lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Savusauna

Millainen on hyvä suomalainen sauna?

Nyt en usko poikkevani osaamisalueestani, vaikka joku niin ajatteleekin.

Katselin juuri ohjelmaa Suomen kaunein koti. Silmääni pisti espoolainen monimiljoonaluokan koti, jossa väitettiin, että heillä on paras suomalainen sauna.

Malminkartanon täyttömäen huipulle suunnitteilla savusauna

Ensikosketukseni Malminkartanon täyttömäkeen tapahtui joskus 90-luvun alussa. Pyöräilin siitä tuolloin ohi ja ihmettelin, mikä ihmeen ”tunturi” se tuossa Vihdintien varrella kohoaa. Vuodet vierähtivät ja muutin asumaan lähelle tuota keinotekoista mäkeä 90-luvun lopussa. Vieläkään ei napannut tämä täyttömäki, kunnes sitten vuoden 2009 tienoilla kuntoiluharrastus johdatti minut portaiden juurelle.

Palataanpa hieman ajassa taaksepäin.

Onko Puheenvuoro sisäänlämpiävä media?

Uusi Suomi verkkolehden päätoimittaja kirjoittaa puheenvuorossa. Se on ihan ok. Merkillisenä pidän sitä, että hänen kirjoituksiaan on poiminnoissa ja vieläpä kaksi samaan aikaan. 28.7. "Näin puhkesi Olli Immosen oma kupla" ja 30.7. "Kun suomalainen mies tänään venäläistä halasi". Molemmat Huuskon kirjoituksia ja tänään pe 31.7. klo 15.07 samaan aikaan pominnoissa.

Savusauna lämpiää! (PS. Terkut A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoelle)

"Wikipedia kertoo, että Karjalassa savusaunaa kutsutaan mustaksi saunaksi, koska saunan sisäpinnat ovat savusta johtuen tummat ja nokiset. Hämäläis-satakuntalainen savusauna on tyypillinen ns. monikäyttösauna, jossa on kylpemisen lisäksi hoidettu monia muita askareita.

 

Alaotsikolla Erikoisia savusaunoja Wikipedia mainitsee esimerkiksi ajopuista rakennetut savusaunat sekä toisen maailmansodan aikaiset, usein maahan kaivetut korsusaunat."

 

 

Puunpoltto vaarallisempi kuin liikenne?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan jopa 400 suomalaista kuolee vuosittain ennenaikaisaisesti puun pienpolton aiheuttamiin sairauksiin. Näin kertoo Ilta-Sanomat. Ja jos toimittaja niin kirjoittaa, niin sitä on uskominen.

Ensilukemalta luku tuntui liian suurelta. Mutta sitten ymmärsin, että todellisuus on varmaankin kuten dosentti on laskeskellut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä