Journalistien sananvapautta haastetaan eri maissa samoin keinoin

YK:n ihmisoikeusjulistus täyttää tänään 70 vuotta. Kuitenkaan ihmisoikeuksien toteutuminen ei ole edelleenkään itsestäänselvää.

Eurooppalaisia liberaalin demokratian arvoja haastetaan yhä enemmän kun äärikansallismielisyys ja autoritäärisen johtajuuden ihannointi kasvavat eri puolilla jopa Euroopassa. Vapaata mediaa haastetaan monin tavoin.

Ihmisoikeusjulistuksen mukaan sananvapaus kuuluu kaikille.

Suomen Kuvalehti kertoi viime viikolla, miten Unkarissa kuusi hallitusta tukevaa media-alan yrittäjää ”lahjoittivat mediasalkkujensa sisällön ”voittoa tuottamattomalle” säätiölle, Keski-Eurooan lehdistö- ja mediasäätiölle (A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány).

Mediasäätiö sai haltuunsa kaikkiaan kymmenen alan yritystä, joiden omistuksessa on 476 tiedotusvälinettä.

Myös muun muassa Puolassa kansallismielisyys jakaa kansaa, ja naisten oikeuksia on kavennettu. Suomessa nähtiin viime viikolla marssi, jossa liehuivat hakaristiliput.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on toistuvasti hyökännyt sanallisesti mediaa vastaan. Trump usein leimaa valeuutisiksi sellaiset asiat joista ei pidä, ja leimaa erityisesti New York Timesia ja CNN:ää kansan vihollisiksi.

Jokainen voi mielessään pohtia, miltä näyttäisi yhteiskunta, jossa ei ole vapaata mediaa, tai päättäjiä ei uskalleta kritisoida.

Wienissä järjestetään tällä viikolla This Human World -elokuvafestivaali, jossa tänään saa ensi-iltansa dokumenttielokuva The Dark Place. Olen itsekin mukana tässä dokumenttielokuvassa, johon on haastateltu uhkailun kohteeksi joutuneita journalisteja ympäri maailmaa.

Dokumentti ilmentää, että journalistien sananvapautta haastetaan eri maissa samoin keinoin: uhkailemalla toimittajia. Uhkailu ei ole kuitenkaan toimittajia vaientanut, vaan päinvastoin sisuunnuttanut.

Dokumentti on tehty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön OSCE:n ja Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n yhteistyöllä, ja sen on ohjannut Javier Luque.

Mielestäni olisi tärkeää myös selvittää, keitä nämä ihmiset ovat, jotka uhkailevat toimittajia, ja miksi he toimivat tällä tavalla. Journalisti-lehti tekikin hyvää selvitystä aiheesta pari vuotta sitten.

Vapaa, laadukas ja lahjomaton media on vapaan liberaalin demokratian vahvuus. 

 

lindapelkonen
Helsinki

Toimittajana Yle Puheen Politiikkaradiossa.
Aiemmin toimittajana muun muassa Uudessa Suomessa, MustReadissa, Ilta-Sanomissa ja Iltalehdessä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu