lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansainvälinen kauppa

Tehokkain tapa pysäyttää ilmastonmuutos

IPCC:n raportti sai ilmastonmuutoksen jälleen esille, ja hyvästä syystä. Tulevina päivinä sosiaalinen media tulee täyttymään erilaisista näkökulmista ja ehdotuksista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Hämmentävän harvoin kuitenkaan näen sitä tehokkainta ja yksinkertaisinta tapaa mainittavan ainakaan pääkeinona. Nimittäin hiiliveroa.

USA, kestomenestyjä?

Toimiiko Donald Trumpin Amerikka ensin -talouspolitiikka näennäisestä järjettömyydestään huolimatta? Olen kysynyt tätä ennenkin, mutta uudet havainnot pakottavat jatkamaan aiheen pohdintaa.

Kun tutkimus uhkaa tuulivoimaa tutkimus pitää lopettaa

Ruotsissa porotutkija on tähän saakka saanut tutkia porotaloutta vapaasti, mutta nyt tuli hätäinen lopetus tutkimukselle. Kts. linkki! ”Renforskaren Anna Skarin och hennes kollegor har tidigare genomfört två liknande forskningsprojekt utan problem, men nu är det tvärstopp. Deras forskning är rena dynamiten och hotar vindkraftsutbyggnaden i Norrland.

 

Kiinalaista laatua, olkaa hyvä

Trumpin ja Brexitin esiin nostamat protektionistiset ja merkantilistiset voimat ovat saattaneet maailmankaupan ja etenkin vapaakauppasopimukset kriisiin. Sopimuksien vastustamisen ymmärtää yhtäältä siitä näkökulmasta, että se ei ole hyödyttänyt suljettua sektoria yhtä paljon kuin avointa ja siten jakanut hyvää epätasaisesti. On sitä vastustettu siitä myös siitä syystä, että normit ovat liian tiukkoja tai kilpailu liian kovaa. Toisaalta vastustajissa on myös niitä, jotka pitävät normeja liian löysinä.

Brexit - harhakäsitykset huipussaan

Mistä ihmeestä on tullut se käsitys, että kaikki UK:n kansainvälinen kauppa olisi juuri EU:n kanssa ja kaikki se pysähtyisi nyt yht'äkkia?

Ensinnäkin, yli 50% Iso-Britannian kaupasta on EU:n ulkopuolista. 
Toiseksi, jos sellainen tilanne syntyisi, että UK ja EU ei pääse sopuun vapaakaupasta, niin tarpeellisten tavaroiden vienti ja tuonti kyllä kestää mahdollisen tullimaksun.

Lakien kunnioitus

Kunnioittakaa lain henkeä.

Valtion johtajien epäkunnioitus laille, aina johtaa sotaan, aikaisemmin tai myöhemmin. 

Ihminen on henkinen olento ja sillä on äly, järki, vapaa tahto ja velvollisuus noudattaa lakeja. Vielä suorempi ja nopea keino ihmiselle onnistua elämässä on oppia jo nuorena kunnioittamaan lakeja, siis ymmärtää järjellä miksi lait yleensä ovat hyviä ja positiivinen asia noudattaa. Ja niin sitten elämässä luo ympäristöön lakien kunnioitusta.

Aasianrunkojäärä löytyi yrittäjän valistuneisuuden ansiosta

Helsingin Sanomat julkaisi tänään minun ja Michael Müllerin kannanoton liittyen kansainväliseen kauppaan (http://www.hs.fi/paivanlehti/25102015/a1445651252331). Sen pontimena oli Vantaalla tehty havainto aasianrunkojäärästä, joka on Kiinasta peräisin oleva lehtipuita tappava hyönteinen.

Lupa poistaa lainvastaisuuden

Talvivaarasyytettyjen puolustus sanoo yhtiön toimineen saamansa ympäristöluvan puitteissa, eikä siksi ole tehnyt mitään laitonta. Jos uskomme lupaehtoja noudatetun, on johtopäätös tietenkin oikea. Siitä huolimatta kaivosalueen ympäristö on saastunut.

Edellä mainitussa merkityksessä lainsäädäntö muodostaa itse asiassa suuren ongelman, joka ei rajoitu pelkästään Talvivaaraan.

Aasianrunkojäärä saapui Suomeen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedotti eilen löytäneensä Aasianrunkojäärän kiinalaisesta pakkausmateriaalista. Havainto on erityisen tärkeä meille suomalaisille, sillä sitä voidaan pitää varoituksena metsiimme kohdistuvasta uhasta. 

Pienyritykset ahtaalla myös viennissä

Suomen vienti on pitkälti suuryritysten varassa. Kaikista pienimpien, alle kymmenen henkilön yritysten osuus Suomen viennistä on vain kolme prosenttia. Vastaava luku on esimerkiksi Ruotsissa 11 % ja Englannissa 15 %.

Osaltaan tämä johtuu siitä, että Suomen kotimarkkinat ovat pienet ja vastaan tulee mittakaava. Merkittäviä kasvun rajoitteita ovat kotimarkkinoidemme heikko ostovoima ja monet yrittäjyyden lainsäädännölliset rasitteet. Näistä olosuhteista yrittäjien on vaikea ponnistaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä