lindapelkonen

Reaktiot Mäntyniemen herrasta paljastavat jotain vähän erikoista Suomesta

  • Mäntyniemen herra -kirja ei miellyttänyt Sauli Niinistöä.
    Mäntyniemen herra -kirja ei miellyttänyt Sauli Niinistöä.
  • Sauli Niinistö kehotti Lauri Nurmea vaihtamaan alaa Turun kirjamessuilla.
    Sauli Niinistö kehotti Lauri Nurmea vaihtamaan alaa Turun kirjamessuilla.

Tasavallan presidentti hurmaa kansaa ja toimittajia lähes millä tahansa teollaan. Otsikoissa on toistuvasti Niinistön vauva, Lennu-koira, täydellinen perheidylli Jenni Haukion kanssa. Usein valtiovierailuilta uutisoidaan jotain aivan muuta kuin poliittisen keskustelun sisältöä. Turun kirjamessuilla Niinistö osoitti olevansa kansanomainen istahtamalla portaille kun tuoleja ei ollut vapaana. Harva poliitikko on saanut yhtä paljon kehuja, suitsutusta ja positiivista huomiota.

Odotin kiinnostavaa keskustelua kun menin Turun kirjamessuille ja huomasin ohjelmassa olevan Niinistön keskustelu hänestä kirjoja kirjoittaneiden kanssa. Hienoa, että presidentti Niinistö lähti keskustelemaan kirjailijoiden kanssa. Ymmärrettävästi Niinistö ei ollut innoissaan kaikista kirjoissa esitetyistä asioista. 

Erityisesti Mäntyniemen herra -kirjan yhdessä Matti Mörttisen kanssa kirjoittanut Lauri Nurmi sai kuulla Niinistöltä suorat sanat. Tuskin olen koskaan todistanut näin suorasanaista puhetta tasavallan presidentiltä.

Niinistön lievästi sanottuna suorasukainen tyyli tulee kirjassakin esiin – ja nyt yleisö sai nähdä sen aivan lähietäisyydeltä. Nurmen ja Matti Mörttisen kirjassa kerrotaan, miten Niinistö on tylyttänyt esimerkiksi avustajiaan. Niinistö on kirjan mukaan silmäillyt edessä seisovia kahta avustajaansa ja todennut näkevänsä elävän todisteen siitä, että ”kaksi kertaa nolla on edelleen nolla”. 

Heti alkuun Turun kirjamessujen keskustelussa Niinistö epäili, että 45 minuuttia ei riitä kaikkien kirjan epäkohtien käsittelyyn. Myöhemmin hän tokaisi viiltävään sävyyn, että Nurmen kannattaisi vaihtaa alaa. Poikkeuksellisen tylysti sanottu poliitikolta toimittajalle ja vieläpä yleisön edessä. Toimittajien tehtävä on suhtautua poliitikkoihin kriittisesti ja tuoda kansalle tietoa poliitikkojen toiminnasta. Poliitikkojen odotetaan myös kestävän kovempaa kritiikkiä kuin tavallisen kansalaisen. 

Niinistön nauttimasta yleisön ihailusta kertoo se, että jopa silloin kun Niinistö on selkeän ilkeä, hän saa yleisöltä naurua, taputusta ja suosiota. Koko esiintymisen ajan oli helppo huomata, että suurin osa yleisöstä oli Niinistön kannalla. Lähes kaikki mitä Niinistö sanoi sai osakseen suosionosoituksia. 

Niinistö on kiistänyt Mörttisen ja Nurmen kirjassa (muun muassa) esitetyt väitteet,jotka koskivat Niinistön vaikuttamista kiky-sopimukseen ja Fortumin kauppaan. Niinistö kutsui kiky-sopimuksen aikaansaamiseksi EK:n ja SAK:n ylimmät johdon luokseen Mäntyniemeen. Niinistö myöhemmin kommentoi, että hän ei kutsullaan halunnut vaikuttaa kiky-neuvotteluihin. Myös Fortumiin vaikuttamisen Niinistö kiistää.

On selvää, että varsinkin näinkin suurta suosiota nauttivan tasavallan presidentin kaikilla sanomisilla ja teoilla on painoarvoa. Voidaan väitellä kirjailijoiden sanavalinnoista, kuten Turun kirjamessuilla tehtiin, mutta ei se niin kovin kaukaa haettua ole, että presidentti Niinistön toiminta vaikuttaa sisäpolitiikkaan puuttumiselta silloin kun hän kutsuu juuri kriittisellä hetkellä kiky-sopimuksen osapuolia luokseen.

Tavatessani Lauri Nurmen Turun kirjamessuilla hän totesi, että Sauli Niinistö on ”Suomen suurin sivistynyt populisti”, ja se on yksi hänen menestyksensä salaisuuksista. Mäntyniemen herra -kirjasta saakin kuvan herrasta joka on taitava poliitikko. Hän on onnistunut nousemaan urallaan salolaisesta lakimiehestä politiikan kärkisarjaan ja etäännyttämään itsensä kokoomuksen painolastista. Hän vaikuttaa olevan kansan silmissä samaan aikaan tavallinen ja ylhäinen.

Tällä viikolla on uutisoitu, että Niinistö on käynyt ostamassa vaippoja ja hänet on nähty lähibaarissa. Miten ihanan epäkuninkaallista! Mutta mitä ihmeellistä tässä on? Ehkä USA:n Donald Trumpia tai Pohjois-Korean Kim Jong-unia ei nähtäisi näissä puuhissa – ainakaan ilman omaa ihastelevaa hovia ympärillä tekemässä muistiinpanoja herran suurista viisauksista. Suomalaiseen presidenttikulttuuriin ei ole aiemminkaan kuulunut itsensä nostaminen liian korkealle norsunluutorniin. Tekiväthän presidentit Tarja Halonen ja Mauno Koivistokin jos jonkinlaisia askareita presidenttikausillaankin. 

Hienoa, että Suomen kansa voi edes jonkun poliitikon kohdalla olla suhteellisen tyytyväinen. Olen kuitenkin vähän huolissani. Mielestäni yleisön, kansan ja Niinistön suhtautuminen Mörttisen ja Nurmen kirjan sisältöön paljastaa jotain vähän outoa. Onko Niinistö noussut kaiken kritiikin yläpuolelle?

Kuitenkaan kirja ei mielestäni sisältänyt mitään rankkaa lyttäystä, vaan toi esiin relevantteja kysymyksiä useisiin lähteisiin ja selvityksiin perustuen. Mitään pelkkää suitsutusta kirja ei toki ollut. On tietysti ymmärrettävää, että kuka tahansa ihmien (oli henkilö presidentti tai ei) kokee epämiellyttävänä itsestään kirjoitetun kirjan, jonka sisältöön ei ole päässyt itse vaikuttamaan. Ammatin vaihtamisen ehdottaminen toimittajalle on kuitenkin aika rajua. Ja ihmisten ilakoiminen tällaisen kommentin perässä on myös hieman huolestuttavaa.

Onko Suomesta tullut tolkun ihmisten vai kenties hyssyttelijöiden maa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Onko tässä Niinistön laskuvirhe vai joku muu virhe tahi salainen merkitys:
"kaksi kertaa kaksi on edelleen nolla"?

Nythän kaksi kertaa nolla on edelleen nolla. Kun taas kaksi kertaa kaksi on usein jopa yli kolme.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Anteeksi! Se oli multa virhe, jonka nyt korjaan heti. Siis kaksi kertaa nolla on edelleen nolla. Pahoittelen!

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Hang around jengi haluaa olla voittajan puolella. Kuten Pilli ja Pulla, Pekka Töpöhännässä.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä vertaus. Sitä se ehkä juuri on! Omanlaistaan fanituskulttuuria. Mutta miksi Tarja Halonen ei aiheuttanut ihan vastaavaa? Tai oikeastaan juuri kukaan muukaan poliitikko?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niinistön ympärille on kieltämättä rakentunut sellainen hyvin tyypillinen johtajakultti, joka muistuttaa monella tapaa naapurimaatamme, vaikka otteet eivät yhtä rajuja olekaan. Huomasin tuon ensimmäisen kerran kunnolla vasta Ranskan presidentti Emmanuel Macronin vierailun aikaan, kun mediakin keskittyi Euroopan unionin, Macronin pohjamudissa lepäävä kannatuksen, kriisinhallintajoukkojen, sotilasyhteistyön ja ulkopolitiikan sijaan kirjoittamaan presidenttien kahvihetkistä Kauppatorilla, saunareissusta, ihmisten kohtaamisista, selfieistä sekä Jennin ja Brigitten leningeistä. Se oikeasti hämmensi vähän, kun pöydällä lepäsi aivan valtavan suuria ulkopoliittisia asioita. En ollut syntynyt vielä Kekkosen presidenttivuosina, mutta voisin kuvitella, että hänen ympärillään oli vähän samankaltainen positiivinen pöhinä.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ei oikeastaan.
Oli ilmeisesti kiellettyjen asioiden piiri, mutta isot kuviot ja linjaukset hallitsivat keskustelua, eivät pikantit elämän pikku yksityiskohdat.
Toisaalta myös median viihteellisyys ja pinnallisuus kautta kentän ei ollut ollenkaan nykyluokkaa.
.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinistö käyttää samaa negatiivista pöhinää kuin Kekkonen: jos en minä armostani teitä suojelisi, olisitte venäläisten armoilla. Niinistö on kasakoiden lisäksi pelotellut ainakin pakolaisilla ja ydinsodalla. Suomalainen tuntuu tarvitsevan tuota negatiivisuutta, koska muutenhan saattaisi levitä ajatus siitä, että asiat olisivat hyvin.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Mielenkiintoista pohdintaa Lindalta. Sanon tähän nyt heti alkuun, että Lauri Nurmi on kenties kaikista eniten arvostamani toimittaja koko Suomessa. Olen myös käynyt hänen luennoillaan, jossa huomasin että Nurmi ei ole pelkästään innostava, kokenut ja taitava, vaan hän myös yksi järjestelmällisimmistä ihmisistä joita olen koskaan tavannut. Se koira älähtää, johon kalikka ja niin edelleen?

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Lauri Nurmi on hyvä toimittaja. Ja vaikka olisi kuka toimittaja kohteena, niin toisen ammattitaidon totaalinen mitätöinti on kyllä aika raju keino! Varsinkin kun se tulee poliitikolta toimittajalle.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Linda,

rohkenen olla asiasta omaa mieltäni.

"Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen." (JO kohta 8.)

Ei niin voi olla, että journalisti "unohtaa" tämän ja kirjoittaa sepitteellistä tarinaa totuuden sijasta (JO 11.), kun panee juttunsa journalistin tittelillä kansien väliin. Näin on Nurmen molemmissa kirjoissa käynyt.

Näihin Nurmen sepustuksiin Niinistö puuttui. Totuuden vaatiminen ei ole kritiikin yläpuolelle asettumista. Sensaatiohakuiset sepitteet sen sijaan kielivät journalistin etiikan täydennystarpeesta.

Kannattaa lukea, vaikkapa vain vertailun vuoksi, toimittaja, tietokirjailija Risto Uimosen tuore teos samasta aiheesta; Sauli Niinistö, tasavallan presidentti. Se on hänen viidestoista kirjansa; taattua tekstiä lukee mielellään.

Avartavia lukuhetkiä !

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistöhän on kunnostautunut aiemminkin, muun muassa naisministerin itkettäjänä.

Teillä toimittajilla on iso vastuu siinä että näette tuollaisten tyyppien läpi ja tuotte ikävätkin asiat esiin. Nurmi on ilahduttava esimerkki sanavalmiista ja hyvin asiansa osaavasta toimittajasta, joka ei pelkää kitiseviä vanhoja ukkoja.

Niinistö on kaveri joka kerää jeesmiehet ja -naiset ympärilleen joita sitten voi pompottaa mielensä mukaan ja v.ttuilla heille turvallisesti. Kun vastaan tulee Nurmen tapainen kaveri, itkuhan siitä meinasi tulla. Olen nähnyt urani varrella lukuisia niinistöjä joiden käsitteleminen on oma taiteen lajinsa. Heihin yleensä tehoaa juuri se että osaat asiasi paremmin kuin he ja nakkaat paskat kiukuttelijoille. Kun osaat napauttaa takaisin kunnolla, yleensä oppivat nopeasti. Mikseivät oppisi? Kastematokin oppii kulkemaan y-putkessa kun se saa sähköiskuja aina samasta haarasta.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Sikäli ollaan populismin ytimessä, että raju reaktio ja karkea ilmaisu koetaan
" kansanomaisena" ja siis " kansan puolella" olemisena.
Mikä on tyypillinen populistinen virhepäätelmä. Mutta myy taas kerran hyvin.

Oireellista onkin, ettei Tarja Halonen saanut aikaan vastavaa reaktiota, vaikka toimi useasti samoin.
Oikeistolainen presidentti saa - koska hän edustaa lähtökohtaisesti " herrasväkeä".
Kontrasti palvelee paremmin ja tulee lupaavammalta taholta.

Dokumentti Magda Göbbelsistä muistutti, että 30- luvun populisteilla oli kova kiire löytää yläluokkaisia ja sivistyneitä kulttuuri- ihmisiä liittolaisikseen ja hyväksymään omat toimintatapansa, tienä oikeiston ja äärioikeiston liittoon.

Kannattaa seurata presidentti Niinistön linjauksia jatkossa populisteille tärkeissä kysymyksissä
ja suhteessa hallituksen kovimpiin asenteisiin.

Sinänsä hiiltyminen toimittajille ei vielä todista muusta kuin temperamentista ja huonoista sanavalinnoista.
Mutta katsotaan.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ei vaan jaksa Niinistön hehkutusta. Voihan hän olla ihan hauska tyyppi.

En vaan ymmärrä kuinka kokoomuksen presidentti sai jatkokauden tämän hallituksen vaalikaudella.

Käyttäjän PekkaLampela11 kuva
Pekka Lampela

Kansan valitsema? Kannattaa aina miettiä sitä mikä vaaleissa on todellisuus. Vaikka joku voittaa, hän harvoin voittaa enemmistön äänin. Enemmistö ei häntä valinnut. Kun muita äänestäneet ja äänestämättä jättäneet lasketaan yhteen, huomataan että enemmistö äänioikeutetuista EI äänestänyt Niinistöä.

Tämä kuvastaa hyvin sitä ristiriitaa mitä demokratiaksi kutsutun ja todellisen demokratian välillä vallitsee.

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/pv2018

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kerro, millainen on mielestäsi todellinen demokratia?

Käyttäjän PekkaLampela11 kuva
Pekka Lampela

Vaaleilla valittu on ihan eri asia kuin kansan valitsema. Kuten yleensäkin Suomen vaaleissa, niin tässäkin enemmistö äänioikeutetuista EI valinnut Niinistöä vaan joko muita tai jätti äänestämättä.

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/pv2018

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ai, joku jaksaa vielä tuotakin höpötystä toistella. No, tuolla perusteellahan kansa ei ole valinnut koskaan ketään mihinkään eikä liioin päättänyt mistään milloinkaan mitään. Siis mitä merkitystä tuolla on olevinaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Nouseeko presidentin valta päähän vai tuleeko presidenteiksi valittua tavallista äksympiä ihmisiä? Niinistön edeltäjä Tarja Halonen tylytti myös alaisiaan ja kerrotaan hänen saaneen suoranaisia raivokohtauksia. Kekkonen lähetteli myllykirjeitä "saatanan tunareille" ja Paasikivi tunnettiin kiukkuisena ukkona.

Putinin edessä Niinistö esiintyy korostetun vaisusti, suorastaan korvat luimussa. Herra se taitaa olla herrallakin :D

Risto Järvenpää

Alan vaihtoa voi suositella ainakin joka toiselle toimittajalle.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tanska ja Ruotsi ovat pärjänneet kirkkaasti euron ulkopuolella.
Mäntyniemen herra joutuu katumaan asiatonta eurouhoaan lopun ikäänsä.
Kera toisen pölvästin, Lipposen.
Viite:
https://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

"Sixten Korkman: Suomen liittyminen Euroon oli virhe"
https://www.youtube.com/watch?v=JDCYZbq781o

Pelkästään eurojäsenyyden aiheuttama tukikierre Irlannille, Portugalille, Espanjalle, Kyprokselle, ja Kreikalle on tullut Suomelle kohtuuttoman kalliiksi yhteisvaluutan pönkittämiseksi. Seuraava tuettava on todennäköisesti Italia.
Lisäksi Suomelta puuttuvat kaikki raha- ja finanssipoliittiset työkalut, joita Tanska ja Ruotsi voivat käyttää vapaasti.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomi on jälkitsaristinen yhteiskunta, jossa presidenttä aletaan kohdella erehtymättömänä kansakunnan isänä tai äitinä hyvin pian valintansa jälkeen. Kansa kaipaa hallitsijaa, jota se voi katsoa ylöspäin, ja media tekee parhaansa hännystelemällä tätä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

En yhtään ihmettele, että presidentti närkästyy tällaisesta itseään koskevasta sensaatiokirjoittelusta. Yleensä kansalaisten intimiteetin suoja on hyvin tiukka, mutta presidentistä voi kuka tahansa tehdä kirjan asianomaiselta lupaa kysymättä.

Matti Simonaho

Samat lait koskee mediaa kuin kaikkia muitakin. Ei Suomen Kansan Perustuslaissa (ensisijaisesti 1§ - 12§) ole annettu medialle minkäänlaisia erityisvapauksia.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mediakri...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Niin koskee. Käytäntö näyttää kuitenkin menneen siihen suuntaan, että ns. julkisuuden henkilöiden osalta yksityisyyden suoja on heikompi kuin ns. tavallisten kansalaisten. Eli julkkis saa sietää enemmän median röykytystä.

Matti Simonaho Vastaus kommenttiin #41

Kai syy on se että valvonta on pettänyt. Paljon viittaa kuitenkin siihen suuntaan että muutos on tulossa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #58

Luullakseni tämä julkkiskäytäntö on aivan tietoista politiikkaa. Mitään muutoksen merkkejä en ole havainnut.

Käyttäjän kariku kuva
Kari Kulju

Taas asia vedetään pois yhteydestään, jotta saadaan oma näkökantaa vahvistettua.

Niinistö sanoi muistini mukaan; tarkistakaa videolta: "Tarkkaan kysymykseen sai niin pyöreän vastauksen että kannattaisi vaihtaa alaa." (poliitikoksi).

Siis: se ei ollut "viiltävä", ilkeä heitto kehottaa ilkeästi alaa tyhmyyden tai osaamattomuuden takia, hyh, 'toimittaja'.

Keskustelijat, oikaiskaa jos tulkitsin väärin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Olihan se asiatonta ilkeilyä Niinistöltä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kun Niinistö kauan sitten joidenkin vaalien alla tarkkaili Fiat Tiposta muiden ehdokkaiden autoja, tiesin kyseessä olevan populistin. Hyvin on vaalitaktiikka toiminut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Niinistön viaksi näköjään lasketaan, että hän on suosittu, hän oikoo toimittajien paikkansa pitämättömiä väittämiä, uskaltaa jopa moittia heitä, hänessä on jotakin negatiivista pöhinää (mitä se sitten lieneekin), on jopa itkettänyt jotakin naisministeriä (ilmeisesti jollakin suorasanaisella repliikillä, ei millään raivokohtauksilla). Ilmeisesti hän on sitten onnistunut varsin hyvin, kun ei löytynyt yhtään kohtaa, joka olisi millään relevantilla tavalla kielteinen asia presidentin tehtävien hoidon kannalta.

Matti Simonaho

Mitä Viranomaisten tietojen yli on esitetty tai esitetään esimerkiksi Airiton Helmi Oy tutkinnasta, on pelkää jouranistista huuhaata. Sama ilmiö noissa kirjoissa.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mediakri...

Matti Simonaho

"On selvää, että varsinkin näinkin suurta suosiota nauttivan tasavallan presidentin kaikilla sanomisilla ja teoilla on painoarvoa. "

Itsestään selvä asia on että on painoarvoa, kun noudattaa Pariisin rauhansopimusta 1947, Osa II, Luku II, 6, 7, 8 artiklaa ja sitä tukevaa Suomen Kansan Perustuslakia - ensisijaisesti 1§ - 12§.

" Timo Paunonen, Iltasanomat 03.10.2018 sekä YLE Areenassa Ruben Stiller, Arja Paananen Iltasanomista ja Jarmo Mäkelä Toimittajat ilman rajoja Suomen jaoston puheenjohtaja, spekuloivat yli sallittujen rajojen.

Rajat mitä saa ja mitä ei saa esittää, on määritelty Pariisin rauhansopimuksessa 1947, Osa II, Luku II, 6, 7, 8, ja 9 artikla, sekä sitä tukevassa Suomen Kansan Perustuslaissa 1§ - 12§.

Epäluottamuksen, pelon, vihan ynnä muun vastaavan lietsominen Valtiopäiville kokoontuneen Suomen Kansan Eduskuntaa ja/tai Viranomaisia vastaan on ehdottomasti kielletty. Kohu/kiihotus Suomen rajojen ulko- tai sisäpuolella olevia tai olevaa yksittäistä henkilöä, yksittäisiä henkilöitä, Kansan osaa tai Kansaa vasten on myös ehdottomasti kielletty.

Paljon viittaa siihen, että jos Suomen poliittinen ja sotilaspoliittinen johto koostuisi toimittajista yli rajojen, Suomi olisi ilman rajoja ja olisi jo sodassa. Onneksemme näin ei ole. Voi se olla niinkin, että jos Suomen Kansaa edustava Valtiopäiville kokoontunut Eduskunta ei puutu valeuutisointiin, kohuun/kihottmiseen, Suomen Kansan pelottelemiseen ynnä muuhun vastavaan, niin Suomen Kansa puuttuu. Sitä muuten on tapahtunut ennemminkin. Se voidaan ennaltaehkäissä. "

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=uutisia_...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Simonaho, oliko tuo siis ironiaa, vai elääkö joku vielä noin syvällä 70-luvun suomettumispoteroissa? "Pariisin rauhansopimus", sillä saa pyyhkiä persettä!

Matti Simonaho

Pariisin rauhansopimus 1947 tukee Suomen Kansan Perustuslakia, ja Suomen Kansan perustuslaki tukee Pariisin rauhansopimusta. Suomen Kansan Perustuslaki on Suomen Kansan julkinen mielipide miten Suomessa kuuluu olla ja elää ihmisiksi. Jos ei kelpaa niin siihenkin on laki; "Maasta saa poistua".

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Tekiväthän presidentit Tarja Halonen ja Mauno Koivistokin jos jonkinlaisia askareita presidenttikausillaankin".

Ainakin Koiviston metsätöistä ja hiekoituslaitteista Tähtelän mökillä kerrottiin monesti. Lentopallojuttuja oli myöskin. Halosen osalta muistan ainakin kertomukset Halosen kissasta. Putinin kissalahjoitus taisi tapahtua vasta presidenttikauden jälkeen.

Olkoon tämä Iltasanomien juttu esimerkkinä Halosen kritiikinsietokyvystä:
"Uutispäivä Demari kertoi tiistaina, että kyseinen yliluutnantti olisi parin viikon takaisessa puheessaan sanonut, että nainen ei sovellu puolustusvoimien komentajaksi. Yliluutnantti käytti puheessaan Halosesta sanaa "kommunistinainen"". https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000380042.html

Yliluutnantti sai tuosta kritiikistään 20 päiväsakkoa.

Matti Simonaho

Helsingin Sanomat julkaisujen luotettavuus

"Helsingin Sanomat vastaa Palvelun toimituksellisen sisällön lainmukaisuudesta ja pyrkii mahdollisimman korkeatasoiseen palveluun, mutta ei takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. Helsingin Sanomilla ei ole vastuuta välittömistä tai välillisistä vahingoista."

Lähde : Helisingin Sanomat käyttöehdot

Ilta-Sanomien julkaisujen luotettavuus

"Ilta-Sanomat ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista."

Lähde : Ilta-Sanomien käyttöehdot

Iltalehden julkaisujen luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Iltalehden käyttöehdot

Aamulehden luotettavuus

"Palveluntarjoaja ei takaa aineiston oikeellisuutta tai täydellisyyttä eikä minkään neuvon, mielipiteen, lausunnon tai muun Palvelussa näkyvän tai sen välityksellä jaettavan tiedon luotettavuutta. Tällaisen informaation käyttö ja siihen luottaminen tapahtuu käyttäjän omalla vastuulla ja käyttäjää kehotetaan kääntymään asiantuntijan puoleen saadakseen omaan tilanteeseensa sopivia neuvoja. Palvelun tietojen oikeellisuus on pyritty varmistamaan huolellisesti, mutta Palveluntarjoaja ei kuitenkaan vastaa sisällön oikeellisuudesta."

Lähde : Aamulehden käyttehdot

Turun sanomien luotettavuus

"TS pyrkii mahdollisimman hyvään palveluun, mutta ei miltään osin takaa Palvelun tai sen osien oikeellisuutta tai toimintavarmuutta. TS ei vastaa Palvelun muusta sisällöstä eikä muusta Palvelun kautta tai avulla toimitettavasta tai saatavasta sisällöstä. TS pyrkii varmistamaan palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuuden ja virheettömyyden. TS ei kuitenkaan vastaa palvelussa esitettyjen tai sen kautta saatavien tietojen tai muun aineiston oikeellisuudesta ja virheettömyydestä, eikä vahingoista, joita käyttäjälle tai kolmannelle osapuolelle saattaa aiheutua sen johdosta, että käyttäjä toimii saamansa virheellisen tiedon mukaan."

Lähde : Turun sanomien käyttöehdot

Useiden sanomalehtien käyttöehdoissa mainitaan suoraan tai epäsuoraan, että sanomalehti; "ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista" ja/tai "ei vastaa kolmannen osapuolen käyttäytymisestä (johtuen Median nostattamasta kohusta (kiihotuksesta))".

Lue ensin kyseessä olevan Median käyttöehdot. Jos löydät samanlaisen tai samankaltaisen lauseen Median käyttöehdot -sivulta, tiedät että mikä tahansa kyseisen Median esittämä uutinen ja/tai "mielipide" - jolla yritetään vaikuttaa negatiivisesti mielenlaatuusi ja saada sinut siten käyttäytymään epänormaalilla tavalla - on Suomen Kansan Perustuslain, Suomen Kansan julkisen mielipiteen vastainen.

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=mediakri...

Matti Simonaho

"Reaktiot Mäntyniemen herrasta paljastavat jotain vähän erikoista Suomesta"

Vain 3/10 (50 tuhannesta, 2016/2017) uskoo mitä toimittajat toimittavat, paljastaa jotain vähän erikoista Suomesta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Paljon on puuta hakattu Suomen metsistä että nuo ajatukset on saatu julki" tai jotain sinnepäin sanoi presidentti.

- Kuinka moni kirjailija mahtaa inspiraation hetkellä lähteä pokasaha olalla savottaan, että pääsisi - tiettyjen välivaiheiden jälkeen - kynäilemään ajatuksensa paperille? Tuskin edes esseisti Sauli "Viiden vuoden yksinäisyys" Niinistö, eikä varsinkaan 700 sivua päiväkirjatekstejään juuri julkaissut Erkki Tuomioja.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Oletteko panneet merkille tämän nykyisenkin lainalaisuuden :
Lempeys Johtajaa kohtaan kaikissa hänen luonteenheikkouksissaan ei liity mitenkään yleiseen humanismin lisääntymiseen vaan pikemminkin sen katoamiseen.
Esim Unkari ja Venäjä.
USAssa ne, jotka sallivat Trumpille mitä hyvänsä "inhimillisyyden" nimissä, eivät salli esim mustille tai homoille tai asunnottomille yhtään mitään.

Pitääköhän ruveta tarkkailemaan itseään suhteessa Niinistöön ?

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

En ole moista "lainalaisuutta" havainnut.
Yleinen lempeys PM Sipilää kohtaan ei ole kovin ylitsevuotavaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Pääministeri ei ole Johtaja.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #47

OK. Tuo on toki hiukan haasteellinen väite.
Jos oikein ymmärsin, Johtajan on oltava määrittelynne mukaan Presidentti?

Onko tästä tehtävä induktio, että Englannilla, Japanilla ja Kanadalla ei ole Johtajaa?
Heillä ei ole mahdollisuutta osoittaa lempeyttä Johtajaa kohtaan? He ovat turvassa yleisen humanismin kadotukselta?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #52

Helena varmaankin tarkoitti, että SIPILÄ ei ole johtaja:-).

Mikä saattaa olla tottakin viime päivien kohellusta seurattuamme!

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #53

OK. Sen toki voisi suoraan mainita.
Lainalaisuuden toteutumisen toteaminen poistamalla otannasta ne elementit, jotka lainalaisuutta eivät tue, kuulostaa viherhöttöisyydeltä, tai IPCC:n raportilta...

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Mörttisen ja Nurmen kirjassa hämmästellään, että kaikki Niinistön paheetkin tuntuvat kääntyvän hänen edukseen. Esimerkiksi tupakanpoltto, jota monet paheksuvat, onkin Niinistön kohdalla melkeinpä hyvä asia. Tosin pitää ehkä mainita, että hän lopetti polttamisen joitain vuosia sitten.

Autoritäätisen johtajuuden ihannointi on noussut monessa maassa huolestuttavasti: Unkarissa, Puolassa, Yhdysvalloissa ja Turkissa. Ehkä ihmisille on helpompi tukeutua vahvaan johtajaan kuin vaivata päätään kaikilla vaikeilla kysymyksillä? Tai ehkä mielipideilmasto on sellainen, että määrätietoiset johtajat näkevät mahdollilsuutensa ottaa määräävä rooli?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

"Paheiden " ja vallan määrän korrelaatio on varmaan psykohistorialle kiintoisa tutkimuskohde.
Ja myös tutkivalle journalismille !

Onhan ollut Keulakuvia, joilta on siivottu pois lähes kaikki paheet, jopa kaikki pienet kauneusvirheet elämässä.
Mutta onko heillä ollut valtaa ?

Nythän on puhuttu paljon persujen hauskasta kaksikosta Huhtasaari - Halla- aho.
Huhtasaarella ei ole oikeasti valtaa - mutta hänen julkikuvansa pestään enkeliksi , vaikka hän tekisi mitä.
Halla- ahon lankeemukset ja törkeät kirjoitukset taas antavat vain lisää arvovaltaa ja niitä ihaillaan avoimesti.

Johtuuko tämä juuri autoritaarisissa liikkeissä massan tarpeesta uskoa oman alkukantaisuutensa
perimmäiseen " jalouteen"?
Brutaalin voimaan? Johtajalle voi antaa kaiken vallan - kun häneen voi samaistua ?
Kun nostaa hänet jalustalle, nostaa samalla itsensä?

Matti Simonaho

"Autoritäätisen johtajuuden ihannointi on noussut monessa maassa huolestuttavasti"

Niin - tai sitten se "autoritäärinen johtaja" on vain ja ainoastan olemassa lehden toimituksessa. Suurin osa kohuista/kiihotuksesta on pelkkää toimittajain mieli_ku_vitusta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kun Niinistö istuu portailla päästäkseen huomaamatta livahtamaan tupakalle, samalla, kun turvamies istuu pari riviä alempana penkillä, repivät sopulit otsikoissa, että tällainen kansanmies meillä on pressana. Hän oikein istuu portailla!

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Ehkä moni media on huomannut, että lehti myy ja klikkejä sataa joka kerta kun Niinistöä hehkutetaan. Oli se Niinistö-huuma ihan selvästi nähtävissä kirjamessuillakin: ihmiset taputtivat ja nauroivat lähes kaikelle, mitä NIinistö sanoi tai teki. Ei vastaaavaa reaktiota näe esimerkikis Juha Sipilän tai Petteri Orpon tilaisuuksissa.

Antti Harkila

Onhan Niinistö sentään "ei-sosialistinen" presidentti? Pitäisikö ottaa vanhat termit käyttöön taas?

Petri Hämäläinen

Se että toimittajat arvostavat toimittajia, kertoo pajon toimittajista.

Suhtautuminen Niinistöön taasen kertoo paljon kansan suhtautumisesta toimittajiin. Kansa kun ei perin arvosta toimittajia. Epärehellistä pohjasakkaa. Alinta elämänmuotoa.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Huhheijaa! Että tällaista Hämäläiseltä tällä kertaa.

Jumalan kiitos, että meillä on toimittajat. Kansaa vietäisiin kuin litran mittaa täydessä pimeydessä.

Toki toimittajillakin on omat taustansa ja mieltymyksensä myös politiikassa, mutta kun useampaa tiedostusvälinettä seuraa, niin pysyy suht'koht' ajan tasalla siitä, missä milloinkin mennään.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Toimittajakuntaa lyttäävät ihmiset eivät ehkä tule ajatelleeksi, millaisessa yhteiskunnassa eläisimme ilman toimittajia. Harmi, ettei tätä ammattia kaikki paljon arvosta, vaikka se on demokratian kannalta aika keskeistä. Jos ei piittaa toimittajista, niin ainahan voi seurata valtioneuvoston ja eduskunnan verkkosivuilta suoria lähetyksiä ja heidän twiittejään. Kukaan ei pakota seuraamaan uutisia minkään median kautta, mutta kuitenkin aika moni niin valitsee tehdä. Onhan se kuitenkin yleisesti ihan hyvä, että poliitikoilta kysytään myös kriittisiä kysymyksiä joskus?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Pelkkää alatyylistä ad hominemia - vaihaista puhetta - presidentti Niinistöltä - kun ei asiaa eikä perusteita pystynyt esittämään....

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sitähän se on. Näykkimishalu on kova, mutta asiallista asiaa ei löydy. Niinpä ne ulostulot sitten kertovat enemmän tekijästä kuin kohteesta.

Jan-Gösta Grönholm

Asiapohjalla pysymiseksi kannattaisi lukea
Uimosen kirja.Mielipiteet eivät ole faktoja.

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Jos se on samanlaista kritiikitöntä suitsutusta kuin Uimosen ennen edellisiä vaaleja julkaistu Sipilä-kirja, niin taidan jättää väliin. http://lindapelkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1915...

Matti Simonaho

Tässä painajaisunia, kaameihin ennustuksiin perustuvaa pelkoa ja paineita tunteva, vuodattaa omiaan: https://www.is.fi/paakirjoitus/art-2000005819703.html

Jos tuollaista uskoo niin saa tartunnan samanlaisine tai samankaltaisine oireineen; http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=arvioint...

Käyttäjän KeijoPerl kuva
Keijo Perälä

Ymmärretäänkö nykyään vain tosikkomaisia päälauseita? Niinistöhän suositteli toimittajalle poliitikoksi ryhtymistä, todettuaan hänen antaneen poliitikkomaisen vastauksen. Hänellä oli siis ilmeisiä taipumuksia sille alalle. Poliitikkojenhan siitä olisi pitänyt loukkaantua. Mutta journalistihan se on, joka loukkaantuu.

Toimituksen poiminnat