lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Skeptismi

Ilmastonmuutos: Muuttumattomasta Eedenistä muuttuvan maailman oletukseen

Ilmastonmuutoskeskustelu tuntuu kiertävän samankaltaisena useassa Euroopan maassa. Luin belgialaisen ystäväni postaaman linkin heidän ilmastonmuutoskeskustelustaan ja löysin yllättävän lähellä omia näkemyksiäni olevaa tekstiä. Kirjoituksen kirjoittaja, Maarten Boudry, oli minulle entuudestaan tuntematon skeptisti.

Luotettavat vai luotetut?

Viime päivien rajut poliittiset pyöritykset ovat sen laatuisia että on kenties rakentavaa katsoa jotain hieman kevyempää. Maailmaan kaipaisi enkeleitä. Ja monet uskovaiset uskovat sellaisia olevan. Näistä kerrotaan tarinoita. Usein omakohtaisia. Ja niiden tarinallisuus tuntuu olevan samalla pohjalla kuin niillä mummojen bussilippuja syöneillä punkkareilla. Koko ajan niistä kuulee mutta ei niitä koskaan oikein nähdä. On selvää että en pidä näitä tapahtumia hirveän uskottavina. Toisaalta en halua naureskella tämänlaisilla kokemuksilla. (Juuri nyt. Tämä on tärkeä täsmennys.)

Mitä oikeuksia "suvakit" varastavat?

Ei ole tavatonta kuulla siitä, miten tavallisilta ihmisiltä viedään mitäkin oikeuksia. Joskus nämä ovat perusteltuja. Mutta toisinaan kuulee että feministit, "suvakit", homoseksuaalit ja liberaalit ja ties ketkä vievät ties mitä oikeuksia ns. "tavallisilta ihmisiltä". Tämä lausunto ei toki ole ainut tapa vastustaa "suvakkeja" tai "feministejä". Mutta se on kuitenkin sen verran yleinen että näen tarpeelliseksi ottaa sen käsittelyyn.

Tätä asenne tuntuu erityisen omituiselta koska siihen liittyy kaksinaismoralismia

Puolimatkassa ; eli asiallisen keskustelun ongelma

Tapio Puolimatka kirjoitti eilen blogauksen siitä miten Seta voisi ottaa opikseen Skepsikseltä. Puolimatka ilmaisi sen olevan vertaileva. "Olen saanut huuhaa palkinnon Skepsikseltä (kirjoista Usko, tiede ja Raamattu ja Usko, tiede ja evoluutio) ja kunniarotta-antipalkinnon Setalta. Tältä pohjalta on mielenkiintoista vertailla näitä kahta yhdistystä." Oli tietenkin jossain määrin mairittelevaa lukea sitä miten skeptikot kuvataan hyvinä keskustelijoina.

Skeptikonvapaudesta

Kun puhutaan uskonrauhasta, tarkoitetaan usein uskonnollista uskoa. Tässä mielessä tieteellinen asia jäisi aina vapaasti moitittavaksi. Ja näin voisi ajatella että skeptikoita ei tarvitsisi erityisesti suojella. Toisaalta jos "tiedeuskokin on vain uskoa" niin sitten samojen oikeuksien pitäisi tietysti koskea skeptikkojakin. Näin voisi ajatella sivistysmaassa. Mutta jos asiaa katsoo laajemmin, voi kenties tiedostaa että skeptikonvapauden oikeutus syntyykin kenties jostain muusta.

Lapset huostaan väärämielisiltä vanhemmilta!

Kommentoin eilen Vesa Linja-ahon blogikirjoitukseen, jossa hän julistaa lapsensa rokottamatta jättävät mänteiksi. Mielestäni asiallinen kommenttini ei kuitenkaan jostain syystä läpäissyt moderointia, joten päätin lopulta kirjoittaa tänne omaan blogiini. En osannut arvata kommenttini tulevan hylätyksi, joten minulla oli siitä tallessa vain pieni osa. Muistan kuitenkin sen asiat pääpiirteittäin ja niiden muistikuvien pohjalta olen tämän blogikirjoitukseni rakentanut.

Skeptikotkin ovat vain ihmisiä

Skepsis Ry valitsi tämän vuoden huuhaa-palkinnon ”voittajaksi” GMO-vapaa Suomi -kansalaiskampanjan. Puheenjohtaja Otto J. Mäkelä perustelee valintaa yhdistyksen lehdistötiedotteessa seuraavasti: 

"Tänä vuonna annamme palkinnon tieteellisen tiedon vääristelyn ja pelotteluun perustuvan keskustelutavan vuoksi.” 

Perustelu on mielenkiintoinen, koska se panee miettimään, mikä on Skepsis Ry:n oma keskustelutapa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä