lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Euroopan tulevaisuus

Viirejä vai visioita?

Deja vu -tunteelta ei voi välttyä, kun TV:stä tulee uutinen, jossa puoluejohtajaa tentataan kannatuslukemista. Toimittajan lähtöoletus on, että poliitikko on tehnyt jotain väärää, koska kannatus laskee. Tai että hän on onnistunut työssään, kun kannatus nousee. Lehdissä on tämän tästä juttuja puolueen ”kenttäväen” vaatimassa toimia, joilla kannatus saadaan nousuun. Aivan kuin puolueen päätehtävänä olisi mahdollisimman suuren kannatusprosentin ylläpito.

Kokoomus ja Euroopan keskustaoikeisto tarvitsee uutta verta ja linjamuutosta

Toissapäivänä Saksan keskustaoikeistolainen puolue CDU valitsi seuraajan 18-vuotisen kauden tehneelle Saksan liittokansleri Merkelille. Puolue jakautui selkeästi kahtia, kun keskustavasemmistolainen ehdokas Annegret Kramp-Karrenbauer voitti niukasti 52 prosentin kannatuksella selkeästi konservatiivisemmaksi ja talousoikeistolaisemmaksi profiloituneen Friedrich Merzin. Tiukka vaalitulos viestii selvästi, että monet eivät ole tyytyväisiä Merkelin ja hänen seuraajansa linjaan.

Jacques Attali, ranskalaisintellektuelli pelkää Euroopan puolesta.

Hätkähdyttävä kirjoitus tänään suoraan Pariisista Jenni Virtaselta, HS 11.9.2018.  Otsikolla "Sota ei ole nyky-Euroopassa mahdottomuus".  Attal on  ehtinyt paljon:  Kirjoittanut yli 70 teosta ja viimeisin niistä on  "Polkuja merkittävien asioiden äärellä", joka ilmestyi tänä vuonna.  Suomeen 74 vuotias tulee luennoimaan Helsingin yliopistoon Euroopan tulevaisuudesta. 

Suuri episodi vai vakava kriisi?

Sisäministeriön skenaarioissa vuodelta 2017 kuvataan kolme tilannetta, jossa Suomeen tiedetään seuraavan 12 kuukauden aikana tulevan joko

1)  10.000 tai alle  ”normaalitilanne”

2) 100.000 on ”suuri episodi” tai

3) 1.000.000 on ”vakava kriisi” joka liittyy vakavaan globaaliin ja / tai alueelliseen kriisiin.

(Valtioneuvosto julkaisu sivu 179, linkki alempana)

Politiikka rikki - positiivisuus ja unelmat pelastavat

Tässä viime viikolla valtuustokolleegani Peter kristillisdemokraateista laittoi blogin Järvenpään kuntapolitiikka-sivuille, joissa hän kannusti irti negatiivisuudesta ja positiiviseen politiikkaan.

Minä perussuomalainen ja Peter koodee laitoimme sitten sen jälkeen fb:hen yhteiskuvan, jossa joimme kahvia. Positiivisesti.

Italian vaalitulos - eurooppalaisen politiikan käännepiste?

Populistinen viiden tähden liike ja keskustaoikeiston vaaliliitto lisäsivät Italian vaaleissa kannatustaan, kun taas keskustavasemmisto kärsi odotettua suuremman tappion. Keskustaoikeiston sisällä yllätys oli Matteo Salvinin pohjoisen liigan Forza Italiaa suurempi kannatus. Pääministeriksi nousee siten todennäköisimmin Salvini tai viiden tähden Luigi di Mayo. Samalla hallituksen politiikka muuttuu oikeistolaisemmaksi ja EU-kriittisemmäksi, mutta selvien enemmistöjen puuttuessa hallituksen ikä voi jäädä lyhyeksi ja edessä voivat olla piankin uudet vaalit.

Epätahdissa Eurooppaan

 

Epätahdissa Eurooppaan (ja rauhallista joulua)

 

On ehkä ihan ymmärrettävää, että käymme hyvin suomalaista Eurooppa-keskustelua. Ehkä tällainen keskustelu on myöskin meidän velvollisuutemme. Välillä aikaperspektiivi kuitenkin vääristyy siinä määrin, että joudumme hakoteille. Näin käy varsinkin nyt turvallisuuspoliittisessa keskustelussamme.

Hollannin vaalit

Hollannissa järjestetään keskiviikkona 15.03. ensimmäiset Euroopan tulevaisuuteen vaikuttavat vaalit vuonna 2017. Paljon viime aikoina kansainvälisessä mediassa esillä olleen Geert Wildersin populistinen vapauspuolue ollut mielipidemittauksissa kannatuksellaan ollut ajoittain jopa kärkipaikalla. Viimeisimmissä mittauksissa se on kuitenkin pudonnut kakkospaikalle oikeistoliberaalin VVD-puolueen (kannatus 16,1%) taakse. Wildersin puolueen kannatus on nyt 14,7%.

Euroopan tulevaisuus - Sotamarsalkka von Ludendorffin arvio kesällä 1928

Euroopan tulevaisuus

- Sotamarsalkka von Ludendorffin arvio kesällä 1928

*

Johdanto

Olen onnistunut saamaan käsiini saksalaisen sotamarsalkka von Ludendorffin kesällä 1928 esittämän näkemyksen kysymyksestä, ”millainen Euroopan tulevaisuus on”?

Kun tänään luemme tuota 88 vuotta sitten laadittua tekstiä, tulee meidän huomioida muutama seikka.  Kuten esimerkiksi se, että tulevaisuusarvion esittäjä on ensimmäisen maailmansodan häviäjän, Saksan, sotamarsalkka. 

2016 - vuosi jolloin kaikki ei vielä mennyt

Vuosi 2016 oli omanlaisensa. Se viimeistään kirkasti sen, että politiikassa jakolinja on jo nyt liberaalin ja avoimen sekä suljetun ja konservatiivisen suuntauksen välillä. Oikeisto-vasemmisto -jako ei ehkä kuole, mutta Vihreänä ei tarvitse kohta enää paljon selitellä sitä, ettei aukottomasti pysty asettamaan puoluettaan oikeisto-vasemmisto ja liberaali-konservatismi -akseleille. Kuvaaja on kolmiulotteinen. Vihreät ovat avoimen ja arvoliberaalin asteikon mukaan varmasti selkeämmin asemoituneet kuin monet vanhemmat puolueet.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä