lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Bittiraha

Lainaus-Is money the root of all evil?

Viimeisen talouskriisin jälkeen ihmisten mielenkiinto ja tietoisuus siitä mitä raha on, ja miten meidän talousjärjestelmämme toimii, on noussut aivan uudelle tasolle. Tämän myötä vihdoin myös euron ja EU:n asema, merkitys ja tulevaisuuden kehitys on noussut keskustelun kohteeksi. Tämän kehityksen myötä ehkä myös ratkaisuja saadaan aikaan. Aiheeseen liittyen liitän tähän paljon viisautta sisältävän, sekä ajatuksia herättävän lainauksen kirjasta, jota moni ei varmasti ole kokonaan lukenut.

KULTA & HOPEA, MENNEISYYDEN RELIIKISTÄ TAKAISIN PARRASVALOIHIN?

Kultaa ja hopeaa on käytetty rahana tuhansien vuosien ajan. Edelleen molemmat ovat arvostettuja koru- ja koriste-esineissä käytettyjä metalleja. Etenkin hopealla on monia käyttökohteita teollisuusmetallina, kullalla vähemmän vaikka sitäkin käytetään esimerkiksi liittimissä. Joidenkin mielestä ne ovat rahana menneisyyden barbaarisia reliikkejä. Kuitenkin etenkin kultaa pidetään edelleen turvasatamana ja arvon säilyttäjänä. Jotkut puhuvat jopa ainoasta oikeasta rahasta.

Mitä raha oikein on?

Raha kiehtoo meitä, yhdistämme sen valtaan ja vaurauteen tai unelmien toteutumiseen. Se mahdollistaa asioiden tekemistä tai hankkimista, luo turvaa ja antaa mahdollisuuksia. Joidenkin mukaan raha on vain vaihdon väline tai lupaus, ei mitään todellista. Kuitenkin meidän elämämme pyörii sen ympärillä, ja ilman sitä on miltei mahdotonta elää tänä päivänä. Mitä siis tuo mystinen raha oikeastaan on?

Kohti hyvinvointia tuottavaa taloutta

 

Nykyinen talousmallimme ja sitä tukevat teoriat ovat kehittyneet satojen ja tuhansien vuosien varrella. Olemme talousajattelun loputtoman jatkumon nykypisteessä. Emme ole siis vieläkään löytäneet lopullista "totuutta" ideaalisesta talousmallista/teoriasta, vaikka meillä saattaa sellainen illuusio ollakin.

Tulevaisuudessa tulemme elämään jossain toisessa käsityksessä ("totuudessa") siitä miten taloudesta tulisi ajatella ja millaista talousmallia tavoitella.


Seuraavassa joitain nykyisen talousajattelun ongelmakohtia:

EKP painaa tyhjästä rahaa

Lähiradiossa talousviisaat keskustelivat torstaina 29. joulukuuta 2011 EKP:n myöntämästä massiivisesta pankkirahoituksesta - digitoimalla euromääräisiä bittejä pankkiverkkoon jaettavaksi paremmalla korolla eri taloushädän alaisille valtioille ---


"Yksinkertaisena ja neuvottomana kysymään vilpittömästi mistä tämä raha tulee? Vastaus talousviisailta oli:

 

...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä