lindapelkonen

Tästä on vaiettu ennen vaaleja

Eilen perjantaina Ruben Stiller totesi Pressiklubissa, että toimihenkilönaiset voivat ratkaista vaalit. Turun yliopiston tutkija Mari K Niemi myönsi, että näissä vaaleissa on kosiskeltu vain vähän naisia. Toimittaja Reijo Ruokanen totesi, että tasa-arvokysymykset ovat olleet pimennossa näissä vaaleissa. Toimittaja Pekka Ervastin mielestä pääministeri Alexander Stubb (kok.) vetoaa naisiin.

Stubbin naisasiat ovat menneet ainakin minulta täysin ohi. Samoin SDP:n Antti Rinteen, joka vielä kesällä julisti olevansa "äijäfeministi".

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaiset kahmi muista puolueista erityisesti maahanmuuttoon epätyytyväisten miesten ääniä ja teki "jytkyn".

Tämän jälkeen puolueet ovat tuntuneet kerjäävän miesäänestäjiä takaisin. Puolueiden näkyviä naisia korvasi yksi toisensa jälkeen miehet. Esimerkiksi SDP:ssä Jutta Urpilainen, perussuomalaisissa Pirkko Ruohonen-Lerner ja vihreissä Anni Sinnemäki (vihr) väistyivät miesten edestä. Suurimpien puolueiden puheenjohtajissakin on Päivi Räsäsen (kd.) lisäksi vain miehiä.

Pistää silmään uutissivustojen etusivuilla ja TV-esiintymisissä, että kravaattikaulaiset miehet ovat politiikassa näkyvimmillä paikoilla. 

Puheenjohtajatenteissä on keskusteltu pääasiassa rahasta ja ulkopolitiikasta, vaikka on paljon muitakin tärkeitä asioita, joita kannattaisi käydä läpi ennen vaaleja.

Suomessa on naisten kannalta ainakin kaksi isoa ongelmaa: 1) kulut lasten saamisesta menevät äidin työnantajalle ja 2) naiset saavat edelleen samasta työstä miehiä pienempää palkkaa. Nämä asiat eivät kuitenkaan ole olleet esillä kuin yksittäisten ehdokkaiden blogeissa. Vanhemmuuden kuluja äidin ja isän työnantajille tasaavan 6+6+6-mallin puolesta ovat puhuneet Maria Ohisalo (vihr.) ja Laura Räty (kok.). Oletteko nähneet muita kannanottoja aiheesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän marjattahalkilahtiblogituusisuomifi kuva
Marjatta Halkilahti

Niin. Mistä vielä on vaiettu?
Vanhustemme hoidosta!
Tuon nyt pitäisi koskettaa sekä miehiä että naisia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tuo "tästä on vaiettu" on yksi niitä kuluneimpia retoorisia temppuja. Yleensä sitä käytetään sellaisista asioista, jotka ovat laajasti ja tiheästi julkisuudessa. Niin tässäkin tapauksessa.

Ja tuolla edellisellä viittaan nimenomaan blogistin kirjoitukseen, en vanhustenhoitoon. Toki sekin näkyy välillä julkisuudessa, mutta ongelman laajuuteen ja vakavuuteen nähden hyvin niukasti ja pintapuolisesti.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Kolme asiaa, joista on vaiettu lähes täysin, ovat EU, euro ja vapaakauppasopimukset. Niistä on todellakin pidetty tarkka "radiohiljaisuus", vaikka ovat Suomen kannalta kohtalon kysymyksiä tulevalla vaalikaudella. Ehkäpä niistä on vaiettu, koska yleisessä tiedossa on, että kansan suuri enemmistö vastustaa kaikkia yllämainittuja. Ei haluta ottaa riskiä, että kansa äänestäisi "väärin". Varsinkin, koska yksikään eduskuntapuolue ei ole vaihtoehto näille kysymyksille, vaan vaihtoehdot löytyvät eduskunnan ulkopuolisista ns. pienpuolueista. Mediahiljaisuudesta huolimatta varsinkin Itsenäisyyspuolue on melkoisessa nousussa ja todennäköisesti saakin ensimmäiset kansanedustajansa näissä vaaleissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Reijo Ruokanen vastasi Stillerille aivan oikein, että on niitä ääniä muillakin kuin toimihenkilönaisilla - yksi kullakin.

Tarja Halosen voiton presidentinvaaleissa vuonna 2000 ratkaisivat kuulemma toimihenkilönaiset, jotka päättivät siirtää porvarillisuutensa syrjään ja äänestää siskoaan poliittisesta väristä riippumatta. Nyt tuijotetaan taas tuohon samaan äänestäjäkuntaan, vaikka on meitä muitakin. Esimerkiksi minä vaihdan puoluetta viime eduskuntavaaleihin nähden. Huomisiltana tiedän, olenko valtavirrassa vai vastarannankiiski.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ainakin yhdessä TV-tentissä myös Paavo Arhinmäki (vas) kertoi kannattavansa 6+6+6 mallia.

On esitetty perustettavaksi erillistä rahastoa josta korvattaisiin työnantajille äitiyslomista aiheutuvat kulut, jolloin naisvaltaiset yritykset eivät olisi erityiskärsijöinä. Valitettavasti idea on jäänyt puheiden asteelle vaikka se olisi mielestäni kehittämiskelpoinen ajatus.

Vaalikampanjoinnin onkin jo aika loppua, Vasemmistoliiton puoluesihteeri sai jo kiertueella nyrkistä http://www.lapinkansa.fi/Lappi/1194974613621/artik...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oho. Olikohan tuo turpiinveto poliittinen vai henkilökohtainen?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Turpa oli vasurin, nyrkki varmaankin porvarin. Kuulemma tiesi ketä löi.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Rahasto olisi myös hyvä idea, mutta vähän siitä on puhuttu julkisuudessa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sama rahasto voisi sisältää äitiyslomien lisäksi kaikki työntekijöiden sairauskulut sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Arhinmäen Paavolla on itsellään nyt 'lapsivuodet' meneillään, joten on ymmärrettävää, että hänen prioriteeteissaan on 3 x 6 malli. Muilla puoluejohtajilla nuo ajat lienevät jo takanapäin.

Olen samaa mieltä, Tuure, että on korkea aika puuttua lapsenteon kustannusten jakamisen epäoikeudenmukaisuuteen. Yhteiskunta tarvitsee jatkossakin lapsia, joiden synnyttäjien työnantajat eivät saa siitä kärsiä.

Asennemuutosta ja ymmärrystä tarvitaan!

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen

Tässä vaan ton Stubin leikkauksista kehen ne eniten kohdistuis? Ei tarvii olla nero kun tuon ratkaisee tuloveron alennus merkka a että valtion pitää alkaa säästään ja myöskin potkiin henkilöstöö ja kehen ne pahiten kohdistuu?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kun tuo tuli pressiklubissa esille, niin hivenen yllätyin etten ollut kiinnittänyt huomiota tuohon seikkaan. Saattaa johtua osin siitä, että puheenjohtajatasolla kampanjointi näyttää aika erilaiselta kuin se mitä ehdokkaat tuovat esille kohdatessaan ihmisiä.

Rinteen avaukset asiassa ovat olleet aika muodollisia, joten se saattaa selittää miksi tuo "äijäfeminismi" ei ole oikein toiminut.

Mutta pieni korjaus: naiset eivät saa niinkään samasta työstä pienempää palkkaa, vaan juuri työtehtävien (ja nimikkeiden) erot sekä tehtyjen työtuntien määrä selittää palkkaerot. 6+6+6 malli auttaisi tässäkin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Erilaisten epämääräisten tilastoryhmien pitäminen vaalitoimijoina on harhaista.

Jopa, vaikka sitä esittäisi Ruben Stiller.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tuo naisten ongelmista kohta 2 kuten Marko Kivelä huomauttikin ei pidä paikkaansa. Tarkemmin asiaa voi tarkistaa Pauli Sumasen blogikirjoituksista.

Media tässä on syyllinen, kun harhautti ihmisiä uskomaan ja samoin syyllistyi tilastokeskus, kun käytti virheellisiä tietoja ja ohitti EU:n määritelmät.

Erkko Korppaanmäki

Voisiko bloggaaja mainita vaikka aluksi kolme työnantajaa ja tehtävää, jossa _samasta_ työstä saa eri palkkaa sukupuolen mukaan. Mikäli vertailet ansioita, kuten itsestään selvän reilua on, työtunnit huomioiden.

Jäämme muutaman muun puheenvuorolaisen kanssa mielenkiinnolla odottamaan. Kiitos.

Mauri Skön

1994 Ahtisaari vastaan E.Rehn, kumman puolelle naisjärjestöt asettuivat?

Niko Sillanpää

"Suomessa on naisten kannalta ainakin kaksi isoa ongelmaa: 1) kulut lasten saamisesta menevät äidin työnantajalle ja 2) naiset saavat edelleen samasta työstä miehiä pienempää palkkaa."

1) Jonkun henkilön lisääntymisprojektit eivät voi koskea millään tavalla jotain ulkopuolista firmaa/työnantajaa, joka ei ole missään tekemisissä kyseisen henkilön kanssa. Yksinkertaisesti mitään yhteyttä, velvoittavuutta tai muutakaan järjellisesti perusteltavaa syytä tulonsiirtoon ei ole.

2) Väitteesi on puhtaasti roskaa, kuten on lukuisia kertoja todettu. Samasta työstä saa Suomessa saman palkan. Taru ja Taneli perushoitaja saavat samasta työstä samalla työtuntimäärällä, pätevöitymisellä, tehokkuudella ja sairauspoissaolojen määrällä samaa liksaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yrityksilläkin on yhteiskuntavastuunsa ja toisekseen lukuisat tutkimukset osoittavat, että selittymättömän palkkaeron osuus on edelleen merkittävää luokkaa...

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

"2) naiset saavat edelleen samasta työstä miehiä pienempää palkkaa."

Jäljellä oleva kolmen prosentin keskimääräinen ero poistuu, kun naisetkin nostavat tavoitetasoaan palkan suhteen.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Työnantajat tarvitsevat naisia. Naiset synnyttävät yhteiskunnan tulevat päättäjät, työntekijät ja taiteilijat. Miehet osallistuvat, mutta eivät tietoisesti toimi naisten hyväksi.

Vielä 1960 -luvulla synnyttäneillä naisilla ei ollut palkallisia äitiyslomia. Naiset palasivat työhönsä jopa 1 kk:n kuluttua synnytyksestä.

1970 -luvulla maassamme tapahtui ennennäkemätön edistys naisten asemassa. Palkalliset äitiysvapaat mahdollistuivat. Sen sijaan, että jo tuolloin olisi huomioitu työnantajalle tulevat kustannukset synnytyslomista, iloittiin lähinnä siitä, että vauvaa ei tarvinnut viedä vieraan hoitoon.

On selvää, että vinoutumia työmarkkinoilla esiintyy monestakin syystä. Ensinnäkin, naisen rooli on vaihtunut viimeisten 50 -vuoden aikana kotiäidistä työnsuorittajaäitiin. Aikahaarukka on lyhyt, että voitaisiin tunnistaa naisten yhdenvertaisuuden toteutuminen.

Naisten näkyvyys poliittisen puolueiden johtotehtävissä on olematon. Edelleen usko siihen, että mies huolehtii, on vallalla.

On selvästi nähtävissä, että arvojohtajuuden luovuttaminen naiselle ei ole helppoa saati järkevää. Puoluetuethan menevät kannatuksen pudotuksen myötä. Oijoi, oijoi!

Jutta Urpilainen SDP:n puheenjohtajana ja ministerinä siunasi puolueensa kannatuksen perussuomalaisten hyväksi, ehkä!

Mari Kiviniemi, Keskustan
puheenjohtajana ja pääministerinä upotti puolueensa suohon.

Mietinkin tässä sitä, miksi naisen paikkaa ei ole pystytty selkiyttämään. Älyllinen kapasiteetti tuskin on se syy, ehkä ennemminkin syvät asenteet, jotka sanelevat myös naisten oikeuksien ohittamisen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kokoomuksen Katainen lupasi toissa eduskuntavaaleissa Sari Sairaanhoitajalle 500 euron palkankorotuksen, ja tämän seurauksena olemme nyt taloudellisesti suurissa vaikeuksissa. Nyt onkin näissä vaalikeskusteluissa keskitytty keskustelemaan siitä, miten tuon palkankorotuksen aiheuttama kilpailukyvyn menetys voitaisiin saada takaisin.

Eli Suomessakin etsitään nyt mallia, jossa vientiteollisuuden alat olisivat palkankorotusten kannalta avainasemassa, ja muut seuraisivat perässä. Tämä on käytäntö monissa muissa, meitä taloudellisesti paremmin menestyvissä maissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Feministisetvaalit-kampanjahan on näitä tasa-arvokysymyksiä pyrkinyt melko onnistuneesti pitämään esillä :

http://www.feministisetvaalit.fi/

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Juho, koska feministit alkavat kampanjoida miesten työpaikkojen puolesta? Miehet ovat olleet jo kohtalaisen pitkään yliedustettuina työttömissä. Ja tämä riippumatta mistä ikäluokasta puhutaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä kysymys sinänsä. Tosin työttömyysasteita "todellisempi" työllistymistä kuvaava indeksi on aina ollut työllisyysaste :

http://www.findikaattori.fi/fi/41

Työmarkkinoiden rakennemuutos on toki poistanut lopullisesti satoja tuhamsia teollisuustyöpaikkoja ja siten miesten työllistymisestä on tullut entistä haasteellisempaa etenkin palkansaajina. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä miesten tekemän ansiotyön määrä on pudonnut melko radikaalisti - ajankäyttötutkimusten valossa jopa lähes kymmenyksellä :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Automatisaatio ja teollisuuden muuttuminen pääomavaltaiseksi ovat siis vähentäneet MIEStyötuntien tarvetta, mutta samalla aikavälillä naisvaltaisille aloille on myös hiipinyt tuottavuusajattelua, mikä ilmenee vastentahtoisen osa- ja määräaikaistyön tekemisen lisääntymisenä.

Miesten identiteetin, osallisuuden tunteen ja siten jopa yhteiskuntarauhan pysyvyyden kannalta ammattialojen segregaatiota purkavien toimien voi olettaa tuovan jatkossa helpotusta tähän ongelmaan. Feministien tukemia kampanjoita tähän kehityssuuntaanhan on ollut ja kaiketi on edelleen meneillään. Samoin jo aikaisemmissa kommenteissa esille noussut ajatus vanhemmuuden ja etenkin siitä seuraavien kustannusten tasapuolisemmasta jakaantumisesta tuo myös miehille vaihtoehtoisia elämänhallintastrategioita käyttöönsä...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "2) naiset saavat edelleen samasta työstä miehiä pienempää palkkaa"

Tämä ei liity vaaleihin tai politiikkaan vaan on poliisiasia. Laki naisten ja miesten väliestä tasa-arvosta 6 b § määrää, että mikäli perusteita palkkaeroille ei löydy, on työnantajan ryhdyttävä korjaaviin toimenpiteisiin. Jos joku on sitä mieltä, että saa sukupuolensa perusteella eri palkkaa kuin samaa työtä tekevä kollegansa, niin ei muuta kuin tutkintapyyntö poliisille. Ei tähän kansanedustajien aikaa tarvitse tuhlata.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varsinaisesti ei ole poliisiasia, palkkasyrjintäepäilyt kuten muutkin työehtosopimukselliset asiat hoidetaan aina työpaikoilla sisäisesti tarvittaessa luottamushenkilöiden välityksellä. Tasa-arvovaltuutettu on tässä mielessä ainoa viranomainen, jolla on oikeus/velvollisuus selvittää palkkasyrjintäepäilyn perusteita ...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jaa, oletin, että lain rikkominen olisi aina poliisiasia, mutta näköjään tasa-arvovaltuutetun toimisto antaa ohjeen ottaa yhteyttä sinne, jos epäilee tulleensa palkkasyrjityksi. No, niin tai näin, mutta joka tapauksessa asia on siis jo lakiin kirjattu ja viranomaistaholta valvottu, joten ei sitä tarvitse enää vaaleissa vatvoa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kuten Jani viittauksellaan osoittaa, kyse ei ole työehtosopimusasiasta, vaan laista. Ja lain rikkominen ei koskaan ole yrityksen "sisäinen asia".

Seppo Hildén

"toimihenkilönaiset voivat ratkaista vaalit"

Heh, voivat toki ratkaista vaalit. Mitään muuta ne ei sitten osaakaan ratkaista.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"naiset saavat edelleen samasta työstä miehiä pienempää palkkaa"

Millä työnantajalla näin on?

Jos tästä on todisteita, niin luulisi mediaakin kiinnostavan. Ja niitä ehdokkaita, tietysti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Naiset elävät Suomessa keskimäärin 6 vuotta pitempään kuin miehet eli käytännössä saavat omaa eläkettä lisättynä leskeneläkkeellä useita vuosia aviopuolisonsa kuoleman jälkeen. Useimmat naispuoliset vanhukset ovat leskiä.

Kai tämä ero elinikäisissä ansioissa on laskelmissa otettu huomioon, sillä ainakin toistaiseksi eläke maksetaan rahana ja moni kokee eläkkeen työuransa aikana ansaituksi palkaksi ?

Minna Eerolainen

Hyvä huomio blogin kirjoittajalta, toimihenkilönaisia on paljon mutta heistä ei ole vaalien yhteydessä juurikaan puhuttu. Se ei kuitenkaan tarkoita ettei heillä tuota valtaa olisi..

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

L.P.: "Turun yliopiston tutkija Mari K Niemi myönsi, että näissä vaaleissa on kosiskeltu vain vähän naisia."

Tämä on hyvä asia. Yksi merkki tasa-arvoisen yhteiskunnan toteutumisesta on se, ettei naisia tarvitse erikseen kosiskella, vaan heitä kohdellaan itsenäisesti ajattelevina yksilöina.

Käyttäjän Verraton kuva
Kalle Salava

Olen nähnyt.

Kiistän kuitenkin talouden ja tasa-arvon olevan erillisiä kysymyksiä. Perusteet ovat ilmeiset ja Vartianen avaa ne asiantuntevsti - Katso ja arvioi itse (kritiikki tervetullutta):

http://juhanavartiainen.fi/2015/feminismi-ja-valti...

Mun mielestä ei tarvitse olla nainen ollakseen tasa-arvon asialla. Siihen kelpaa ja tarvitaan ihan kaikki.

Veikko Vihma

6+6+6 on yksityisyrittäjän kannalta erittäin paha yhdistelmä. Sijaisongelmat vain pahenevat kun yhden sijaisen sijasta täytyy palkata kaksi eri sijaista vain 6 kk pätkiksi, ja toisesta sijaisuudesta ei edes tiedä mitään, kunnes vanhemmat päättävät kumpi ottaa vapaata viimeisen 6 kk. Eli 6+6+6 hillitsee nuoren naisen palkkaamista vielä enemmän kuin nykyinen systeemi. Tämä kai ei ole tarkoitus.

Toimituksen poiminnat