jäin ihmettelemään niiden kapeutta. Ilmeisesti oluita, siideriä ja viinaa ostetaan vain perinteisiä merkkejä ja ne olivatkin hyvin tarjolla.
Se mikä myös ihmetytti laivan kaupassa, että löysin vain yhden, joka puhui Suomea. Laivassa ei ollut ketään muita kuin suomalaisia. Kun ei englantikaan sujunut, niin en viitsinyt kokeilla venäjää. Olisin saattanut loukata. Kun kieli ei oikein taipunut niin myyjät keskittyivät keskinäiseen hauskanpitoon. Jotenkin näkyi, että palveluun ei oikein enää panosteta.
Laivoja meni ja tuli ja matkustajia on valtavasti. Sataman lähellä on ruokapaikoissa hinnat nousseet ja taso laskenut. Piti ottaa taksi, kun oli sovittu, että auto jää laivaan. Mentiin senverran kauas, että yhtä ainutta laivaturistia ei ollut taksikuskin suosittelemassa paikassa. Hän ei ollut väärässä. Hinnat entisellään ja maittava ateria tuli hyvän palvelun saattelemana eteen. Taksikin tuli hakemaan meidät kuten oli sovittu ja hän myönsi ettei Tallinnassa nyt aivan ymmärretä, että kuka ne rahat tänne tuo. Hän oli kuullut monen olevan tyytymätön verrattuna aikaisempaan.

Ja sitten kohti Stadia, jossa kauhea hässäkkä tullessamme ulos laivasta. Tulli teki vielä asiasta hankalaa raahamalla muutaman pikkuauton alle vaakaa. Niihin pakettiautoihin ei Tulli kiinnittänyt mitään huomioa, joihin kannella nostettiin trukilla 2-3 EUR-lavallista kossua. 3 pakua niin täynnä viinaa kuin mahtui. Muut olivatkin sitten henkilöautoja ja farkkuja. Muutama laatikko ja se siitä.

Vaan osasihan olla bussimatkalaiset päissään tullessa. Yksi ja toinen oli pakettiensa kanssa turvallaan, kun askelmerkit eivät sopineet. Melko iäkkäitä vieläpä. Johtuneeko siitä, että laivan baarissa oli hetken ns. happy hour 2 paukkua yhden hinnalla. Vaikka ei se vieläkään mitään halpaa ollut. Oliskohan nämä kompastelijat juoneet jo tuliasiaan.

Minulle riitti 2 litraa 21v. irkkuviskiä ja loota olutta. Kannella heput olisivatkin väkisin halunneet täyttää rellun takalaatikon täyteen.

Muutamassa autossa oli EST tunnukset ja niiden omistajat puhuivat kannella suomea. Ovat kaiketi siirtyneet asumaan Viroon. Mikäs siinä, onhan se edullisempi paikka asua ja Suomeenkin pääsee edullisesti ja usein. Tunnen useamman yrittäjän, joka on siirtänyt aivonsa ja kotinsakin Viroon. Nyt ei ollut aikaa käydä tervehtimässä, mutta seuraava matka onkin jo tilattu viikon päähän. Sitten onkin enempi aikaa.

Toimituksen poiminnat