lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionomistus

Suomen kaivos Oy voisi ratkaista Suomen talouden kestävyysvajeen

 

Suomen talous on tälläkin hetkellä alijäämäinen ja taloutta ei olla saamassa tasapainoon tulevina vuosina. Pikemminkin näyttää siltä, että kestävyysvaje paisuu ja kulut kasvavat jatkuvasti. Samaan aikaan tulojen määrä ei näytä juurikaan kasvavan. Kansalaiset verotetaan jo henkihieveriin ja veroja ei voida enää lisätä. Jostain pitäisi saada lisää rahaa.

Valtiolta löytyi 840M€ osakepeliin: ”vaikutti houkuttelevalta”

Valtio on kevään aikana ostanut Solidiumin kautta 840M€:lla Nokian osakkeita (Yle uutiset 13.3.). Logiikkaa tässä on vaikea nähdä, jos muistaa hallituksen viime aikojen puheet ”taseen töihin laittamisesta”.  Kun rahaa näyttää kuitenkin löytyvän noinkin suuria summia niin nythän olisi ollut tuhannen taalan paikka panostaa koulutukseen, osaamiseen ja kokonaan uutta luoviin innovaatioihin.

Hyvä sijoitus kansantalouden kannalta olisi ollut myös rapautuvan infrastruktuurin kohentaminen.

Mutta ei. Hallituksemme pelaa mieluummin kasinopeliä Nokian osakkeilla.

Sakkaavatko finnairilaisten palkat?

Söimmekö huomisen eväitä nostattamalla liikaa tiettyjen ammattiryhmien palkkoja 1] – karkasiko tuottavuus alamäkeen maksettuun hintaan nähden ja menetimmekö kilpailukyvyn? Esimerkiksi käy erinomaisesti valtiomme enemmistö-omisteinen lentoyhtiö Finnair, joka lienee eräs maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä 2].

 

Hyvälypsyinen lehmä jälleen myynnissä

Solidium ilmoittaa myyvänsä Sammon osakkeita enimmillään 500 miljoonan euron edestä. Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri toteaa Sammon olevan "nappisijoitus Suomen valtiolle" .Yhtiö on takonut ennätyksiä pörssissä kuin juna.

Maalaisjärjellä on mahdoton ymmärtää myynnin logiikkaa. On totta, että maamme painiskelee ennätysmäisen talouskriisin kourissa. Rahaa tarvitaan kipeästi paikkaamaan taloutta ja taloudenhoidossa syntyneitä mokia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä