lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutusjärjestelmä

Mitä koulutusleikkaukset ovat tarkoittaneet käytännössä?

Lähes kymmenen vuoden ajan suomalainen koulutusjärjestelmä on ottanut iskun iskun perään. Mikään yksittäisistä ratkaisuista ei ole kovinkaan dramaattinen, mutta kokonaistilanne on muuttunut. Rahasummista ja prosenteista on helppo puhua, mutta niiden konkreettinen merkitys on mahdotonta hahmottaa, jos ei tunne alaa, josta on kyse. Tällä hetkellä Suomessa toteutetaan Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten johdolla ehkäpä itsenäisen Suomen sivistysvihamielisintä politiikkaa.

Parempaa kohtelua koulutukselle!

Koulutus ei ole ansainnut sellaista kohtelua, mitä viime päivinä on nähty. Koulutus ja sen tuottama osaaminen ja tieto ovat sentään keskeisiä tulevaisuuden rakennuspuita.

Hallituksella ei ole enää yhteistä linjaa. Ilmeisesti mistään. Sen vuoksi toimintakin on luokatonta.

Koulushoppailu - paljon melua tyhjästä

”Kristillisten, vihreiden ja kokoomuksen kannattajat koulushoppailevat useimmin” uutisoi Helsingin Sanomat eilen. Shoppailua on enemmän tai vähemmän kauhisteltu koko viikon ajan mediassa. Vanhemmat ja monet poliitikot ympäri Suomea huolestuivat melko yhtäkkiä siitä, että koulutusjärjestelmämme eriarvoistaisi oppilaita. Mutta onko tosiaan näin?

 

Korkeakoulujen yhteistyössä on syventämisen varaa

Kommentoin kolmen kirjoituksen sarjassa tutkimus- ja innovaationeuvoston listaa korkeakoululaitoksen uudistamiseksi. Tämä on ensimmäinen osa.

Näkökulmia lukukausimaksun käyttöönottoon ulkomaalaisille opiskelijoille

 

Miksi lukukausimaksu?

Minusta Suomen tulee asettaa lukukausimaksu ulkomaalaisille opiskelijoille. Tämä koskee EU-alueen ulkopuolelta tulevia, lähinnä kehittyvien maiden opiskelijoita. Suomalaiset voivat lähteä ulkomaille vaihtoon halutessaan ja opiskelijan kohdemaasta tulee Suomeen vastaavasti opiskelija. Kovin tarkkaan en ole perehtynyt yksityiskohtiin.

 

Muunmaalaiset opiskelijat lahjakkaita ja ahkeria

Oppisopimuksesta todellinen vaihtoehto peruskoulun päättäneille

Oppisopimuksella voi Suomessa opiskella ammatillisen perustutkinnon, ammatti- tai erikoisammattitutkinnon käytännön työtehtäviä tekemällä. Opetushallitus on vahvistanut yhteensä 360 tutkintojen ja opetussuunnitelmien perusteita. Opiskelujärjestelyt vaihtelevat tapauskohtaisesti mutta tyypillisesti käytännön harjoittelua yrityksissä täydennetään tietopuolisella opetuksella alan oppilaitoksessa 1-3 päivänä kuukaudessa.

 

Lukiolaisten läppäreistä tarvitaan selkeät ohjeet

Lukioiden vanhempainilloissa eripuolilla maattamme on viimeviikkoina keskusteltu tietokonehankinnoista. Monin paikoin puhetta ovat aiheuttaneet epäselvät käytännöt siitä, että onko lukiolaisen käyttöön nyt hankittava tietokone ja jos on, niin millainen. Yleisradion tuoreen selvityksen mukaan pääosa lukioista toivoo tai edellyttää opiskelijoitaan hankkimaan oman kannettavan tietokoneen opintoja varten.

Oppipakko eliniäksi

Pätevät ministerikandimme ovat kaukaa viisaina määränneet Suomesta maailman korkeimmin koulutettujen maan. Ei siis kuin töpinää, ja meidän oppimattomien töpeksinnälle loppu: oppipakko elinikäiseksi.  Etuja:

Oppivelvollisuusiän nosto on resurssihukkaa (ja muita ajatuksia koulutuksesta)

Tämä kirjoitus on omistettu Esa Suomiselle.

Hän on opetusministeri Krista Kiurun erityisavustaja, joka kirjoitti blogiinsa pitkähkön, polveilevan ja kaikin puolin mainion tekstin suomalaisen koulutusjärjestelmän kehittämisestä.

Aloin pohtia kommentteja hänen tekstiinsä, ja vastaukseni hiukan venyi. Niin paljon, että päätin julkaista sen täällä, samalla kun odottelen päästääkö Esa sen läpi kommenttina blogissaan.

(Ura)valinnan vaikeus

Yhteishakua on vielä jäljellä viikko ja kymmenet tuhannet nuoret arpovat taas, minne lähtisivät opiskelemaan. Viisi vuotta sitten arvoin itsekin: Valitsin mieluisia ja trendikkäitä aloja koulutuskoriini korkeakouluhaun sähköisessä karkkikaupassa. Toinen toistaan houkuttelevammat alat vetivät puoleensa ja kaikki alat olivat miltei käden ulottuvilla, joskin pääsykoekirjan takana.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä