lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta johtajapalkat

Vaikutusvaltaisten tulot ovat pyhiä asioita – Kriitikot leimataan populisteiksi

Monia on kauan suututtanut kansanedustajien edut ja erivapaudet. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, kansanedustajalla ei ole työaikaa eikä työnantajaa, ja kansanedustaja saa palkan sijasta virallisesti palkkiota. Heitä ei koske työsuhteiden pakot. Palkkio tulee tilille aina täysimääräisesti, riippumatta sairauslomista, perhevapaista tai siitä, kuinka paljon eduskunnassa tuntejansa viettää. Kansanedustajalle maksetaan palkkiota vaalituloksen vahvistamisesta siihen asti, kunnes edustajantoimi lakkaa.

Johtajien palkat & Hyvä palkka

Tuli hiljattain ystävien kanssa keskustelua siitä, että jokaisella on eri käsitys siitä mikä on hyvä palkka. Joten johonkin sitten pitäisi sitä palkkaa verrata. Onko paras verrata palkkaa koko kansan keskipalkkaan vai yleisimpään palkkaan? Tilastokeskuksen mukaan keskipalkka olisi noin 3 000 € kuussa (tai vähän enemmän). Useimmiten palkka on pienempi kuin keskipalkka ja matalapalkka-aloilla se on paljonkin pienempi, usein alle 2 000 €.

 

Yritysjohtajien palkat ja palkkiot

Yrittäminen ja yritykset ovat yhteiskunnassamme taloudellisen toiminnan perusta. Nykyisenkaltaista hyvinvointia ei ehkä olisi ilman yrittäjyyttä. Näyttää siltä, että yrittäjyys olisi arvostettava asia. 

Viime vuosina on herännyt yhteiskunnallista keskustelua yritysjohtajien palkkioista, jotka tavallisen palkansaajan näkökulmasta voivat tuntua suurilta. Kritiikkiä on herättänyt erityisesti käytäntö, jossa johtajien palkkioita nostetaan vaikka yrityksen muita menoja, myös palkkamenoja, karsitaan. 

Poliiseja vähennetään, johdon palkka nousee

Jo vuonna 2012 Heikki Mansikka-ahon tutkimus osoitti, että valtion tuottavuusohjelman uudistukset ovat tehneet poliisin keskushallinnosta raskaamman ja kalliimman kuin koskaan ennen. Kenttäorganisaatiota karsitaan säästöjen saamiseksi. Kaiken lisäksi raskas hallinto ei auta, vaan vaikeuttaa operatiivisen poliisin työtä.

Mukavat liksat

Mahdollisesti jopa 500000 euron korvaukset ja ylimäärinen eläke 4 kk. työstä. Mukava ansio kenelle tahansa, mutta aika rankkaa niille tavallisille kansalaisille, joidenka on palkka maksettava.

Maksetaanko johtajille turhaan isoa palkkaa?

Suurimpien yhtiöiden ylimpien johtajien palkat ovat Suomessa yli 20 kertaa työntekijöiden palkkoja isommat. Saavatko yritykset vastinetta rahoilleen?
 

Sakkaavatko finnairilaisten palkat?

Söimmekö huomisen eväitä nostattamalla liikaa tiettyjen ammattiryhmien palkkoja 1] – karkasiko tuottavuus alamäkeen maksettuun hintaan nähden ja menetimmekö kilpailukyvyn? Esimerkiksi käy erinomaisesti valtiomme enemmistö-omisteinen lentoyhtiö Finnair, joka lienee eräs maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä 2].

 

Kilpailukyky, työn suunnittelu

Suomessa yksi median lempiaiheista on kilpailukyky. Ainoa keino mitä esitetään sen ylläpitämiseksi on palkkojen laskeminen. Palkat toki vaikuttavat kilpailukykyyn, mutta eivät todellakaan ole ainoa asia. Energian hinta on todella merkittävä esimerkiksi metalliteollisuudessa ja kuljetuskustannukset myös tuotettaessa massatuotteita. Rikkidirektiivin hyväksyminen sellaisenaan oli surkea esitys ja esimerkki siitä, kuinka maan johto ei uskaltanut asian takia "tapella".

Median lausumattomat kysymykset

Kansa on utelias ja haluaa tietää mitä kukin tienaa ja miksi *] – vieläpä haluaisi tietää ansaitseeko hän sen kokoisen palkat, puhumattakaan siitä onko palkkansa arvoinen. Tänään kansakuntaa puhuttaa tuloerot 1], vastikkeellisuus tekemästään työstä ja oikeudenmukaisuus jaettaessa lopulta yhteisessä kansantaloudessa muodostettuja varoja.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä