lindapelkonen

Uuden Suomen suorassa videohaastattelussa Petteri Orpo – Mitä haluat kysyä?

Uusi Suomi on tehnyt muutaman viikon aikana suoria videolähetyksiä Facebookin kautta. Huomenna tiistaina suorassa lähetyksessä on sisäministeri Petteri Orpo. Keskustelemme kokoomuksen puheenjohtajavaalista, jossa Orpo on ehdolla. Tapaan Orpon kello 13.20 eduskunnassa. 

Mitä haluaisit kysyä Orpolta? Laita kysymys kommentiksi tähän blogiin, sähköpostilla linda.pelkonen@uusisuomi.fi tai Twitterissä @LindaPelkonen.

Uuden Suomen videohaastattelussa olivat myös kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Elina Lepomäki sekä vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaat Aino-Kaisa Pekonen, Li Andersson ja Jari Myllykoski.

Kaikki Uuden Suomen videohaastattelut löytyvät täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Maahanmuuton aiheuttamiin ongelmiin ei näytä tiedetä mitään varmoja ratkaisuja. Olen nähnyt toiveajattelua, että muutaman sukupolven päästä ongelmat katoaisivat itsestään, mutta tästä ei ole mitään takeita - Saksan turkkilaisetkaan eivät ole vielä kotoutuneet hyvin.

Eikö ole vastuutonta jatkaa tällaista politiikkaa, jonka tiedetään johtavan ongelmiin, ja mistä johtuviin ongelmiin ei tiedetä olevan mitään ratkaisuja?

---

Jatkokysymyksenä Orpon vastaukselle:

Entä jos kertomanne suunnitelmat eivät toimikaan? Teillä on suuri vastuu maamme turvallisuudesta ja yhteiskuntarauhasta tuleville sukupolville. Eikö ole vastuutonta harjoittaa politiikkaa, mikä perustuu vain hatariin toiveisiin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jatkaako Suomi liittovaltiokehitystä?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Voisiko Suomi vihdoinkin luopua olemasta Naton salarakas ja viedä suhde loppuun, kuten lähes kaikki EU-maat ovat jo tehneet?

Kalle Erkkilä

Kysymykseni Orpolle:
Miksi et eronnut ministerin tehtävistäsi johtuen kädettömästä tavasta hoitaa laittomien maahantulijoiden ongelmaa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Taisi nuo kadonneet 2500 maahantulijaa tulleen juuri Ruotsin suunnasta, mahdollisesti Haaparanta-Tornio kautta. Miten ministeri suhtautuu jatkossa Ruotsin rajan valvonnan tiukentamiseen maahanmuuton jatkuessa sitä kautta jotta vältyttäisiin suuremmalta turvallisuusuhkalta?

Lisäystä edelliseen; Savon Sanomien mukaan ministeri Orpon mukaan "Tällainen ilmiö pyritään estämään muun muassa perustamalla kielteisen päätöksen saaneille palautuskeskuksia, jotka olisivat tiukemmin kontrolloituja kuin vastaanottokeskukset. Myös ulkomaalaisvalvontaa on tiukennettava, jotta kadonneet pystytään saamaan kiinni."
Mitä hän tarkalleen ottaen tarkoittaa ulkomaalaivalvonnan tiukentamisella? Eikö olisi kustannustehokkaampi ja turvallisuuden kannalta tehokkaampi keino tiukentaa kuitenkin Ruotsin vastaisen rajan valvontaa?

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kielteisen-p%C3...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eilen Savon Sanomissa Orpo kyseenalaisti koulutusleikkaukset. Haluaako hän muutoksen hallituksen koulutuspolitiikkaan ja talouspolitiikkaan tältä osin? Orpo on myös sanonut, etteivät leikkaukset ole kokoomukselle "itseisarvo."

http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Kielteisen-p%C3...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Savon Sanomien mukaan Orpo on perustellut kyllä tehtyjä leikkauksia näin; "Orpo otti hieman yllättäen kantaa myös hallituksen koulutuspolitiikkaan. Hän sanoo, että koulutusleikkaukset olisi pitänyt tehdä pienempinä.

– Koulutukseen on tehtävä satsauksia, kun taloustilanne paranee."

Huomaathan että vvm Stubb kertoi muutama päivä sitten juuri Orpon olleen talousasioista vastaavana hallitusneuvottelijana.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Koulutusleikkaukset "osuvat minun sivistysporvarin sydämeen rajusti," sanoi Orpo äsken Linda Pelkosen haastattelussa. Tuo on opposition ja erityisesti Ville Niinistön retoriikkaa. Minun on vaikea ymmärtää tätä populismin aaltoa, mutta minä olenkin valtion ylikouluttama : D

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #9

No kyllähän kokoomus aina on korostanut koulutusta, ja koulutus pitkään turvasi hyvät ansiot. Peruskoulu aikoinaan mahdollisti köyhien penskojenkin opiskelun tappiin asti, kun maksullinen keskikoulu ja lukio hävisivät ja yliopisto oli maksuton. Vaikka joitain "sivistysporvareita" varmasti otti silloin rajusti pannuun "punapentujen" mahdollisuudesta nousta sosiaalisessa hier´arkiassa, mielestäni kokoomus pysyi pääosin koulutusmyönteisenä ja tasa-arvoisen koulutuksen puolueena ihan viime vuosiin asti.

Nyt kun markkinakokoomuslaiset ovat olleet niskan päällä puolueessa joitain vuosia, asenne on muuttunut. Minusta Orpon haastattelusta vaistosi, että hän pitää virheenä koulutuksen ja sen oheistukien alasajoa, lähtemistä kohti bissneksen tukemaa korkeakoulutusta. Amerikoissa on paljon hyvää, mutta koulutuksen ja opiskelun tasa-arvossa se on kehitysmaa.

Käyttäjän CarolusLinden kuva
Carolus Linden

Voisi kysyä häneltä millä perustella hän aikoo ottaa valtiovarainministerin salkun, jos pääsee puolueenjohtajaksi. Ministerieden nimitys kai tapahuu muin toimin kuin Kokoomuksen puoluekokouksen äänestyksellä.
Toiseksi voisi kysyä hänen näkemyksiään siitä, miksi vielä ovat voimassa niinkin hankalat säännökset kuin Rajavartiolain 16§ ja Ulkomaalaislain 147§.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Kiitos hyvistä kysymyksistä! Esitin niistä muutaman Orpolle. Voitte katsoa haastattelun täältä:

http://www.uusisuomi.fi/videot/196161-petteri-orpo...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Rento ja asiallinen meininki.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Linda, miksihän kirjoituksen viimeisen linkin kautta ei videon ääni kuulu laisinkaan Orpon haastattelusta? Ei ainakaan minä saa ääntä kuuluviin.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Ihmettelin samaa, mutta se alkaa kuulua muutama hetki alun jälkeen. Olisiko ollut jotain tallennusongelmaa alussa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ahaa, en kuunnellut riittävän pitkälle. Kiitos. Koitetaanpas uudelleen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kiittäen vastauksesta jossa Orpo totesi Suomen säilyttävän itsenäisyytensä, siis jos tämä Orposta olisi kiinni. Tämä ei kyllä tule toimimaan yhteisvaluutan olosuhteissa joten lisäkeskustelua tarvitaan.

Toimituksen poiminnat