lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomalainen sisu

Suomalainen sisu - hukattu kansallishyve

"Sisun käsite on osa suomalaista kansallisidentiteettiä. Käsitys, että suomalaiset ovat pitkälti luonnon­olojen vuoksi sisukkaampia kuin useimmat muut kansat, tuli laajalti tunnetuksi 1900-luvun alku­vuosi­kymmeninä, mihin vaikutti erityisesti suomalaisten kestävyys­­juoksijoiden suuri menestys olympialaisissa ja muissa kansainvälisissä urheilu­kilpailuissa. Entistäkin tunnetummaksi käsite suomalainen sisu tuli sittemmin talvisodan aikana.

Perussuomalaiset tarvitsevat nyt suomalaista sisua

Ylen tänään julkaistu puolueiden kannatusmittaus ei ollut perussuomalaisille mieluista luettavaa. (http://yle.fi/uutiset/politiikan_mannerlaatat_siirtyivat_perussuomalaist...) Perussuomalaisten kannatus oli 10,7 % ja puolue oli viidenneksi suurin, kun SDP ja vihreät olivat menneet perussuomalaisten ohi.

Hallitustaival on persuille erittäin vaikea.

Onko suomalaisilta mennyt sisu kaulaan?

Olenkin jo tässä pitemmän aikaa ihmetellyt, miksi tässä maassa monet asiat menevät huonompaan suuntaa, mutta mitään positiivista ei saada tehdyksi niiden eteen.

Johtajat voivat pulskasti, koska heillä ei ole tarvetta muuttaa tilannetta. Asioiden muuttaminen vaatisi heiltä osaamista ja työn tekemistä. Sen sijaan on helpompaa vain istua, potkia pihalle muutama sata työntekijää ja odottaa kuin Manu sitä kuuluisaa illallista. Ja se illallinen tulee joka tapauksessa.

Sydän, sielu ja sisu

Viime perjantaina 7.11.2014 oli minulle päivä, joka vahvisti uskoani tähän hienoon kansaan. Katsoin iltakahdeksasta puoleen yöhön saakka TV2:n Nenäpäivätapahtumaa, enkä sen jälkeen saanut paljon aikaa. Päivä oli minulle tärkeä, koska pääsin ensimmäistä kertaa itse mukaan tähän jo kahdeksatta kertaa järjestettyyn hienoon traditioon. Minä, tai oikeammin minun alter egoni ”Don Husu” sai olla mukana Yle Puheen tiimissä joka pelasi lätkämatsin 5.11. Hämeenlinnassa. (Kuva Don hususta tässä)

Perhekö painajainen?

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet vaikeita monelle perheelle. Ensin oli kolmen lapsen ja yhden aikuisen naisen hengen vaatinut murhenäytelmä, eli Rautavaaran kuolonkolari, jossa äiti tappoi itsensä ohella omat lapsensa. Tragedia kosketti suoraan kahta perhettä sillä nämä menehtyneet lapset olivat puolisisaruksia ja näin tavallaan kahden perheen lapset menehtyivät. Toisessa isossa uutisessa hoitaja myrkytti vanhuksen jota oli hoitamassa varastettuaan tältä ensin suuria summia rahaa.

Sisun tilalle usko onnistumiseen

Väitän, että kulttuurin sisään rakentuneella asenteella on suurin vaikutus kulttuurin menestykseen muiden kulttuurien joukossa. 

Suomalainen sisu -asenne on perustaltaan negatiivinen: tuli mitä tuli kaikesta selvitään. Joo selvitään, mutta odotetaan kuitenkin aina pahinta. Salakavalasti olemisesta tulee kyräilyä, epäluuloista ja vihamielistä. Suomalaiseen kulttuurin syntynyt joutuu tekemään melkoisen työmäärän pystyäkseen omaksumaan ja ylläpitämään positiivisen asenteen elämänsä perustana.

Suo, kuokka ja Jussi.

Monet hyvät asiat ovat täällä maailmassa toteutuneet siksi, että joku ei ole suostunut uskomaan sanaan "mahdotonta". Jotenkin tuntuu, että suomalaiset on lamaannuttanut jonkinlainen epäonnistumisen ja sen "mahdottoman" pelko. Ja sillä suomalaiset on myös peloteltu puollustuskyvyttömiksi -ja Venäjällä. Ja EU:n kostolla. Ja yksinjäämisellä pelottavan maailman keskelle. Ja...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä