lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Eurovaalitulos

Stubb ratsasti pääministeriksi ison rahan tuella

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen teki kevään vaaleissa taloudellisesti kaikkensa saadakseen jatkokauden europarlamenttiin. Myös saman puolueen Alexander Stubbille eurovaalit olivat jättipanostuksen paikka.

Pietikäinen upotti vaaleihin jättimäiset 183 701,19 euroa ja Stubb myös huimat 126 596,13 euroa.

Politiikka on hauskaa ja hyödyllistä!

Olipa mahtavaa kampanjoida! Suurkiitos 1178 äänestäjälle, sanaa levittäneille ja erityismaininta nille kahdelle jotka tukivat kampanjaa lahjoituksella! Keskustelut äänestäjien kanssa olivat erittäin antoisia, opin paljon uutta ja näkemys yhteiskunnan kehittämisestä kirkastui vahvasti.

Vaalipohdintaa ja demokratian rajoja

Lähdin eurovaaliehdokkaaksi pitääkseni esillä kolmea asiaa: EU-eroa, euroeroa ja Suomen oman, tiukemman maahanmuuttopolitiikan tarvetta. Näitä tuli sitten pidettyä esillä erilaisissa vaalitilaisuuksissa. Kerta kiellon päälle, eli toistan ne varmuuden vuoksi vielä tässä: Suomessa ei mikään asia tule kääntymään parempaan päin, ennen kuin Suomi tajuaa erota EU:sta ja ottaa käyttöön oman, vapaasti kelluvan valuutan. Myös oma, tiukka maahanmuuttopolitiikka ja rajavalvonta ovat Suomelle elintärkeitä.

Vaalien todellinen voittaja

Vaalien jälkeen puolueet julistautuvat kilpaa kulloistenkin vaalien voittajaksi. Sama se, montako ääntä on itse asiassa saatu, mutta voittajia tässä ollaan! Ainakin Persut, Vasemmistoliitto, KD, RKP ja Keskusta ovat tulkinneet tuloksensa voitoksi, ja samaa läppää heittää media. Myös puolueiden sisällä ilman uutta duunia jääneet hihkuvat voittoaan. Sori, ei se ole voitto, jos sijoitat 100 000€ työnhakuun, muttet saa edes paikkaa.

Vaalianalyysia

Nyt olisi eurovaaleista kirjoittaa vaikka mitä, mutta summaillaanpa nyt toimittaja Yrjö Raution tapaan jonkinlaisia heittolaukauksia. Yhtään bloggausta tahi toimittajan analyysia, kolumnia ja pääkirjoitusta en ole asiasta tälle ja eiliselle päivälle lukenut Jyrki Lehtolan perjantaista kolumnia lukuun ottamatta, pelkkien perusuutisten varassa ollut, joten taatusti lahjomatonta näkökulmaa tarjolla. 

                    ***

Perussuomalaisten vähemmän porvarillinen kannattajisto jäi kotiin Oulussa

Oulun kaupungin alueella perussuomalaisten kannatus oli 11,9% (yhteensä 6856 ääntä) ja se nousi edellisistä eurovaaleista 1,6% (+1540 ääntä). Ääniä tuli kuitenkin 2011 eduskuntavaaleihin nähden 6,7% (-459 ääntä) vähemmän, josta voidaan päätellä että moni kannattaja jätti äänestämättä tai kannatus on laskenut.

Turpaan tuli

Selitykset eivät tulosta muuksi muuta. 12,3 % SDP:n eurovaalikannatuksena on katastrofi, vaikka onkin toki linjassa sen kanssa että kun 2009 eduskuntavaalikannatus oli 21 %, eurovaaleissa siitä realisoitui 17,5 %. Demariäänestäjät vain jäävät kotiin, koska eivät joko koe puolueen edustavan Euroopassa sitä mitä he toivovat, tai sitten eivät pidä eurovaaleja merkityksellisinä oman elämänsä kannalta. Valitettava virhetulkinta.

Eurovaalien jälkihiki

Kivuliaasti yhtenevyyttä hakeva EU sai eurovaaleissa turpaansa. Suurin häviäjä oli poliittiset liikkeet ja niiden kyvyttömyys asettaa karismaattisia ehdokkaita, joilla on sanoma – jokin suuri sanoma, jolla olisi saanut ihmiset so. äänioikeutetut liikkeelle.

Eurovaalien tulos

Alla on puheenjohtaja Antti Pesosen viesti Eurovaalien jälkeen. Itse sain 141 ääntä (sij. 232/251). Uudessakaupungissa ipu sai ääniä 29 kpl, joka oli suurin äänimäärä eduskunnan ulkopuolisista puolueista (0,7 %). Katselin äänten jakaantumista Ukissa alueittain ja selkeästi jalkatyö näytti kannattaneen. Ennakkoääniä oli ipulle tullut 11 kpl, joten jonkinlainen loppukirikin tuli otettua. Kiitokset äänestäneille. Työ jatkuu...

 

Stubbille makea voitto

Alexander STUBB on eurovaalien äänikuningas 148 101 äänellä. Hänen äänimääränsä on lähes yhtä suuri kuin vihreiden (160 967) tai vassareiden  (160 818) koko äänimäärä, ja paljon enemmän kuin ruotsalaisten (116 423) ja kristillisten (90 347) äänet.

Tämä menestys ei voi olla vaikuttamatta kokoomuksen puheenjohtajavalintaan. Vielä kun Stubb tietäisi oman maan asioista...

PS  Mihinkä jäivätkään etukäteen hehkutetut S&Dn (demarit) ja ALDEn (kepu) vaalivoitot!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä