lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Paasikivi-Kekkosen linja

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa analysoitava moniäänisesti

Ulkopoliittinen instituutti julkaisi 30.8.2016 tämän hetken todellisuutta vastaavan raporttinsa Suomen lähiympäristön suurimmista ulko- ja turvallisuuspoliittista haasteista ja uhkakuvista. UPI:n raportin on ennättänyt tyrmätä Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, joka on tuohtunut raportin sisällöstä. Anttilaa on ärsyttänyt erityisesti raportin kehotus välttää kahdenvälisiä Venäjä-suhteiden korostamista, koska se on sellaisenaan raportin mukaan riski Euroopan Unioniin kuuluvalle Suomelle.

Ulkoministeriössä olisivat kertausharjoitukset tarpeen

Ulkoministeriön johtavista virkamiehistäkin alkaa löytyy NATOn kaipaajia. Ja kummallisia käsityksiä pitkästä rauhanomaisesta rinnakkaiselosta Neuvostoliiton/Venäjän kanssa. Kekkosen ja hänen edeltäjiensä työn tuloksia arvostavia kehoitetaan malttiin, analyyttisyyteen ja argumentteihin.

Suomen ulkopolitiikka kriisissä

Väitän ihan vakavissani, että nykysuomessa on ulkopolitiikan hoito lyöty vakavasti laimin.  On ilmeisesti käynyt myös niin, että nykyinen valtaa pitävä sukupolvi ei ymmärrä hyvän ja vakaan ulkopolitiikan merkitystä maalle. Presidenttimme näyttää olevan asiassa ainoa poikkeus.

Paasikiven linja ja Nato

Näiden vaalien alla Juho Kusti Paasikiven jättämät merkinnät historiaan ovat erityisen tärkeitä kerrata: mitä mieltä Paasikivi olisi siitä, että Suomi suojautuu Venäjältä ja tekee sen liittoutumalla sotilaallisesti? Paasikivi oli kansallismielinen fennomaani ja kyllin rohkea muuttamaan elämänsä varrella ulkopoliittisia näkemyksiään, jos katsoi sen Suomen turvallisuudelle hyväksi.

Turvataan Paasikiven-Kekkosen linjan perintö ja viisaus

Suomen Nato-jäsenyyden kannatus mataa vajaassa 30 prosentissa. Sotilaallinen liittoutumattomuus on turvallisuuspolitiikkamme kaurapuuroa. Liittoutuminen Naton kanssa veisi meidät Venäjän turvallisuusuhkien listalle.

 

Nyt ei ole siltarumpupolitiikan aika

Olen seurannut huolissani sivusta Hämeenlinnan poliittisen elämän kerman keskinäistä nokittelua siitä kuka teki mitä, ja kuka taas ei, kuka teki tutkintapyynnön ja kuka loukkasi kenenkin yksityiselämää ja kunniaa. Sitä mukaa, kun yhdet yrittävät todella tehdä politiikkaa tiedolla ja oikeasti perehtyä asioihin, joista päättävät, niin sitä enemmän toiset itkevät lehtien palstoilla ja blogeissa, kuinka virkamiesesitysten kumileimaaminen ei yhtäkkiä olekaan enää kivaa.

Sipilän Keskusta: Paasikivi- Kekkosen- linjan kohopainos

”Urho Kekkonen on Euroopan kansojen johtajista yksi kaikkein mielenkiintoisimpia ja jollakin tavoin arvoituksellisimpia.” Näin arvioi The Times 14. heinäkuuta 1969 Isoon-Britanniaan valtiovierailulle saapunutta Suomen tasavallan presidenttiä. Lontoolaislehden mukaan Kekkonen oli suvereeni kansansa johtaja ja maansa isä, ja Suomi ja Suomen ulkopolitiikka olivat käytännössä jo pitkään olleet yhtä kuin Kekkonen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä