lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Asumistuet

Asumistuet kasvavat, koska asumismenot kasvavat

Taas on kauhisteltu miten asumistukimenot kasvavat, kuten eduskunnan tarkastusvaliokunta pähkäili vuorostaan. Lyhkäisesti he olivat sitä mieltä, että siellä on liian vähän halpoja asuntoja, jonne olisi tulijoita. Olisin ehkä arvannut tuon.

 

Asumistukijärjestelmän ymmärtämisen vaikeus Liberaalipuolueen edustajalle

Mielestäni liberaalipuolueen tulisi kannattaa kansalaisten vapaata valintaa. Erityisesti verotuksessa ei tulisi yhtään asumismuotoa asettaa toisten edelle, jos tähdätään aitoon liberaaliseen vaihtoehtoon. Yhteiskunnan ei pitäisi järjestelmiensä pohjalta tukea tai verottaa asioita siten, että toinen asumismuoto menee toisen edelle.

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209178-asumistuki-on-haitallisin-tuki

Asumisen hinnan alentamisella kahden miljardin säästöt!

Niin makaa kuin petaa - suomalainen toimintamalli asumisen tukemisesta verovaroilla lienee jo tiensä päässä.

Kansalaiset, joiden elintason ylläpitäminen edellyttää niin vuokra- kuin omistusasumisen tukemisen valtion verorahoilla, on vähintäänkin arvelluttavaa.

Syy ei suinkaan ole kansalaisissa, vaan järjestelmässä, joka on luonut mahdollisuuden vuokrien ja omistusasumisen yhtiövastikkeiden vs. lainanlyhennysten hyödyntämisen nykyisellä tavalla.

Opiskelijoiden lyöminen pitäisi lopettaa - Perustuloa sen sijaan

Kun olin itse korkeakouluopiskelija vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä, koin opintotukijärjestelmän typeränä - tuet juoksivat jos sai riittävän opintoviikkomäärän suoritettua, ja liiallisesta työnteosta rankaistiin tukia leikkaamalla.

Näin opiskelusta tuli tasapainoilua sopivan opinto- & työntekomäärän kanssa, välillä tuli opiskeltua kursseja joista ei välttämättä hyötyä ollut, ja toisaalta työkeikkoja jäi tekemättä koska ansiot olivat jo tapissa.

Kaikki opiskelu aikuisiällä mahdolliseksi työn ohessa

Hallitus toi opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, joka hyödytti monia ja siirsi pienemmän joukon puolison elätettäviksi. Tai sitten elätettävien on käytävä töissä. Nuorten terveystilastoista näkee, että eihän siitä mitään tule. Moni tippuu kelkasta yrittäessään yhdistää täyspäiväisen opiskelun osa-aikatyöhön. Itsestäni olen huomannut, että opiskelumotivaatio kärsii valtavasti työsuhteista. Sitä alkaa herkästi ajattelemaan, että ”kyllähän ne työnantajat nyt varmasti arvostaa minun työhistoriaani enemmän, kuin arvosanoja”.

 

Vuokra-asuntojen omistajat, suurimmat valtion subventioiden hyväksikäyttäjät!

Valtio maksaa vuokranantajille miljoonia euroja vuodessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla asuvat joutuvat turvautumaan asumistukeen, voidakseen asua ja tehdä työtä pääkaupunkiseudulla.

Sato ja VVO sekä Asuntosäätiö, jotka ovat tuottaneet rakennuskantaa valtion tukemien varojen myötä, ovat hinnoittelleet vuokra-asumisen tasolle, jossa keskitasoisen tulonsaajaperheen tai yksineläjän keinot selviytyä asumiskuluistaan on käytännössä kestämättömät.

Valtion asumistukeahan tässä ollaan selvästi hyödyntämässä.

Kuka "maksaa" ja kuka maksaa – veron tilittäjä ei aina kanna kustannuksia

Vero ei aina lankea sen kustannukseksi, joka sen tilittää, eikä tuki sen höydyksi, jolle se maksetaan. Se, "mistä välistä" vero otetaan on merkittävää lähinnä symbolisesti. Eturyhmäpolitikoinnissa olisi paljon hyödyntämättömiä tilaisuuksia kääntää vastustajan voima omaksi eduksi. Esimerkkivinkkinä riistoporvaristolle* yksi epic-win-tulonsiirtostrategia köyhiltä rikkaille.

Maa eli sijainti – monien monopolien äiti

Miten markkinatalouden keskeisin ongelma on poljettu pois julkisesta keskustelussa, ja miten omistusasumis(eli asuntovelkavankeus-)paradigmammekin on vain tämän ongelman oireidenhoitokeino, joka vain pahentaa ongelmaa ja tekee tehokkaimmasta ratkaisusta poliittisesti vielä vaikeamman. Sekä miten tästä lock-in-tilanteesta päästään yli näkemällä kokonaisuus (ja ymmärtämällä vähän korkoja ja diskonttausta).

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä