lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Lasten kesälomat

Hyvin menestyvien oppilaiden kesäloman alun aikaistaminen

Tänään on taas se päivä, jolloin kouluissa raikaavat Suvivirsi ja lukioissa myös Gaudeamus Igitur. Hyvää suvisäätä ja helteitä on kuitenkin tänä vuonna päästy viettämään jo parisen viikkoa tai ylikin ja ei ole poikkeuksellista, että toukokuun loppupuoli tarjoaisi jo aivan hyviä lomasäitä. Lisäksi kaikki tietävät, että kevätlukukausi on nykyään pidempi kuin syyslukukausi ja sen loppupuoli tunnetusti koululaisille raskas.

Kesälomien siirtoon liittyvät argumentit yhtä heikkoja kuin ennenkin

 

Ilmeisesti mikään tutkimustulos ei saa sitkeää halua koulujen kesälomien veivaamiseksi estettyä. Elinkeinoelämä on halunnut siirtää niitä jo kauan, mutta aina järki on voittanut. Viimeksi asia tutkittiin läpikotaisin kymmenen vuotta sitten.

Aina löytyy uusia lobbariherkkiä kykykansanedustajia, jotka eivät epäröi valehdella edes säästä.

Kesälomien siirtoa perustellaan sillä, että siirron jälkeen kesälomat osuisivat lämpimämpään osaan kesää.  Sillä että tämä ei pidä paikkaansa, ei puheissa ole mitään merkitystä. Nyt luodaan mielikuvia.

Juhannus on liian myöhäinen ajankohta aloittaa koululaisten kesäloma

Ilmeisesti siksi, että koulut ovat tällä viikolla suurimmassa osassa Suomea alkamassa, on esitetty, että koulujen kesälomia pitäisi myöhäistää ja aloittaa ne vasta juhannuksena. Asiasta on tehty runsas kymmenen vuotta sitten myös virallinen selvitys, josta ilmeni ainakin opetushenkilökunnan, joita asia varsin paljon koskee, kielteinen kanta asiaan.

Koululaisten kesälomat vaativat päivitystä

Koululaisten kesälomat ovat nykymuodossaan agraariajan jäänne, josta olisi jo korkea aika siirtyä eurooppalaiseen aikaan. Emme ole vuosiin päivittäneet koulujen työaikoja huolimatta siitä, että 2010-luvun yhteiskuntamme edellytykset ovat tyystin toisaalla kuin ennen. Väistämättä herää ajatus, miksemme jo elä alati kasvavien ja merkityksellisempien matkailu- ja palvelualamme vaatimusten mukaisesti.

Kesäkorotuksesta ja kesäloma –keräyksestä

Lasten kesälomat ovat ovella. Monille lapsille huvipuistot, Tukholman tai Tallinnan matkat ovat vain haave.

Työttömyys, työkyvyttömyys voi tulla kenelle tahansa ilmoittamatta. Syyllistämisen sijasta pitäisi keskittyä siihen, että emme voi olla itsekkäitä ja miettiä vain kuinka erinomaisia olemme omien lastemme suhteen ja katsoa sivusta miten kesälläkin moni lapsi on eriarvoisessa asemassa. Lapset eivät ole vastuussa vaan aikuiset ja yhteiskunta.

Kesäkorotus ja hyvä kesäloma -keräys

Lasten kesälomat ovat ovella. Jokainen äiti ja isä, joilla on tai on ollut taloudellisia vaikeuksia, ja koululaisia odottamassa yhtä innokkaasti kesälomia kuin jokainen lapsi odottaa, tietää kuinka hankalia hetkiä kesäloma tuo mukanaan. Ruokaan menee enemmän rahaa kuin lukuvuodessa ja lapset haluavat nähdä eri asioita ja myös niitä asioita, joista kaverit puhuvat. Monille lapsille Tukholman tai Tallinnan matka on vain haave.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä