lindapelkonen

Kituvan kunnan kannattaa ottaa turvapaikanhakijoita

Yksittäinen kunta ei voi päättää, kuinka paljon Suomeen otetaan turvapaikanhakijoita. Monessa kunnassa, esimerkiksi Salossa ja Forssassa, on ollut vastustusta vastaanottokeskuksen sijoittamiselle juuri heidän kuntaansa. Ei minun takapihalleni -tyylinen ajattelu tuntuu olevan yleistä.

Onko parempi, että turvapaikanhakijat jämähtävät Helsinkiin? Miten se tekisi tilanteesta paremman?

Edes maahanmuuttokriittisten salolaisten ei kannattaisi vastustaa vastaanottokeskusta. Täytyy muistaa, että Suomi ei ota vastaan yhtään vähemmän turvapaikanhakijoita vaikka yksittäinen kunta kieltäytyisi vastaanottokeskuksesta. Johonkin Suomen kuntaan heidät jokata pauksessa sijoitetaan, ja valtiolla on jokatapauksessa tietty määrä rahanmenoa asian suhteen.

On eri asia vastustaa turvapaikanhakijoiden määrän kasvattamista Suomessa kuin vastustaa vastaanottokeskusta omaan kuntaan. 

Huonossa taloudellisessa tilanteessa olevan kunnan, kuten Salon, kannattaisi ottaa vastaan kaikki valtionosuudet, jotka sen on mahdollista saada.

Salossa näkee jo katukuvasta, että mitään maahanmuuttajien vyöryä ei kaupungissa ole tapahtunut. Muutama ulkomaalainen tuskin uhkaa kenenkään kulttuuria. Ei Suomen kulttuuri niin heikossa asemassa ole.

Punkalaitumen kunnanjohtaja Lauri Inna kertoi, että vastaanottokeskus oli tuonut 450 000 euroa valtionosuuksina kunnalle vuosittain. Lisäksi vastaanottokeskus ja sen asukkaat käyttävät paikallisten yritysten palveluita.

Ymmärrän, että vastaanottokeskus omaan kuntaan tuo pintaan tunteita, mutta tilannetta ei pitäisi dramatisoida. 

Vertailun vuoksi on hyvä muistaa, että Saksaan ja Itävaltaan saapui viikonlopun aikana noin 36 000 turvapaikanhakijaa. Suomeen arvioidaan saapuvan koko vuonna yhteensä 25 000 - 30 000 turvapaikanhakijaa, jotka sijoitetaan vastaanottokeskuksiin ympäri Suomea.

Ja en tällä blogikirjoituksella myöskään väitä, että Suomen pitäisi ottaa kaikki halukkaat vastaan. Jossain vaiheessa Suomen kokoisen maan kantokyky ei enää kestä. En tiedä missä vaiheessa kantokyvyn raja tulee vastaan, mutta tuskin se on vielä lähelläkään jos verrataan tilannetta Saksaan tai Ruotsiin.

On ilmeistä, että maahanmuuttoon liittyy tiettyjä haasteita, kuten kotouttaminen. Se ei kuitenkaan ole tarpeeksi painava syy olla ottamatta vastaan hätää kärsiviä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Salossa on toki voimakkaita populistiporukoita, mutta esim. mieltä osoitettiin osin vieraspaikkakuntalaisten voimin. Iltapäivälehtien klipeissä agitaatiopuheita pitäneet eivät kaikki olleet omasta kunnastani, mutta heitä siteerattiin muualla "salolaisten vuodatuksina".

Myös eräästä lähikunnasta on tullut valitusta, että kunnan nettikeskustelufoorumeita häiriköivät mm. oululaiset aktiivit.

Salo on suuri alue ja yhdistynyt pienemmistä kunnista, joten kaikilla alueilla ei muisteta, että nykyisen Salon alueella oli pitkään vastaanottokeskus, jonka kanssa ei ollut mitään sanottavia ongelmia.

Käyttäjän VilleHeiskanen kuva
Ville Heiskanen

Kun he kerran ovat maassa, niin käytetään veronmaksajien rahoja mahdollisimman paljon, ennenkuin romahdus tulee - ajatuslogiikka.

Matias Härkönen

Siinä mielessä olet oikeassa, että pakolaiset tulisi nimenomaan sijoittaa sellaisiin kuntiin, missä on asuntoja ja jotka kärsivät muuttotappioista. Mutta tärkeämpää kuin vastaanottokeskus, olisi että nämä uudet tulijat pysyvästi asutettaisiin näihin kuntiin. Ei Helsinkiin, joka jo valmiiksi kärsii valtavasta asuntopulasta.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Salohan on juuri tällainen paikka, jossa ei olisi varaa kieltäytyä yhdestäkään mahdollisuudesta. Tosin siellä on ärhäkkä perussuomalaisvetoinen vastustus tällaista kohtaan ja heitä kuuntelevat ihmiset eivät häikäise tiedoillaan. Esim. eräs mielenosoittaja oli sitä mieltä että "pakolaisilta pitää ottaa älypuhelimet ja uudet polkupyörät pois ja antaa ne muille". Ja tietenkin osa porukasta on peloteltu ihan sekaisin, eikä kriisien taustoista ole mitään hajuakaan.

Saloon on kuitenkin aika vaikea asuttaa ketään pysyvästi, ellei siellä lähde rattaat taas pyörimään. Salo on sikäli jännä, kun siellä olisi valmis infra kannatella aivan huikeita teollisuusjättejä ja sijaintikin on loistava. Homma kuitenkin pykii edelleen.

Matias Härkönen

Ymmärrän myös vastustuksen. Moni on äänestänyt sen mukaan, että harjoittaisimme tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Jos tuloksena on vastaanottokeskus omalle takapihalle, niin kyllähän se nostaa tunteet pintaan. Enemmän ihmettelen niitä, jotka ovat äänestäneet maahanmuuton puolesta ja NIMBYilevät sitten kun se koskeekin heitä. Esim. Evitskog jossa RKP:n kannatus yli 30%.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #12

Mikä mahtaa olla prosentti Kauniaisissa?

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Pysyvyys varmaan saavutetaan sillä että tulijoille korvataan asumiskulut vain määrätyssä kunnassa? Helsinkiin muuttajat maksavat sen keskustakolmionsa itse

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Vastaanottokeskus pienessä kylässä on ERITTÄIN huono idea. Sen sijaan keskuksesta muuttavien asuttaminen pikkukyliin olisi fiksua.

Et Linda välttämättä haluais olla SIWA:n kassa Punkalaitumella klo 21.30 kun 15 irakilaista nuorta miestä tulee ostamaan kaljaa?

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mielenkiintoista, että otit juuri tuon työn esiin, koska olen aikoinaan työskennellyt Siwan kassana Salossa :)

Miksi pitäisi pelätä 15 nuorta miestä jotka tulee ostamaan kaljaa? Ehkä lähinnä voisi pänniä, jos tulee kova jono ja asiakkaat joutuisivat odottamaan ja muut työt jäisivät roikkumaan.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Otin ton ihan sen takia esille, kun juurikin Siwan kassalla on ollut ikäviä sattumuksia ainakin Punkalaitumella

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Linda on oivaltanut saman kun minä, ihmiskauppa on kunnalle hyvä bisnes.
Kotkassa lasketaan 20 työpaikka, ja montako miljoona vuodessa.
Täällä ei edes saneerattu vastaanottokeskus, vaan keksittiin uusi sana, hajautettu vastaanottokeskus.

Eli koko Kotka toimi nyt vastaanottokeskuksena, turvapaikkahakijoiden valvonta ja opastus on ulkoistetu satunaisille naapureilla ja luotetaan muutenkin kyttäykseen ja kateellisuuteen.

Turvapaikanhakijoiden kulut on minimoitu ja hyöty maksimoitu, maahanmuuttoklusteri voi hyvin.

Niille jotka saavat turvapaikan ei ole mitään järkevää tekemistä, kotouttaminen loppu siinä vaiheessa kun on näytetty asunto, kauppa ja sosiaalitoimisto.

Yleensä kolmen vuoden jälkeen suurin osa muuttaa johonkin kasvukeskukseen mikä on hyvä asia, vapautuneisiin asuntoihin saadaan uusia tuottoisia turvapaikanhakijoita.

Reino Jalas

Pelkän talouspuolen lisäksi on myös se toienkin puoli asiasta olemassa. Alkaen nuorten naisten, tai muidenkaan turvallisuudentunteesta omilla kotinurkilla.

  Punkalaitumen Sanomat 03.09.2015
  – Poliisi toivoo malttia puolin ja toisin, ettei tulisi ylilyöntejä. Tulijoiden
  on tajuttava meidän lainsäädäntömme ja noudatettava sitä. Paikallisten
  puolestaan on ymmärrettävä, että kulttuurierot voivat olla suuret, sanoo
  komisario Pauli Pitkäkoski Pirkanmaan poliisilaitokselta.”
  “Yksiselitteistä neuvoa tilanteeseen, jossa henkilö kokee tulevansa
  häirityksi, ei Pitkäkoskella ole.
  – Yksin kulkemista pimeän aikaan huonosti valaistuilla alueilla kannattaa
  tietysti välttää. Itse ei myöskään kannata antaa aihetta siihen, että joku
  ymmärtää väärin.”

Poliisilta tulee maaseutupitäjässä ohje, että yksin ei sovi liikkua illalla ulkosalla. Onhan sellainen aikamoisen radikaali kulttuuriin liittyvä varoitus, täällä lintukoto Suomessamme.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Eikös meillä ole jo vuosiymmeniä vaadittu, että siitä lintukodosta pitäisi päästä eroon? Nyt, kun ollaan päsemässä, itketään taas.

Eikö mikään kelpaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Asunnottomien yötä vietetään JÄLLEEN 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä ympäri Suomea. Tänä vuonna päivä on lauantai. Seuraa näitä sivuja tämän vuoden tapahtumien osalta eri puolilla Suomea.

http://asunnottomienyo.fi/category/ajankohtainen/

Onneksi kokoomus on ymmärtänyt että suomalaiset ovat uhka omalle maalleen,tämä kokoomuksen mannekiini levittää sanomaansa julkisesti,median välittämänä
Nämä suomalaiset ovat "suurin riski" – viranomaiselta varoitus turvapaikkakriisissä

Turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu voi koetella yhteiskuntarauhaa. Avin ylijohtajan mukaan suurin vaara aiheutuu niistä suomalaisista, jotka "eivät sopeudu uuteen tilaisuuteen".

Eli aseet suunnataan omia kohti.http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/316087-nama-suomalaiset-ovat-suurin-riski-viranomaiselta-varoitus-turvapaikkakriisissa

Eipä ole enää mitään rajaa tässä eu-kommuunin osavaltiossa.Valtionosuudet maksaa veronmaksajat,eli te duunarit ynm.vielä keskiluokka,jolla on mitä tehdä.Sama kuin huostabisneksessä,kunta saa valtion tukea AINOASTAAN huostaanottoihin.Raha menee ulkolaisten konsernien VOITTOIHIN.Valtio olette te,ei mikään mystinen "rahoittaja"jostakin ulkoavaruudesta.
Vai luuleeko joku että eu rahoittaa jotakin.Ehei,suomi on NETTOMAKSAJA ,ei saaja.Suomi ei saa mitään ylihintaisesta kolhoosin rahoittamisesta,eli eliitin etujen ja palkkioiden ynm.politiikan kustantamisesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kunnan menot/tulot ovat valtakuntamme menoja/tuloja. Rahat taskusta toiseen, housut samat.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Uuden Suomen toimittaja Linda Pelkosen kannataisi käsitellä/nähdä Saloa muutenkin kuin turvapaikanhakijoita vastustavana kuntana. Pieni vilkaisu Salon todellisuuteen, kuntaliitoksiin, irtisanomissuojiin ja Nokian kaatumiseen esim. 5-10 vuoden ajalta antaisi taustaa ja kontekstia ymmärtää paremmin Salon ihmisten nykyisyyttä.

Sama koskee vaikkapa Kauhavaa (jota blogi ei käsitellyt):

Kun samoihin tiloihin, joista Lentosotakoulun lakkautuksen vuoksi annettiin kenkää n. 300:lle ihmiselle, sijoitetaan homekoulusta lapsia ja vaaditaan sijoitettavaksi läpi Euroopan, kuin vahingossa Suomeen ajautuneita turvapaikanhakijoita, ei voi liikaa ottaa huomioon myöskään niitä kokemuksia (kokemuksiahan kovasti korostetaan), jotka ovat painuneet paikkakuntalaisten yhteiseen muistiin ja sydämeen tuon prosessin johdosta:

Suomen valtio hylkäsi nuo perheet, petti vanhat kehityslupauksensa, lakkautti varuskunnan vedoten säästöihin, ei korjannut ajoissa homekouluja, pakotti satoja kortistoon tai muuttamaan pois paikkakunnalta, tuhosi samalla pienyrityksiä, joiden olemassaolo ja kohtalo liittyi paikalliseen elinkeinoketjuun ja mm. tukikohdan ostovoimaan.

Ei minulla muuta tuosta "kituvan kunnan kannattaa ottaa" -ideasta.
"Mistä sitä rahaa valtionosuuksiin yhtäkkiä löytyykin?", kysyisi kriittinen toimittaja.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kirjan, mutta tyydyin linkkaamaan blogiin tämän pari vuotta sitten kirjoittamani näkökulman:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/51349-nakokulma-sa...

Oletan, että ihmiset tietävät, että Salon tilanne on huolestuttava. Nokian tehdas suljettiin kokonaan ja kesällä Microsoft päätti lähteä myös. Työttömyys huitelee 20 prosentin tienoilla kun Suomen keskiarvo on noin 10.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nythän on helppo nähdä, millainen paniikki keskusjärjestöissä ja yksittäisissä liitoissa syntyy, kun luokkaa 5% tulovirtojen leikkauksiin ryhdytään tai puututaan hallituksen toimesta.

Mutta kun koko perheen toimeentulo viedään esim. valtiotyönantajan toimesta ja samalla kotitalon myyntiarvot romahtavat ison työnantajan paikkakunnalta katoamisen myötä, sen luulisi herättävän enemmän kotimaista solidaarisuutta.
Kaikki asiat eivät valitettavasti aina ole yleisessä tiedossa samoin kuin ammattijournalisteilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Toimittajana voisitkin kirjoittaa tuosta työttömyydestä, mikä se työttömyysprosentti reaalimaailmassa on, ts. pävittäistyöttömyys. Se kun on ainoa, jolla oikeasti on merkitystä.

Nykyinen Tilastokeskuksen "työttömyys" tarkoittaa, että henkilöllä on ollut tarkasteluviikolla yksi tunti tai enemmän palkkatyötä, jolloiin hän EI ole työtön. Yksi tunti!

Työministeriöllä vastaava "työllisyys" alkaa 4 tunnista.

Sinulle toimittajana siis tehtävä (tarvitset Tilastokeskuksen apua, mutta luku kyllä on saatavissa): Montako työikäistä suomalaista on työttömänä satunnaisesti valittuna arkipäivänä X (päivittäistyöttömyys)?

Ennakkotietona Sinulle, luku ylittää 850 000. Tarkan luvun saat Tilastokeskuksesta. maksaa hiukan, mutta kai US:lla on resursseja. Maksaa, koska päivittäistyöttömyyttä ei Suomessa normaalisti tilastoida (ei kiinnosta poliitikkoja, on liian suuri luku).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän korkeasti koulutetut pakolaiset Salossakin pelastavat talouden Nokian ja muiden toimijoiden kadottua, kysyn vaan, millä aikavälillä ?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Esitys olisi aivan pätevä, jos raha olisi ainoa, tai edes se tärkein, aspekti.

Ei ole.

Reijo Tossavainen

Voi pyhä yksinkertaisuus. Kunta tienaa!

Kyllä. Valtio maksaa alkuvaiheessa kulut. Myöhemmin ne jäävät kunnan kontolle.

Kuka maksaa valtion kulut? Se on se kuntalainen.

Tämäkin toimittajan blogikirjoitus on osoitus siitä, että alkeellisia talouden tosiasioita ei ymmärretä tai haluta ymmärtää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"Virka perustetaan, jos siihen saadaan valtionosuus" oli tyypillinen 1970-luvun kaanon.
Nyt se on kai "vastaanottokeskus avataan, jos siihen saadaan valtionosuutta"?

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Juuri näin, ja kuvastaa hyvin missä usarin toimituksessa mennään. No, on ainakin huuskolle mieleen, ja sehän se lieneekin tässä tärkeintä.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Onko parempi, että turvapaikanhakijat jämähtävät Helsinkiin? Miten se tekisi tilanteesta paremman?"

Ehdottomasti on. Juuri monikulttuurisuus ja eri asioiden osaaminen on Suomen tulevaisuuden etu. Helsingissä on tilaa maahanmuuttajien tulla ja toimia. Esimerkiksi valtavia peltoalueita voidaan käyttää kamelien, jakkihärkien ja vuohien laidunmaina. Entäpä etnografinen musiikkiteollisuus? Upea mahdollisuus sekin.

Helsinki toivottaa kaikki kynnelle kykenevät mitä sydämellisimmin tervetulleiksi. Onhan hyvin monella kaupungissa jo sukulaisia tai muita ystäviä. He opettavat alle aikayksikön miten toimia taikaseinän kanssa ja kuinka saada mitä hyvänsä sellaisesta paikasta kuin sossu. Helsinki on paratiisi.

Reijo Tossavainen

Toimittaja Pelkonen kirjoittaa: "On ilmeistä, että maahanmuuttoon liittyy tiettyjä haasteita, kuten kotouttaminen."

Pelkonen siis pitää siis ilmeisenä, mutta ei varmana asiana, että "kotouttamiseen liittyy tiettyjä haasteita".

Kylläpä ollaan kaukana arjen todellisuudesta. Ellei peräti siinä kuplassa.

Toimituksen poiminnat