lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Opiskelupaikat

Lääketieteelliseen pääsi vain alle 5 % hakijoista - miksi?

Miksi lääkäriopintoihin pääsy on niin äärettömän tiukkaa – lähes lottovoitto?

Vuonna 2018 lääketieteelliseen hyväksyttiin opiskelemaan 3,33 % hakijoista. Siis yksi kolmestakymmenestä läpäisi pääsykokeen. Sadasta hakijasta 3 pääsi läpi.

Jos läpimenijät lasketaan niistä henkilöistä, jotka myös osallistuivat pääsykokeisiin, niin läpimenoprosentti oli 4,6 %. Yksi läpimenijä per 22 tentissä kävijää.

Tämän vuoden lukemat ovat samaa luokkaa ja pääsykoe tuntumaltaan vielä vuotta 2018 vaikeampi. 

Onko tässä  mitään järkeä?

Naisten ja miesten töitä

Työolobarometrin mukaan Suomen työmarkkinat ovat eurooppalaisella mittapuulla sukupuolittain hyvin jakautuneita mies- ja naisenemmistöisiin työpaikkoihin. Antti Kauhanen ja Krista Riukula kirjoittavat artikkelissaan työmarkkinoiden eriytymisestä eli segregaatiosta ja tasa-arvosta Suomessa.

Jokaiselle mahdollisuus ammattiin

Tällä viikolla tulivat yhteishaun tulokset. Ammatillisiin oppilaitoksiin oli jälleen enemmän hakijoita kuin paikkoja. Kolme prosenttia nuorista jäi ilman opiskelupaikkaa. Heille on kuitenkin tarjolla tyhjiksi jääneitä paikkoja lisähaussa.

Poliittinen eliitti ei tunnista nuorien selviytymistaistelua!

Pitkän taantuman seurauksena poliitikotkin ovat aika ajoin herätelleet keskustelua pojista, jotka ovat syrjäytyneitä.

Heistä saatetaan puhua koulupudokkaina, luusereina tai haluttomina etsimään itselleen työtä tai koulutuspaikkaa. Kaikille koulutuspaikka ei kuitenkaan mahdollistu, vaikka sitä hakisivatkin.

Vuoden 2014 tilaston mukaan, 15-24 vuotiaista nuorista 64.000, eli 10 % koko ikäryhmästä, ei ollut koulutuksessa, työssä eikä armeijassa.

Välivuosi kunniaan

Opiskelupaikat on jälleen jaettu ja onnekkaimmat pääsevät aloittamaan lähiviikkoina opinnot unelma-alallaan. Toinen osa sitten kärvistelee ilman opiskelupaikkaa ja suunnittelee pääsykoekirjojen lukemisen aloittamista heti syyskuussa. 

Olemme vuosikaudet jankuttaneet nuorille, että välivuosi on pahasta ja mikä tahansa opiskelupaikka pelastaa sinut katuojasta. Välivuosihan on melkein sama kuin kokeilisi heroiinia: todennäköisyys suistua yhteiskunnan rattailta valtaisa. 

Nuorille tukea opintopoluille ja uskoa unelmiin

Kovin surullisena kuuntelin erään nuoren ajatuksia siitä, ettei saa yläkoulun jälkeen opiskelupaikkaa. Keskiarvo on kuulemma nyt niin huono, ettei sitä ennätä nostaa tarpeeksi, jotta sillä pääsisi jatko-opintoihin. Kymppiluokka ei kiinnostaisi, ja mielellään haluaisi jäädä Oulun seudulle.

Tuntuu pahalta, jos nuori luovuttaa tai joutuu luovuttamaan jo etukäteen tulevaisuutensa suhteen. Jokaisella nuorella pitäisi saada olla unelmia. Nuorilla pitäisi olla usko siihen, että unelmat voivat toteutua, jos niiden eteen tekee riittävästi töitä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä