Tämä kysymykseni aiheutti vihaa ja huorittelua

Sain viime keskiviikkona puhelun, jossa kerrottiin, että Suomen turvallisuustilanne ja erityisesti minun turvallisuustilanteeni on heikentynyt. Samalla soittaja uhkasi, että minut raiskataan.

Kaikkiaan sain keskiviikon ja torstain aikana vihaisia, solvaavia ja osin uhkailevilta tuntuvia tekstiviestejä 18 puhelinnumerosta.  Julkisilla verkkosivuilla on myös julkaistu tekstejä, jotka todennäköisesti täyttävät kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Lisäksi sain läjän raivoa tihkuvaa viestejä sähköpostin, Twitterin ja Facebookin kautta.

Olen työni takia joutunut tottumaan hyvinkin ikävään kielenkäyttöön palautteissa. Osa tällä kertaa saamistani tekstiviesteistä ja saamani puhelu olivat kuitenkin ihan omaa luokkaansa, ja tein niistä rikosilmoituksen poliisille. Asiaa tutkitaan nyt nimikkeellä laiton uhkaus.

Kaikki tämä tapahtui vain koska kysyin haastattelemaltani poliisilta yhden kysymyksen, jota yhdessä toimituksessa päätimme kysyä: miksi raiskauksesta epäillyn maahanmuuttajataustaisuus piti tällä kertaa mainita tiedotteessa. En missään vaiheessa väittänyt, että sitä ei olisi saanut kertoa, mutta monet lukijat halusivat sen näin tulkita.

Lue koko juttu täältä.

On pelottavaa, että moni ihminen raivostuu näin hurjalla tavalla ainoastaan asian kysymisestä. Mitä olisi tapahtunut, jos olisin jopa ottanut jollain tavalla kantaa asiaan?

On pelottavaa, miten jotkut ihmiset haluavat rajoittaa lehdistön oikeutta kysyä asioita ja kertoa ihmisille tietoa. On käsittämätöntä, miksi osa ihmisistä kokee, että on oikeus hyökätä, huoritella ja uhkailla yksittäistä ihmistä vain sen takia, että herää epäily siitä, että hän saattaa olla eri mieltä.

Ymmärrän, että turvapaikanhakijoiden lisääntynyt määrä huolestuttaa ihmisiä. Kotouttamiseen on panostettava. Kaikki ihmiset, niin Suomeen muualta tulleet kuin täällä syntyneetkin, olisi hyvä saada ymmärtämään, että naisilla ja miehillä on oikeus itse määrätä kehostaan. Naisen aseman puolustaminen ja raiskausten vastustaminen ovat tärkeitä asioita, mutta niitä ei viedä eteenpäin uhkaamalla itse raiskata toimittaja tai tytöttelemällä, raivoamalla ja huorittelemalla "väärän kysymyksen" kysymisestä. Asioista voi keskustella myös rakentavaan sävyyn, vaikka aihe herättäisi pahaa mieltä.

Raiskaus on järkyttävä asia. Toivoisin, että peloistaan ja vihastaan huolimatta ihmiset eivät käyttäisi hyväkseen tällaisia ikäviä tapahtumia omien poliittisten intohimojensa viemiseksi eteenpäin. Toivon myös, että nimeltä mainitsemattomat disinformaatiosivustot eivät levittäisi väärää tietoa aiheesta, lietsoisi vihaa ja usuttaisi lukijoitaan yksittäisten ihmisten kimppuun.

Kokemani viharyöppy ei ole ainutlaatuinen Suomessa. Otaksun, että sen taustalla on pieni porukka, joka saa itsensä näyttämään todellista suuremmalta pitämällä kovaa meteliä. Suurin osa suomalaisista ei halua viedä yhteiskuntaa siihen suuntaan, että yksinkertaista kysymystä ei uskaltaisi esittää.

Aion jatkossakin kysyä kiinnostavia kysymyksiä ja kirjoittaa myös suuria tunteita herättävistä aiheista.

 

lindapelkonen
Helsinki

Toimittajana Yle Puheen Politiikkaradiossa.
Aiemmin toimittajana muun muassa Uudessa Suomessa, MustReadissa, Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu