Mikä on tärkeää?

Tapasin juttukeikalla nuoren naisen, joka puhkesi kyyneliin. Itkusta ei meinannut tulla loppua. Hän oli onnesta shokissa. Harvoin edes toimittajan työssä pääsee näkemään näin tunteikasta reaktiota.

Kyseessä ei suinkaan ollut Idols-kisan voittaja tai lottopotin saanut henkilö. Kohtasin hänet Helsingin Malmin ostoskeskuksessa, missä räppärit JVG ja Mikael Gabriel jakoivat ruokaa. Monet olivat jonottaneet jopa kaksi tuntia kylmässä saadakseen kassin, jossa oli muun muassa lihatuotteita, juustoja, suklaata ja CD-levyjä. Jonossa oli kaiken ikäisiä. Joistain perheistä oli monta sukupolvea yhdessä jonottamassa.

Nyt kun viimein vuosien veivaamisen jälkeen on saatu lopullinen päätös, että homotkin saavat mennä naimisiin, voisi Suomessa keskittyä taas ihan oikeisiinkin ongelmiin.

Hyvä alku on pääministeri Juha Sipilän (kesk) perustama työryhmä eriarvoistumisen pysäyttämiseksi. Eriarvoistavia päätöksiä tehdessä kannattaisi muistaa, että ne eivät välttämättä aina johda säästöihin, vaan saattavat viedä yhä useamman sossun luukulle.

Suomessa on noin 150 000 köyhyydessä elävää lasta. Määrä on kolminkertaistunut vuodesta 1995, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Euroopan taloudellisen yhteistyön järjestön ­OECD:n mukaan eriarvoisuus vaikuttaa negatiivisesti talouskasvun mahdollisuuksiin. Päivänselvää on, että eriarvoistumisen ehkäiseminen parantaa yhteiskuntarauhaa.

Hallituksen kovasti juhlima kiky-sopimus vei allekirjoittaneenkin edellisviikolla ylimääräiselle työpäivälle lauantaina. Saimme hyvää koulutusta työelämästä ja tehokkuudesta. Meille työntekijöille perusteltiin myös sitä, mitä hyötyjä on olla työkavereille ystävällinen. Itsestäänselvyyksistäkin pitää joskus muistuttaa, joten tässä yksi meille kaikille: mitä jos ottaisimme tavaksi silloin tällöin nostaa katseemme omasta navastamme, ja keskittyisimme isompaan kuvaan.

Kaksisataa vähintään 6407 euroa kuukaudessa tienaavaa kansanedustajamme voisivat käyttää aikansa paremminkin kuin näpertelemällä seksuaalivähemmistöjen naimaoikeutta, ja julkisessa keskustelussa löytyisi tärkeämpiäkin asioita kuin Yleisradion yksittäisten toimittajien riidat ja irtisanoutumiset.

Tämä juttu julkaistiin alunperin kolumnina Kauppalehdessä.

lindapelkonen
Helsinki

Toimittajana Yle Puheen Politiikkaradiossa.
Aiemmin toimittajana muun muassa Uudessa Suomessa, MustReadissa, Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu