lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lääkekorvaukset

Lääkkeitä tonnilla, lähihoitajan palkalla.

Hallitusohjelmassa päätettiin, että Kelan lääkekorvausmenoja leikataan 150 miljoonalla eurolla vuodesta 2017 lukien. Yhdeksi uudeksi säästökeinoksi on otettu lääkejätteen vähentäminen. Muutokset tulivat voimaan vuoden 2017 alussa.

Korvattavien lääkevalmisteiden toimitusvälien seurantaan kiinnitetään aiempaa tarkempaa huomiota. Muutosten tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden ja lääkehävikin määrää.

Vähennetään lääkejätettä – säästetään euroja ja ympäristöä

Suomalaisilta jää käyttämättä apteekista hankittuja reseptilääkkeitä vuosittain jopa 95–125 miljoonan euron arvosta. Lääkekorvauksen osuus reseptilääkkeistä on keskimäärin 66 prosenttia. Siten yhteiskunnan osuus käyttämättömien lääkkeiden kustannuksesta on noin 80 miljoonaa euroa vuosittain. Näiden lukujen valossa lääkejätteen vähentämiseen on ryhdyttävä ripeästi osana valtion talouden säästötalkoita. Lääkejätteen vähentämisellä voidaan säästää niin ympäristöä, apteekin asiakkaiden kuin veronmaksajan euroja.

Sairaan surkeus

Kun aloitin tämän blogin pitämisen, tarkoitukseni oli tutkiskella muun muassa ja erityisesti vammaisten ja sairaiden asioita, tuolloin kun oli juuri tehty merkittäviä uudistuksia. Sairaille tyypilliseen tapaan kuitenkin sairastuin ja tietokonekin muistiinpanoineen hajosi. Kun näistä selvittiin, asia tuntui vanhentuneelta ja meinasi koko blogi jäädä, niin ärsytti kesken jäänyt työ. Nyt taas ärsyttää.

Apteekissa odottaa yllätys

Vuoden 2016 ensimmäinen apteekkikäynti tulee olemaan monelle yllätyksellinen. Hallitus laati suuressa viisaudessaan lääkemaksuille 50 euron omavastuun. Tavanomainen lääkekorvaus astuu voimaan vasta sen jälkeen, kun tuo viisikymppinen on ensin maksettu, ainoana poikkeuksena ovat alle 18 -vuotiaat, joita omavastuu ei koske.

Pahimmin uudistus kohtelee niitä pitkäaikaissairaita, jotka ovat saaneet lääkkeensä erityiskorvattuina, sekä niitä suurta osaa ihmisiä, jotka käyttävät lääkkeitä niin vähän, että jäävät kokonaan korvausten ulkopuolelle.

Lääkekorvausten matematiikkaa

- Omituisia päätöksiä tuolla Suomessa taas tehdään, totesi Suomenlinnan tapaturma-aseman lääkäri. - Nuo lääkkeiden omavastuiden nostot säästötarkoituksessa ovat enemmän kuin vähän ongelmallisia.

- Mitä tarkoitat? hoitaja kysyi.

- No mietitäänpäs tilannetta diabeetikkojen osalta, lääkäri vastasi. - Suomessa on noin kolmesataatuhatta diabeetikkoa, joten heiltä veloitetaan n. kymmenen miljoonaa euroa aiempaa enemmän vuositasolla. Sinänsä kyseessä on kyllä ihan kelpo summa, mutta seuraukset voivat olla aika dramaattisia.

KELA -kortti

Muksuista muutama oli kipeenä. 

Kätevänä jätkänä tilasin Pikkujätistä työpäivän jälkeen kaksi peräkkäistä vuoroa, päiväkodista suoraan lääkäriasemalle ja ipanat tohtorille. Reseptikin kirjoitettiin. 

Valitettavasti vaimon lompakossa oli lasten kela -kortit, ei hätää, sillä olemmehan käyneet samalla lääkäriasemalla aikaisemminkin ja tiedot löytyivätkin näppärästi tietokannasta. 

Eläkeläisten asumistuki ja sote ovat erilliset päätökset - hyviä molemmat

 

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, ps, vahvisti, että hallitus peruu eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen (yhdistämisen yleiseen asumistukeen) ja puolittaa lääkekorvauksiin kohdennetut leikkaukset.

Erinomaiset päätökset. Kiitos niistä!

Nämä päätökset eivät liity itsehallintoalue-sote-ratkaisuun. Ne tehtiin samaan aikaan, mutta erillisinä asioina. Ne, jotka liittävät nämä yhteen jonkinlaisena "lehmänkauppona", eivät tunne asiaa. Olin hallituksen sote-neuvotteluissa ja tiedän asian.

 

Kiitokset hallitukselle ja perussuomalaisille!

Hallitus peruu päätöksensä eläkeläisten asumistuen leikkaamisesta. Helsingin Sanomien tietojen mukaan aiottua eläkkeensaajien asumistuen yhdistämistä yleiseen asumistukeen ei toteuteta. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vahvistaa Helsingin Sanomille, että asumistuki jätetään ennalleen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä