lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Liikevoitto

Painovoima on vain teoria

Markkinataloutta ja sen talousteorioita pidetään yhteiskunnassamme usein ahneuden, riiston ja epäoikeudenmukaisuuden lähteinä. Yleensä täysin syyttä ja jopa epäreilusti.

Markkinatalous eli ihmisten ja ihmisryhmien väliseen vapaaehtoiseen vaihdantaan ja yksityisomistukseen perustuva talousjärjestelmä ei ole lähtökohtaisesti moraalisesti hyvä eikä huono. Sen, kuten kaiken muunkin ihmisen apuvälineeksi keksimän ja löytämän arvo mitataan lopulta siinä, miten hyvin se kykenee tuottamaan hyvinvointia ja onnellisuutta käyttäjilleen.

Demokraatin soihdunkantaja hukassa

Päivähoito on idiottivarma bisnes, ja päättäjät kiljuvat riemusta; miten tässä näin on oikein päässyt käymään? (demokraatti.fi 08.12.2017) on ristiriitainen artikkeli, alkaen demokraatin päätoimittajan perustavanlaatuisesta virheestä:

Mikä mättää? Sote-yritykset tuottavat voittoa

Sosiaali- ja terveysyritykset (sote) tuottavat taloudellista voittoa osakkailleen. Miten tämä voi olla mahdollista? Nimittäin liikevoitollehan ei pitäisi olla tilaa, sillä sosiaali- ja terveysasiat vaativat aina saman määrän henkilökuntaa, resursseja ja toimintatavatkin ovat identtiset.

Loppu yritysten voitoille ja asiakkaiden tyytyväisyydelle?

Mitä jos yritykset eivät tuottaisi voittoa? Tai ne unohtaisivat asiakkaiden tyytyväisyyden seuraamisen? Paranisiko tällöin niiden mahdollisuudet investoida ja työllistää? Suomen Sosialidemokraattinen Puolue​en (SDP) puheenjohtaja Antti Rinne moitti puheessaan puoluevaltuuston syyskokouksessa, että yritykset keskittyvät voittoihinsa ja asiakkaidensa tarpeisiin - ja käyttävät niitä työntekijöiden aseman heikentämiseen ja leikkauksiin.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä