lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Yhdysvaltain presidentinvaalit

Etsinnässä voittoisa strategia

Demokraattien puoluekokous järjestetään reilun vuoden kuluttua Wisconsinin Milwaukeessa ja ehdokkaiden tulva ei ota laantuakseen. Tuoreimpana ehdokkaaksi on ilmoittautunut Coloradon senaattori Michael Bennet. Kuriositeettina voidaan mainita Bennettin syntyneen New Delhissä Intiassa, tämä tieto varmasti innostaa äärikonservatiiveja kyseenalaistamaan hänen kelpoisuutensa presidentiksi.

Onko Bernien aika jo mennyt?

Pitkään odotettu uutinen varmistui eilen, kun Vermontin 77-vuotias senaattori Bernie Sanders ilmoittautui mukaan demokraattien esivaaleihin tähtäimenään Yhdysvaltain presidenttiys. Keskeisimpinä vaaliteemoina on sosiaaliturvan ja terveydenhoidon laajentaminen sekä korkeakoulutuksen tekeminen maksuttomaksi. Amerikkalaisittain varsin edistyksellisiä linjauksia.

Venäjällä tapahtuu

Presidentti Putin erotti tänään talousministeri Uljukajevin, ja maan puolustusministeri ilmoitti uusien ilmaoperaatioiden käynnistämisestä Syyriassa. Tapahtumat antavat osviitteitä siitä, millaisin strategioin Venäjä on sopeutumassa USA:n presidentinvaalien jälkeiseen tilanteeseen.

Skandaaliministeri

Pyhä allianssi ja muut

Yhdysvaltojen presidentinvaalitulos synnyttää pyhän allianssin, johon kuuluvat sellaiset voimapolitiikkaan luottavien ja menneisyyteen katsovien miesten johtamat maat kuin Donald Trumpin Yhdysvallat, Vladimir Putinin Venäjä, Recet Tayib Erdoganin Turkki ja Benjamin Natanyahun Israel. Mukaan voidaan lukea epälukuinen joukko näiden miesten ihailijoiden johtamia maita.

Berlusconi, Le Pen, persut, Putin, Brexit, Trump …

 

Ensireaktiot Yhdysvaltojen vaalituloksesta ovat ilmaisseet hämmästystä, epäuskoa, toivottomuutta ja jopa järkytystä. Kuinka näin voi käydä?!

Ylidramatisointi on kuitenkin turhaa. Amerikkalainen valtakone suodattaa ja pitää kyllä kuosissa niin Obaman ihanteellisuuden kuin tarvittaessa Trumpin pölhöpopulisminkin. Jo kotimainen kokemus kertoo kuinka vallan vastainen retoriikka sulaa vallan käytävillä, ja seurauksena on vain hallintoaparaatin entistä vahvempi vallankäyttö. 

Donald Trump - Miten tässä taas kävi näin?

On myönnettävä, että liikemies Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi oli yllätys ja järkytys. Osittain se johtuu siitä, että vaikka Yhdysvaltain vaalitaistelu keskittyy sisäpolitiikkaan, ennen kaikkea työpaikkoihin ja turvallisuuteen, täällä muualla vaaleja seurataan ennen kaikkea siitä näkökulmasta, millaisen johtajan maailman mahtavin valtio valitsee tekemään yhteistyötä globaalia turvallisuutta käsittelevissä kysymyksissä. Viime kädessä kyse on siitä, millainen henkilö Valkoisessa talossa pitää hallussaan ydinaseiden laukaisukoodeja.

Mitä Trumpin voitto tarkoittaa käytännössä?

Kukaan ei tiedä, mutta tässä muutamia veikkauksia:

Sosiaalipolitiikka

Obamacare romutetaan. Helppoa nyt, kun republikaaneilla on värisuora eli presidentin lisäksi myös kongressi ja senaatti. Romuttaminen tuskin muuttaa sairasvakuutusta halvemmaksi, joten se saattaa johtaa Trumpin tappioon vuonna 2020.

Tasa-arvopolitiikka

Kaksi "pahaa"?

Yhdysvallat valitsi "kahden pahan" välillä. Ja kaikkien yllätykseksi valitsi "pahan"? Vaalitaistelu oli kaikkien aikojen "likaisin"?

https://www.facebook.com/Visavuori/photos/a.143839655662166.25703.123651...

Donald Trump on voittamassa

Donald Trump näyttää todella olevan päätymässä USA:n presidentinvaalin voittajaksi. Näin siitä huolimatta, että tämänhetkisen laskentatilanteen mukaan yli 90 prosenttia Washington DC:n ja pitkälti yli 60 prosenttia newyorkilaisista on antanut äänensä Hillary Clintonille. Demokraattien ehdokkaan todennäköinen voitto Kaliforniassa ei enää riitä kompensoimaan Trumpin etumatkaa eteläisissä ja keskilännen osavaltioissa.

Trump ja Trexit

Ensimmäiset äänestyspaikat aukesivat USA:ssa hetki sitten. Edessämme on pitkä ja jännittävä vaali-ilta + yö. Vaalitulos selviää vasta huomenna aamulla Suomen aikaa. Tuoreimmat kannatusmittausluvut antavat Clintonille n. 4 % etumatkaa ja vedonlyöntitoimistot antavat Clintolle n. 70% mahdollisuuden voittoon. Tästä syystä melkein kaikki asiantuntijat Suomessa ja USA:ssa uskovat Clintonin voittavan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä