lindapelkonen

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaihtotase

Sopeutuminen kilpailukyvyttömyyteen

Kilpailukykysopimus on terminä väärä. Sisällöllisesti oikea termi pitäisi olla sopeutuminen kilpailukyvyttömyyteen.

Tosiasiahan on, että päivittäisellä 6 minuutin työaikapidennyksellä ei vientikilpailukykyä paranneta, vaan valuutan kurssiarvo on reilusti suurin pyörä, joka määrittelee kilpailukyvyn. Kun heikon kilpailukyvyn omaava euro köyhdyttää Suomea ja suomalaisia, niin kysymys on rikkaan maan sopeutumisesta köyhtymiseen.

Vapaakauppa köyhdyttää Suomea ?

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri hehkuttaa vapaakaupan puolesta. Hänen mukaansa Suomi vain hyötyisi vapaakaupasta. Totta onkin, että kaupan avautumisella on ollut merkittävä vaikutus Suomen elintason nousuun vanhassa maailmassa. Sitä sietääkin hieman miettiä, että onko tilanne samankaltainen uudessa maailmassa ?

Vapaakauppa hyödyttää enemmän pieniä kansakuntia kuin suuria valtioita. Siksipä Yhdysvaltojen uusi presidentti on ottanut kriittisen kannan vapaakauppaan. Olisiko TTIP-sopimuksen syntymättömyydestä Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä ? 

Vapaakaupan ansa

Tänään kuuntelin radiosta ohjelmaa vapaakaupan välttämättömyydestä ja ihanuudesta, kuinka kaupankäynnillä on suomalalainen hyvinvointi rakennettu. Sotien jälkeen on monenlaisia kauppasopimuksia tehty. Suomi allekirjoitti vuonna 1950 GATT-sopimuksen,1961 Suomesta tuli EFTAN ulkojäsen, EEC-sopimuksen Suomi allekirjoitettiin vuonna 1973 ja sen jälkeen KEVSOS-sopimus ja viimeisenä EU-jäsenyys.

Ruotsalaiset ovat parempia myymään, koska

Aika ajoin maassamme ihmetellään, että miksi ruotsalaiset ovat niin paljon parempia, kuin suomalaiset myynnin ja markkinoinnin saralla. Usein syyksi epäillään kulttuurieroja, mutta muitakin konkreettisempia syitä varmasti on.

Made in China

Velkaantunut lännenmies näkee velkaisen Kiinan

Kuuluisa alkuperältään unkarilainen George Soros povaa Kiinalle velka-ahdinkoa ~ http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1463283472802 – [HS - pääkirjoitus] …

 

Kulutuksen elvyttäminen lisää työttömyyttä

Yksi tärkeimmistä kansantalouden mittareista on vaihtotase. Se sisältää kaikki juoksevat rahavirrat maan ja ulkomaailman välillä. Vaihtotaseen rungon muodostaa kauppatase, jolla mitataan tavaroiden vientiä ja tuontia. Kauppatase on ylijäämäinen (positiivinen), jos maan vienti ylittää tuonnin rahassa mitattuna. Suomessa tuonti on koostunut pitkälti tuotannollisista panoksista, kuten öljystä. Nokian aikaan arvokkaiden valmistavaroiden myynnistä johtuen kauppataseemme oli usein ylijäämäinen. Näin ei ole enää.

 

Uskokaa jo, merkantilismi on hanurista

Vuoden 2008 jälkeen euroalue on ollut lähes tauotta vaarallisessa kriisissä ja lama on pitkittynyt pitkittymistään jatkuvasti. Tämän taantuman kesto on ollut poikkeuksellisen pitkä, joten olen jo pitkään epäillyt että kyseessä on tahallisesti aiheutettu anomalia. Syy tähän anomaliaan on vanha kunnon merkantilismi. 

Miten niin muka pitkä lama?

Sipilä, rohkeasti Saksan kanssa talous nousuun!

Kuten tiedämme Saksa on nyt Putinin sekoilujen jälkeen muodostunut yhä tärkeämmäksi, viennin ja kaupan osalta. Ja tämä laivakontti liikenne etelän suuntaan pitää varmistaa suotuisilla päätöksillä.

Elintarvikekauppa - vielä negatiivinen

Venäjä on asettanut tuontirajoituksia, jotka koskevat myös Suomea. Valio joutuu nyt uuteen tilanteeseen. On syntynyt kampanja tässä vaikeassa tilanteessa suomalaisuuden suosimiseen, koska sillä turvataan suomalaisia työpaikkoja. Tähän on nyt aivan erityiset perusteet, mutta myös yleiset perusteet.Elintarvikkeiden vienti ulkomaille on kasvanut ja se on hyvä ja kannatettaava asia. Vientiä enemmän on kasvanut tuonti, mikä ei ole hyvää kehitystä. Elintarvikkeiden ulkomaankauppa on miljarditolkulla alijäämäinen. 

ks. alla maittain elintarvikkeiden vienti ja tuonti.

MITÄÄN EI OLE OPITTU, MITÄÄN EI OPITA: PS HAKOTEILLÄ

Kari Ilkkala (PS) kirjoitti ihan ansiokkaan tekstin talouden yleistilanteesta. Siitä kuitenkin puuttui täysin keskeisiä seikkoja, joten mainitsen ne nyt tässä jutun jatoksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä