lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Rahaliitto

Onko Suomelle hyötyä Euroon kuulumisesta? - mielipiteitä ja faktaa

 

Onko Suomelle hyötyä Euroon kuulumisesta? - mielipiteitä ja faktaa

*

MTV:n eurovaalikoneessa kysyttiin Euron hyödyistä.

Eurovaalikoneen kysymyksiin ovat vastanneet myös europarlamenttiin pyrkiviä tai siellä jo istuvia ehdokkaita.

Kysymykseen siitä, onko Suomelle hyötyä kuulua euroon, RKP, Kokoomus, SDP ja Vihreät liputtavat hyvin voimakkaasti yhteisen valuutan puolesta.

RKP:läiset ovat 98-prosenttisesti euron kannalla,

Rahaliittoa pusketaan yhteisvastuisiin

EU komissio antoi itsenäisyyspäivänä ehdotuksensa rahaliiton syventämiseksi aimo harppauksin. Monet EMU:n kehittämiseen tähtäävistä avauksista ovat Suomen kannalta vähintään haasteellisia, osa jopa vahingollisia.

 

EMU-keskustelusta unohtuu tärkein

Eilen täysistunnossa keskusteltiin pääministerin ilmoituksen pohjalta EU:n tulevaisuudesta. Erityisesti tässä aiheessa on “hieman” haasteellista tiivistää omat ajatukset minuutin debattipuheenvuoroon, jonka itse sain keskustelun loppuvaiheilla. Siis aihetta, joka kattaa muun muassa turvallisuuden, puolustusyhteistyön, muuttoliikkeen, sisämarkkinat, vapaakaupan ja rahaliiton. Pelkästään rahaliitosta olisi voinut puhua minuuttitolkulla ja on selvää, ettei sellaista luksusta voi tarjota rivikansanedustajille.

Omat tuntemukset ja tosiasiat.

Kunnioitettu Päämisteri Juha Sipilä  eilen kertoi näpertelystä ja siitä, että miten hieno asia on, että meille tuli yhteisvaluutta. Kuinka paljon se on helpottanut kaupankäyntiä, yritysten toimintaa jne.Kuinka Hän on kierrellyt yrittäjänä Euroopassa, että meillä on yhteiset arvot. Vaikka arvoisa Päämisteri on näitä kokenut entisinä hyvinä aikoina, jotka ovat jo historiaa, niin tilastot puhuvat aivan toista.

Euro on Euroopan suurin poliittinen virhe ll maailmansodan jälkeen

​Euro on kovempi liitto kuin NATO. Se on kovempi ja raaempi pakkositouttaja kuin sotilasliitto 5. artiklan solidaarisuuslausekkeineen.

Natossa sentään kukin jäsenmaa tekee yleisen kumppanuusklausuulin puitteissa yksilöllisen ja tapauskohtaisen ratkaisunsa, missä muodossa ja missä laajuudessa jäsenmaa kyseisen apunsa antaa.

EUROssa olevat maat joutuvat osallistumaan rahaliiton taakanjakoon kollektivisesti ja käytännössä jatkuvasti, ilman todellista ja tosiasiallista itsenäistä päätösvaltaa.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros – Populismin nouvelle vague?

Tässä vaiheessa voidaan varmasti jo sanoa, että eliitin ja järjestelmän vastainen populismi on tullut jäädäkseen Euroopan politiikkaan: Ranskan presidentinvaalien neljän kärkiehdokkaan joukossa on kaksi järjestelmänvastaista ehdokasta, jotka kyselyissä yhteensä ovat saamassa reilun 40% prosentin äänisaldon ensimmäisellä kierroksella. Asetelma Ranskan presidentinvaalien aattona Euroopassa on kutkuttava. Vuonna 2016 poliittiset mannerlaatat järisivät ensin Euroopassa keskikesän Brexit kansanäänestyksessä ja toisen kerran Donald Trumpin valinnan yhteydessä Yhdysvalloissa.

Englannin keskuspankin ex-johtaja: Euroalue on tuhoon tuomittu

Englannin keskuspankin ex-johtaja: Euroalue on tuhoon tuomittu...

Turun Sanomat kertoo HS:iin tukeutuen: tänään pe 3.6.2016 klo 7:2o;

”HS: Kärkiekonomisti varoittaa euroalueen tuhosta”

ja jatkaa;

”Euroalueen kriisiä paraatipaikalta seurannut ekonomisti Mervyn King varoittaa, että euroalue on tuhoon tuomittu, ellei se muutu.

Euron tuoma kilpailukykyhaitta , totta vai tarua.

 Kansalaisaloite eurosta nytkähti eteenpäin, kun perustuslakivaliokunta kuunteli  asiantuntijoita. Mutta miksi tähän tilanteeseen on tultu ? Eikö euro tyydytä kaikkia ? Mitkä ovat euron hyvät ja heikot puolet. Mikä olisi Suomelle parasta ? Näitä olisi hyvä pohtia ja keskustella. 

Kokoomuksen arvioitava eurolinjansa uudelleen

Euro ja Euroopan Unioni ovat eri asia. EU voisi parhaimmillaan olla kukoistava vapaakauppa-alue, jossa ihmisten, tavaroiden, palveluiden ja pääomien liikkuminen on mutkatonta. Siinä on edelleen paljon tekemistä ja osittain, muun muassa turvapaikkatilanteen ja Iso-Britannian eropohdinnan vuoksi asioissa on otettu myös takapakkia. Vahva vapaakauppa-alue edistäisi kaikkien EU-maiden vaurautta, ennen kaikkea pienen ulkomaankaupasta riippuvaisen maan, kuten Suomen. Itsekin Iso-Britanniassa asuneena pitäisin Brexitiä erittäin valitettavana.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä