lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Analyysi

Keskusta pelkää eikä pysty katsomaan peiliin kuten ministeri Lindström

Sipilän hallitus sai paljon tuhoa aikaan. Sen sijaan, että ottaisi opiksi virheistä, etenkin keskustan johto väittää laittaneensa Suomen kuntoon. Toki työllisyys parani kansainvälisten suhdanteiden avittamana mutta tällä retoriikalla yritetään yhä peitellä vakavia tuhoja.

Kun seuraa hallitusneuvotteluja voi kadunmieskin huomata, että Suomen talous ei ole kunnossa.

Analyysin laajuudella ja syvyydellä on väliä

Yle julkaisi tänään hyvän esimerkin siitä, että erinomainen asiantuntemus voi jäädä turhan heikosti hyödynnetyksi, jos analyysissä tyydytään vain oman tieteenalan näkökulmaan.

Kirjoituksessa etevä psykologian professori emerita Keltikangas-Järvinen taustoittaa vanhempien toiminnan tietyn heikentymisen johtuvan "yksilöllistymisen kulttuurista", joka helposti ymmärretään asenteiden ja arvojen muutoksesta johtuvaksi ja jolle ei voi tehdä juuri mitään.

Työttömyys ja yritystuet, miksei niitä tutkita kunnolla?

Suomen tulevaisuuden kannalta on enisarvoisen tärkeää saada työllisyys paranemaan sekä yritykset kasvuun. Näiden voisi sanoa olevan jopa keskeisimmät tavoitteet Soten lisäksi koko hallituskaudella. Miksi sitten näistä kahdesta asiasta ei teetetä kunnollisia tutkimuksia ja analysoida jatkuvasti tilannetta tarkalla tasolla tietoon pohjautuen. Työttömien määrän vertaamisessa avoimiin työpaikkoihin käytetään varsinkin kokoomuspoliititkkojen toimesta jatkuvasti jotain sadan tuhannen työpaikan summalukuja ja esitetään, ettei työt ei työttömiä kiinnosta.

ateismista, uskonnosta ja teismistä

Kun keskustelee ihmisten kanssa, tulee aika usein esiin ajatuksia siitä että ties mikä on uskontoa. Esimerkiksi yleisen väitteen mukaan ateismi on uskontoa. Näissä keskusteluissa on tavallista se, että se etenee prosessina jossa ensin sanotaan että asia on uskontoa koska se "ei perustu tieteelliseen tietoon".

ISIS:n hätäisku Brysseliin

Tiistain terrori-isku Brysselin lentokentälle ja Maalbeekin metroasemalle varsin pian terroristi Abdesalamin pidätyksen jälkeen vaikuttaa pintapuolisesti katsoen kostoiskulta. Haluttiin aiheuttaa symbolisesti tärkeällä paikalla mahdollisimman kuolemaa ja kauhua. Näin myös tapahtui mutta oliko tämä ISIS:n kannalta strateginen napakymppi vai tilanteen luoma hätätoiminto.

Jälkiabortti - eli miksi eetikot ovat monesti kauheita?

Olen muutaman kerran kuullut lausumia siitä että mikään ei ole niin kauhea kuin eetikko. Eetikot käsittelevätkin usein hyvin inhottavia asioita ja keksivät niitä lisää. Nämä ovat yleensä osa argumentointia. Hyvin provokatiivisia argumentteja esitteleviä eetikoita on paljon. Tähän on syy.

Analyysi presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puheesta Osa 1/3

(Olen laittanut lainausmerkkeihin uudenvuoden kulloisenkin pätkän, jota kommentoin)

 

”  ... mihin johtaa vallan uusjako?” Presidentti Niinistö ei täsmennä, millaisesta vallan uusijaosta on kysymys. Viittaako hän taloudelliseen, poliittiseen, sotilaalliseen ja vai kulttuurilliseen valtaan? Vihjaako hän BRIC-maiden nousuun?  Tämä ei suoraan täsmenny puheesta myöhemmin.

Ei ole analyysi analyysistä

En pyri tekemään analyysiä tämän hetkisestä maailmasta, sillä minä olen rajallinen ja kykenemätön tekemään sitä. Mutta mistä lähdemme tekemään sitä analyysiä, mitkä ovat perusasiat tekisi mieli sanoa lähtökohdat, mutta huomasin yhden blogin, jossa tästä sanasta ei pidetty, koska sitä käytetään liian yleisesti ja poliittisesti, joten ei sitten), joista se täytyisi tehdä. Sillä en usko, että aivan kaikkea siihen analyysiin pystyisi ottamaan mukaan. Millä tavalla pitäisi analysoida? Fenomenografisesti vai deduktiivisesti eli tilastollisesti.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä