lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Isyys

Hyvää isänpäivää!

Tällä vaalikaudella 14 mieskansanedustajaa on saanut lapsen. Se on merkittävä luku. Heistä minä, Antti Lindtman (sd.) ja Olli-Poika Parviainen (vihr.) olimme mukana Vuoden isä -palkintotilaisuudessa. Lämpimät onnittelut vuoden isille Topi Linjamalle, Kais Zayalle ja Risto Tuomiselle! Hyvää isänpäivää kaikille!

Saanko olla enää isä pojille ja aviomies tässä maailmassa?

Olen aviomies ja kahden mahtavan pienen pojan isä.



Siinä oli lyhyessä pätkässä kolme sukupuolittunutta asiaa; Aviomies, Poika, Isä.

Kukaan ei ole koskaan pyytänyt minua luopumaan näistä määreistä. Minua ei ole pyytänyt opetushallitus luopumaan siitä, että lapseni olisivat poikia. Kirkko tai lakikirja ei ole käskenyt uuden avioliittolain myötä minua kirjaamaan itseäni joksikin muuksi kuin aviomieheksi ja Kelan mielestä olen lasteni isä.

Minulla on helppoa. Minä en joudu todistelemaan näitä asioita jatkuvasti.

Lapsen parhaat vanhemmat

Äitiyslakikeskustelu kirvoitti vähän ajatuksia. Kun luet tämän, pidä mielessäsi se, että kerron omista kokemuksistani ja ajatuksistani, eikä minun ole tarkoitus loukata ketään. Tiedän, että vanhemmuuteen ja osin lapsettomuuteenkin liittyvät aiheet ovat hyvin henkilökohtaisia ja joskus kipeitäkin. Vähintään yhtä henkilökohtaista ja siksi myös tärkeää on kertoa myös lapsen näkökulma ja koen tärkeäksi tuoda sitä esille.

 

Yksityisetsivä DNA

Lukiessani Keskisuomalaisesta Pekka Halttusen kertomusta isänsä etsimisestä muistui mieleeni vanha ihmettelyn aiheeni: Miksi sukututkijoiden käyttämää DNA-testausta, esim. Family Tree DNA, ei käytetä oikeaa isää etsittäessä ja ilmeisesti ei myöskään poliisitutkinnassa? Isyystestithän vaativat isäehdokkaan ja suostumuksen, joiden puuttuessa nykyisin käytettyä testaustapaa ei voida hyödyntää.

Hassu lääkärikäynti

Lapsi sairastui alkuviikosta. Nyt kun vaara on ohi, voi pohtia vähän sivuseikkojakin.

Kuume laski pian, mutta kuusivuotiaan vointi ei ottanut kohentuakseen. Lapsi ei syönyt eikä juonut. Nestevajaus huolestutti.

Torstai-ilta oli jo pitkällä, kun minulta loppui kärsivällisyys. Ei muuta kuin perhe autoon ja sitten suuren yksityisen lääkärikeskuksen päivystykseen.

Lääkäri otti vastaan melkein heti, ja mikä tärkeintä, osasi tietysti hommansa. Ihailen lääkärien ja sairaanhoitajien ammattitaitoa.

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

Asenteenmuutos vaatii joskus muutoksia lakiin - Vanhempainvapaasta

 

"Antakaa ihmiset/perheet/isät/äidit itse päättää" on tosi usein käytetty argumentti silloin, kun puhutaan tai kirjoitetaan aiheesta nimeltä vanhempainvapaa ja kotihoidontuki. Yleensä sitä käyttävät nimenomaan ne ihmiset, jotka haluavat säilyttää nykytilan. 

 

Miten edistetään naisten ja miesten yhteistä tasa-arvoa?

Suomessa on keskenään erilaisia miesasiajärjestöjä, jotka ajattelevat kukin omalla tavallaan sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Jotkut yhdistykset haluavat sitoutua ns. perinteisiin käsityksiin miehistä, jotka kilpailevat yhteiskunnan resursseista naisten kanssa. Toiset taas ajattelevat miesasian olevan yhteensopiva feminismin kanssa eikä sukupuolten tasa-arvon edistämisessä tarvita erillisiä poteroita.

Miehille oikeus aborttiin

Suomalainen perjantai-ilta. Kaljaa kuluu ja mieli on korkealla. Silmäniskut tehoavat ja saalista lähdetään viemään saatille. Yö vietetään villisti vällyjen välissä, mutta jotain unohtuu. Ehkäisy nimittäin. Nainen tulee raskaaksi, ja hänellä on valta käsissään: lapsi vai ei. Mieheltä ei kysytä.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä