lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Visio

Missä ne on, ne visionäärit?


Politiikka on vaihtoehtojen esittämistä, uusia avauksia ja nykyisen olemassa olevan järjestelmän korjaamista, niiltä osin kuin se on tarpeellista. Jaa, no unilta juuri heräsin, eihän tämä reaalielämässä näin toimi, koska politiikan tekemisen ja julkisen keskustelun kulttuuri ei tänä päivänä anna tilaa älylliselle visiokeskustelulle.

Teknisestä visiosta projekti?

Teknisen idean toteutus!

1. Selvä visio mitä halutaan tehdä.

2. Erittäin sitoutunut ja osaava työryhmä.

Joskus voi olla myös toimeksiannettuja tehtäviä työryhmälle, jolloin visio muodostuu työryhmässä. Toisaalta pitää tässä yhteydessä muistaa, että todella merkittävät visiot ovat syntyneet lähes aina yksittäisen henkilön ajatuksissa.

Turun visiokaan ei ole visio

Tämäkään  ”visio” ei ole mikään visio, koska se ei tuo Turun kaupungin strategiaan mitään uutta näkemystä: 

Kaupunkistrategia Turku 2029 

VISIO 

Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti uudistuva eurooppalainen yliopisto- ja kulttuurikaupunki, jossa on hyvä elää ja onnistua. 

 

Tutkimusneuvoston visio ei ole visio

 

Kuvan visiossa ei esitetä suuntaa mikä on visioiden tarkoitus, vaan kriteeri: ”vetovoimaisin ja osaavin”. Ja sitten jatketaan vision ”toteutumisella”, mikä ei kuulu visioon. Ei ihme, että Suomessa hapuillaan sinne tänne, kun tämä joukko ei edes ymmärrä sitä, mistä visioissa on kyse: 

 

 

 

TUTKIMUS- JA INNOVAATIONEUVOSTO:

 

Puheenjohtaja 

pääministeri Juha Sipilä 

Varapuheenjohtajat

VTT:n kelvoton visio

VTT:n visio, kuva, ei ole visio lainkaan. Teknologian merkitys tulevaisuuden kannalta on laajalti hyväksytty. Fakta ei voi olla mikään visio. 

Tutkimus- ja innovaationeuvoston visio ei ole visio

Poliittinen sanamagia  ei voi olla visio ja tiekartta  on höpösuomea kun tarkoitetaan suunnitelmaa: 

 

"Tutkimus- ja innovaationeuvosto on päättänyt neuvoston visiosta ja tiekartasta vuoteen 2030. Neuvosto on sitoutunut visioon, jossa Suomi on vuonna 2030 vetovoimaisin ja osaavin kokeilu- ja innovaatioympäristö." 

Ja edelläkävijyyden obsessio vaivaa Suomea vuodesta toiseen: 

Nesteen visio ei ole visio

Luulisi, että suuren yrityksen yrityssuunnittelijoilla tai johdolla olisi edes alkeellinen kyky käsitteelliseen ajatteluun, mutta ei: kuva.

Mistä visioista on kyse: 

http://grohn.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/243787-mista-visioissa-on...

Helsingin visio ei ole visio

Suomalaisissa  strategiapapereissa esitetyt visiot ovat harvoin visioita. Ei myöskään Helsingin kaupunkistrategian  visio, kuva. Tavallisesti höpövisioissa sorrutaan jonkinlaiseen mittariin, kuten tässäkin tapauksessa. Että ollaan paras. Tuollainen ei anna mitään suuntaa tulevaisuudelle.

Toinen esimerkki surkeasta visiosta. 

Mitä voimme oppia tapaus Kelasta?

Perustamani Unitas kansanliikkeen missiona on Suomen vakavan ylipolitisoitumisen lopettaminen yhteiskunnallisen innovoinnin, kokonaisuuden ja maalaisjärjen avulla. Käytän kirjoituksessani Kelaa esimerkkinä siitä mitä em. tarkoittaa julkisyhteisöjen tuottamiin palveluihin liittyen.

Suomella ei voi olla visiota

Valtiossa, joka ei ole diktatuuri, politiikka ei ole yhteisten asioiden hoitoa, vaan EI-yhteisten asioiden hoitoa. Siksi Suomella ei voi olla visiota kuten yrityksillä. Siksi nykyisen hallitusohjelman  visio on tyhjää liirum-laarumia:  

"Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus. jne." 

Nyt on myös käytännössä testattu, että Suomea ei voi johtaa kuin yritystä: 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä