lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kilpailukykyloikka

KiKy tulee, paukutellaanko nyt henkseleitä?

KiKy:n takia ei todellakaan ole aihetta henkselien paukutteluun. Se että sopimukseen päästään näin hitaasti ja monien mutkien kautta osoittaa suomalaisen sopimusyhteiskunnan suorastaan sairalloista heikkoutta. Diagnoosin pitäisi olla että potilas on kuolemanvaarassa.

Jotta tämänsisältöinen sopimus olisi tehokas, se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Jotta sopimus olisi ollut tänä päivänä tehokas, sen olisi pitänyt johtaa syvempään sisäiseen devalvaatioon. 5%:n palkkojen alennus olisi voinut olla sopiva, eikä missään tapauksessa mitään veronalennuksia.

Riittääkö KiKy?

KiKy- sopimus taidetaan saada aikaiseksi.  Osapuolet ovat saaneet ainakin aikaa neuvotella, yötä myöten, ympäri vuorokauden. Neuvottelijat ovat ainakin olleet työllistettyjä. Varmaan niistä neuvotteluista ovat neuvottelijat saaneet nostaa ainakin jonkin työehtosopimuksen mukaisia korvauksia.   

Sovitaanks vielä yks juttu

Nyt kun on melkein kokonainen vuosi puuhattu yhteiskuntasopimuksen parissa, josta sittemmin sukeutui kilpailukykysopimus, saamatta juuri laihaa sopua kummempaa aikaiseksi, voisi olla sopiva hetki pysähtyä miettimään uutta yhteiskuntasopimusta.

Sellaista, jonka ulkopuolelle ei nykysopimuksen malliin jäisi lukematon määrä itsensä työllistäjiä, osa-aikaisia, yrittäjiä, työttömiä ja muuten työelämän ulkopuolelle jääneitä. Se koskisi kaikkia, ja aivan erityisesti se koskisi mediaa. 

Uusi alku, uusi toivo - Kiitos Paavo Väyrynen

Paavo Väyrysen blogi Uusi alku (US 25.1.2016) on selkeä kannanotto alkiolaisen keskustapolitiikan puolesta. Reilusti kerrottu. Kokeneen keskustalaisen poliitikon näkemys oman puolueensa suunnasta herättää toivoa ei-kepulaisessa politiikan sivusta seuraajassa. Jospa sittenkin …  ehkä vielä on jotain tehtävissä ennen kuin on liian myöhäistä.

Pakkolakien mielettömyys

Hallitus on tuomassa eduskunnan käsittelyyn esityksen työehtoja merkittävästi heikentävästä lakipaketista osana hallituksen ns. kilpailukykyloikkaa tavoitteenaan parantaa Suomen kilpailukykyä. Kyseisestä hallituksen esitystä leimaa heikko lainvalmistelu tai sitten kyseessä on vain pelkästä jääräpäisyydestä ja maalaisjärjen puutteesta.

Paikalliset ihratalkoot lisäävät hyvinvointia

Julkisen talouden näkökulmasta vuoden 2015 merkittävin tapahtuma keskittyy julkishallinnon ja ay-liikkeen pullistuneeseen keskivartaloon ja sitä ruokkiviin käsiin. Näin joulun jälkeen on ilo todeta että kinkku sulanee vyötäröltä maaliskuun 2016 jälkeen ja viimeistään vuosi 2017 näyttää kansan lihakset.

Tuottavuushypyn kirkkohistoriallinen perinne

Hyppyherätys

Suomalaisten uskonnollisten liikkeiden joukkoon kuuluu hyppyherätys. Hyppyherätyksen lähtökohtana pidetään Euran Honkilahdessa asuneen sepän Juho Uusikartanon uskonnollista heräämistä 1817. Uusikartano alkoi järjestää talossaan seuroja, joissa seuraväki kiitosvirsiä veisatessaan alkoi hypellä ja taputtaa käsiään. Muita liikkeen tunnusmerkkejä olivat profetiat, ilmestykset ja askeesi. 

Tyhmä kysyy: mistä ihmeestä hallitus ne 50 tuhatta työpaikkaa taikoo?

Pikku-Mustan filosofi keskusteli yliopiston puutarhassa kauppatieteilijän kanssa. Hän oli taas kerran hyvin ihmeissään, tällä kertaa häntä kiusasi valtiovarainministeriö outo muistio palkkamaltin ja yksikkötyökustannusten alentamisen vaikutuksista.

- Minä en nyt yhtään ymmärrä, hän aloitti. - Että mistä kaikki ne uudet työpaikat syntyvät, kun palkkoja alennetaan vähän.

- Tietenkin niitä syntyy, kun yrityksillä on enemmän varaa maksaa palkkoja, kauppatieteilijä selitti.

- Niin mutta kun eikö tuo toimi vain toiseen suuntaan? filosofi kysyi.

Kertokaa nyt vihdoinkin mitä 5 %:n kilpailukykyloikka tarkoittaa!

Juuri tänäänkin hallituksen tiedotustilaisuudessa ja siitä uutisoitaessa puhuttiin 5 %:n kilpailukykyloikasta, mutta edelleenkin on ainakin minulle epäselvää, mitä hallitus ja EK sillä tarkoittavat. Minulle 5 %:n kilpailukyvyn parannus tarkoittaa yksinkertaisesti 5 %:n hintojen alennusta. Jos kilpailukyvyn mittaamiseen käytetään reaalisia yksikkökustannuksia eli kaikkien (suorien ja välillisten) työkustannusten osuutta tuotteen hinnasta, niin tämä 5 %:n loikka tarkoittaisi 5 %-yksikön yksikkötyökustannusten alennusta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä